Duurzaam sparen en beleggen

Duurzaam sparen is het concept van investeren in bedrijven en projecten die een positief effect hebben op het milieu en de samenleving. Dit kunnen bedrijven zijn die schone technologieën gebruiken, milieuvriendelijk zijn of betrokken zijn bij sociale en milieuprojecten. Ontdek in dit artikel alle mogelijke oplossingen om duurzaam te sparen of ruimer de oplossingen om duurzaam te beleggen.

Duurzaam sparen en beleggen

Duurzame fondsen of ESG-fondsen

Een van de populairste opties is beleggen in duurzame fondsen of ESG-fondsen (Environment, Social and Governance). Deze fondsen selecteren bedrijven die voldoen aan milieu-, sociale en bestuurscriteria en een positieve invloed hebben op de samenleving en het milieu. Op de Belgische markt zijn veel van dergelijke fondsen beschikbaar, die de beleggers een ruime keuze bieden.

Groene of sociale obligaties

Een andere manier om duurzaam te sparen in België is door in te schrijven op groene of sociale obligaties. Deze obligaties worden uitgegeven door bedrijven of overheden en zijn bedoeld om milieu- of sociale projecten te financieren. Door in te schrijven op deze obligaties kunnen investeerders bijdragen aan de realisatie van duurzame projecten en tegelijkertijd rente ontvangen op hun investering.

Duurzame spaarrekeningen

Er bestaan ook duurzame spaarrekeningen bij sommige Belgische banken. Met deze rekeningen kunnen beleggers hun geld in duurzame projecten steken, zoals zonne-energie of energie-efficiëntie, terwijl ze rente op hun spaargeld ontvangen.

Aandelen of obligaties van duurzame ondernemingen

Ten slotte is het ook mogelijk rechtstreeks in duurzame bedrijven te beleggen door aandelen of obligaties van deze bedrijven te kopen. Zo kunnen beleggers rechtstreeks bedrijven steunen die een positief effect hebben op het milieu en de samenleving, en tegelijkertijd mogelijk winst maken op lange termijn.

Voor wie duurzaam wil sparen in België zijn er dus heel wat mogelijkheden, gaande van duurzame fondsen tot duurzame spaarrekeningen, groene en sociale obligaties en directe investeringen in duurzame bedrijven. Door te kiezen voor dergelijke oplossingen kunnen investeerders bijdragen aan de realisatie van duurzame projecten en tegelijkertijd een interessant rendement op hun spaargeld ontvangen.

 

Lees ook: “Duurzaam beleggen”

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px