Een ballonlening is een financieringsoplossing waarmee je een auto kunt kopen en tegelijkertijd je maandelijkse aflossingen kunt verlagen. Kom meer te weten over wat een ballonlening is en hoe je een auto koopt met een ballonlening, en over de voor- en nadelen van deze leenoplossing.

Wat is een ballonkrediet ?
Ballonkrediet is een vorm van financiering die gebruikt wordt om goederen te kopen of een dienst te verlenen, in de vorm van een lening op afbetaling of een verkoop op afbetaling. Een verkoop op afbetaling is de meest voorkomende vorm, vooral als het gaat om de aankoop van een voertuig.
Praktisch gezien werkt een autolening op afbetaling als een leasecontract met een optie om een voertuig te kopen. De lener betaalt relatief lage maandelijkse aflossingen gedurende de hele looptijd van de lening. Aan het einde van het contract wordt een eindbedrag betaald, bekend als de “ballon”, dat overeenkomt met de restwaarde van het voertuig. Zo kan de lener de financiering van het voertuig afronden als hij dat wenst.
Goed om te weten : de ballonlening wordt aangeboden door veel dealers, die soms voordelige 0%-tarieven bieden. In ruil voor dit tarief bieden dealers echter vaak lagere kortingen op de aankoopprijs van het voertuig.
Hoe werkt een autoballonlening ?
Wanneer een lener voor een ballonlening kiest, wordt hem of haar meestal gevraagd een aanzienlijk initieel bedrag te betalen, gelijk aan ongeveer 10-20% van de totale kosten van het voertuig.
De lener kan dan van zijn nieuwe voertuig genieten door maandelijkse betalingen te doen. Deze omvatten de rente op de autolening met ballon, die wordt vastgelegd bij de ondertekening van het contract.
Zodra het contract afloopt, heeft de lener vier opties :
- De ballonlening afbetalen door het voertuig terug te brengen naar de dealer. In dit geval is het essentieel dat de auto in uitstekende staat is en dat de kilometerstand niet hoger is dan de contractueel overeengekomen limiet, anders worden er extra kosten gemaakt. In dit geval verliest de lener zijn oorspronkelijke inbreng.
- Betaal de ballonlening en houd het voertuig. Overweeg om een conventionele autolening aan te gaan om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.
- Verkoop het voertuig onmiddellijk om de ballonlening af te betalen. Merk op dat de meeste dealers een clausule van eigendomsvoorbehoud in hun contract opnemen, wat de mogelijkheid om het voertuig aan een andere koper dan de oorspronkelijke dealer te verkopen beperkt.
- Het contract van de autolening met de ballon in overleg met de dealer met een of twee jaar verlengen.
Bovendien kan de lener de ballonlening op elk moment geheel of gedeeltelijk vervroegd aflossen. Bij gedeeltelijke terugbetaling wordt de totale looptijd van de ballonlening en/of de toekomstige maandelijkse aflossingen naar beneden bijgesteld.
Voldoen de voorwaarden van een ballonlening niet aan je behoeften ? Ontdek alle financieringsopties voor het kopen van een auto !
Wat zijn de voordelen van een ballonlening ?
De belangrijkste voordelen van een auto ballon lening zijn :
- Flexibiliteit : aan het einde van het contract kan de lener ervoor kiezen om de auto volledig terug te betalen en hem te houden, door te verkopen of terug te brengen naar de dealer.
- Lage maandelijkse aflossingen : de maandelijkse aflossingen op een ballonlening zijn lager dan die op een conventionele autolening.
- Nieuwe voertuigen : de lener profiteert altijd van een relatief nieuw voertuig.
Beste autolening - 25.000€ terug te betalen op 60 maanden
- 3,99 %
- 4,19 %
- 4,39 %
Wat zijn de nadelen van een ballonkrediet ?
Er zijn echter ook een aantal nadelen aan ballonkrediet waarmee rekening moet worden gehouden :
- Hogere totale kosten : in vergelijking met traditionele autoleningen zijn de totale kosten van ballonkrediet vaak hoger.
- Een eerste aanbetaling is vereist : de kredietnemer moet een aanbetaling doen van 10% of 20% van de waarde van het voertuig, die niet terugbetaald hoeft te worden, zelfs als het voertuig uiteindelijk niet wordt gekocht.
- Een vastgesteld maximaal aantal kilometers : het contract bepaalt een maximaal aantal kilometers per jaar en als dit wordt overschreden, moet de lener extra kosten betalen.
- Bijkomende kosten : de lener is verantwoordelijk voor de kosten van onderhoud, herstellingen, brandstof en verzekering gedurende de hele looptijd van de lening.
- Een mogelijke noodzaak om een tweede lening af te sluiten : de ballon kan erg hoog zijn, waardoor de lener gedwongen wordt om een nieuwe lening af te sluiten om deze volledig terug te betalen. Het risico bestaat dus dat de kredietnemer in een kredietspiraal terechtkomt.
Wat is het verschil tussen een auto kopen met een ballonlening en een leasing op lange termijn ?
Wanneer we het hebben over een ballonlening voor een auto, verwijzen we vaak naar de leaseformule op lange termijn, ook bekend als “private leasing”. Hoewel deze twee opties op elkaar lijken, ligt het belangrijkste onderscheid in de eigendomskwestie. Bij een leasing op lange termijn is er nooit sprake van eigendomsoverdracht; het voertuig moet aan het einde van het contract worden teruggegeven. Bovendien is er geen eerste aanbetaling vereist bij een leasing op lange termijn.
Ballon autolening : is het verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten?
Tot slot moet je weten dat de dealer kan eisen dat de kredietnemer een schuldsaldoverzekering afsluit. In dat geval moet deze verzekering worden opgenomen in het jaarlijkse kostenpercentage (JKP), omdat het deel uitmaakt van de totale kosten van de lening.
Een schuldsaldoverzekering kan voordelig zijn als de lener wil voorkomen dat zijn erfgenamen in moeilijkheden komen als hij overlijdt. Deze verzekering dekt de terugbetaling van de lening en biedt financiële bescherming voor de erfgenamen.