Is een 0% lening écht gratis?

Gratis geld lenenLeningen met nul procent JKP zie je als consument vaak genoeg. Met name bij autoleningen en andere kredieten waarbij je geen baar geld in handen krijgt maar een artikel aanschaft. Voor garages en handelszaken is een gratis lening een aanlokkelijke manier om klanten binnen te halen. Op persoonlijke leningen, geldreserves en andere bancaire kredieten zul je niet gemakkelijk 0% JKP tegenkomen.

Goed nieuws: de lening is vaak écht gratis

In tegenstelling tot de voorheen bekende debetrente is JKP een totaal van alle kosten die aan een lening verbonden zijn. In het jaarlijks kosten percentage zijn naast de reële jaarlijkse rentevoet ook alle bijkomende kosten (zoals dossier- en beheerskosten) opgenomen. Dit is een wettelijke verplichting op alle consumentenkredieten, zodat deze makkelijker te vergelijken zijn. Een garage of winkelketen die je een lening met 0% JKP aanbied mag achteraf op geen enkele manier kredietkosten in rekening brengen. Je hoeft slechts het geleend bedrag af te lossen. De lening op zich is dus werkelijk gratis.

Minder goed nieuws: alleen de zon komt gratis op

Een gratis lening blijkt vaak genoeg niet de voordeligste optie te zijn bij de aanschaf van een auto, televisie of koelkast. Als consument wordt je meestal de keuze geboden tussen een 0% lening en een korting op de basisprijs. Wanneer je voor een gratis lening kiest loop je de korting op het artikel mis. Het is verstandig om in dergelijke gevallen door te rekenen als het niet voordeliger is om de korting te nemen in combinatie met een lening waarop wel JKP geldt. Je kan de lening dan ook ergens anders aanvragen, bijvoorbeeld bij een bank. Het komt ook vaak voor dat een bankstel of wasmachine waarop een 0% lening geldt in de betreffende handelszaak een stuk duurder is dan bij andere winkels. Het krediet mag dan wel gratis zijn, maar je betaalt extra voor het artikel. Een derde constructie die regelmatig verbonden is aan een gratis lening is een verplichte full omnium verzekering bij de aankoop van een auto. Op het krediet geldt nul procent rente, maar dezelfde full omnium had je voordeliger bij je eigen verzekeringsmaatschappij kunnen afsluiten. Ook hier is doorrekenen verstandig.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px