Debetkaart of kredietkaart, een lucratieve duel voor banken

Kent u het verschil tussen een debetkaart en een kredietkaart, en nog belangrijker, kent u de voor- en nadelen? Misschien heb je het niet gemerkt, maar op uw bankkaart staat het woord “debet” of “krediet” geschreven. Een Europese verordening heeft dit sinds 2016 zelfs verplicht gesteld. Laten we eens kijken naar de nuances tussen deze twee kaarten.

Choisir la carte de credit ou de debit

Debet of credit: de kosten van beide kaarten

Het verschil tussen een debetkaart en een kredietkaart beïnvloedt de bewegingen op uw bankrekening: met de debetkaart wordt u in real time gedebiteerd voor elk van uw aankopen; met de kredietkaart wordt de debitering uitgesteld en worden al uw aankopen in één keer gedebiteerd, meestal op het einde van de maand.

Met een uitgestelde debetkaart geven de banken u gratis krediet, of bijna gratis krediet. Het is niet wat het klinkt, want ze geven deze gunst door u meer te laten betalen voor de kaart. Maar de strategie is aan het veranderen.

Dat komt door het andere verschil tussen de twee kaarten, namelijk de provisie: bij een debetkaart is die 0,20%, terwijl dat bij een kredietkaart 0,30% is. Het voordeel voor de banken is duidelijk.

Vandaag de dag is de trend om beide soorten kaarten voor bijna dezelfde prijs aan te bieden om u aan te moedigen voor de kredietkaart te kiezen.

Hoe kies ik tussen een debetkaart en een kredietkaart?

Het is aan de bank om te beslissen of zij u de keuze biedt tussen een debetkaart en een kredietkaart. Als de bank twijfelt aan uw vermogen om uw schulden aan het eind van de maand te betalen, kan zij u de kredietkaart weigeren.

Om uw dossier te evalueren, baseren zij zich op uw inkomen en uw geschiedenis. Als je rood staat, is dat geen probleem, zolang je het maar terugbetaalt. Indien u echter reeds de grens hebt overschreden en een bankverbod hebt gekregen, hebt u weinig kans om toegang te krijgen tot de kredietkaart.

Als u moeite hebt om bij een traditionele bank een kredietkaart te krijgen, kunt u een beroep doen op online banken. Zij kunnen toleranter zijn, mits u kiest voor een premium kaart, zoals Visa Premier of Gold Mastercard.

Debetkaart of kredietkaart

Debetkaart voor meer veiligheid

Als u uw rekeningen graag bijhoudt, is de debetkaart meer geschikt. U kent de stand van uw zichtrekening in real time.

Als u een uitgavenhumeur hebt waardoor u vaak in het rood staat, of als deze kaart wordt gebruikt door een van uw kinderen die u wilt controleren, vormt de debetkaart een interessante zekerheid. Als u uw toegestane debetstand overschrijdt, zal uw betaling worden geweigerd.

Er is echter één nadeel: als de terminal van de handelaar geen rechtstreekse verbinding met uw bank kan maken, kan uw betaling worden geweigerd, ook al hebt u het vereiste krediet.

De kredietkaart voor meer comfort

Met een uitgestelde debit card, heb je veel meer vrijheid. Je koopt wat je wilt en hebt tijd om je rekening aan te vullen voor het einde van de maand.

Nu iedereen een online persoonlijke ruimte heeft, kun je je geprojecteerde saldo in real time zien, zodat je het niet misbruikt.

Dit type kaart is echter niet aan te bevelen voor dwangmatige kopers die de verleiding niet kunnen weerstaan.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px