De verschillen tussen zicht-, spaar- en termijnrekeningen

Toen u uw zichtrekening opende, zal uw bankier u zeker gevraagd hebben: “Zal ik ook een spaarrekening voor u openen? En op de dag dat u wat geld slapend op een spaarrekening hebt staan, zou het u niet verbazen als u een termijnrekening wordt aangeboden.

Nou, nou, dat zijn een heleboel rekeningen? Laten we proberen de verschillen en voordelen van een zichtrekening ten opzichte van een spaarrekening of termijnrekening en het gebruik van elk van beide te bekijken.

De verschillen tussen zicht spaar termijnrekeningen 1 1

Wat is een zichtrekening?

De zichtrekening, ook bekend als de lopende rekening, wordt gebruikt om uw dagelijkse financiën te beheren. Het is de basisrekening, essentieel voor het ontvangen en uitgeven van uw geld.

Met de zichtrekening kunt u :

  • geld opnemen ;
  • eenmalige overboekingen doen ;
  • Doorlopende opdrachten activeren om uw terugkerende rekeningen te betalen;
  • een domiciliëring aan te vragen om de facturen van uw vaste leveranciers te betalen;
  • online of in de winkel betalen;
  • geld ontvangen: salarissen, pensioenen, gezinstoelagen, diverse vergoedingen, inkomsten uit onroerend goed, of andere inkomsten.


Uw zichtrekening kan ook worden gebruikt als kasreserve. Wanneer u het contract met uw bank ondertekent, stelt u een bedrag van de toegestane debetstand vast waarmee u in het rood kunt staan. Wees voorzichtig, dit geld dat je gaat gebruiken is niet van jou, het is de bank die je krediet geeft. Dit houdt in dat u debetinteresten zult betalen, zolang u de rekening niet hebt aangevuld zodat deze positief is.

Uw zichtrekening gebruiken is een eenvoudige kredietoplossing voor kleine bedragen die u in uw eigen tempo en voor onbepaalde tijd terugbetaalt. De enige beperking is dat u één keer per jaar naar een nulsaldo moet terugkeren als uw maximale debetstand is vastgesteld op € 3.000, en één keer per 5 jaar voor een hoger bedrag.

U beschikt over een bankkaart die aan uw rekening is gekoppeld, zodat u uw aankopen online of in fysieke winkels gemakkelijk kunt betalen. U kunt er ook geld mee opnemen bij geldautomaten. Er zijn verschillende soorten kaarten: debetkaarten, prepaidkaarten of kredietkaarten. Het kan klassiek of premium zijn, afhankelijk van uw behoeften.

Wat is de beste bankrekening van het moment?

Icone check U betaalt alleen voor wat u gebruikt!

Kbc bank & verzekering logo
Jaarlijkse kosten : GRATIS
Transactie vergoedingen: Croix rouge
Geldopname: 0,5€/geldopname !
Online opening: Icone check2 verplicht!
Bankkaart: 1ste kaart gratis, 2de = 6€/jaar
Kredietkaart: Ja, gratis (onder voorbehoud van goedkeuring van je aanvraag)
Andere PLUS punten: Gratis kaartlezer
Andere min punten: Alle extra's zijn betalend
Een gratis zichtrekening met debetkaart en internetbankieren

Wat is een spaarrekening?

Een spaarrekening is een bankproduct waarmee u geld opzij kunt zetten en aan het werk kunt zetten. U kunt op elk moment geld toevoegen aan of opnemen van uw spaarrekening, ook al is dit niet het hoofddoel van dit type rekening.

Afhankelijk van de bank die u kiest, kan het zijn dat u openings- en beheerskosten moet betalen. Het is sinds 2010 verboden om u afsluitkosten aan te rekenen. Bij sommige banken kan de spaarrekening volledig gratis zijn.

De gereglementeerde spaarrekening

De gereglementeerde spaarrekening moedigt u aan om langer te sparen door een rentebonus te bieden voor bedragen die langer dan 12 maanden worden belegd. U profiteert ook van belastingvoordelen.

De niet-gereglementeerde spaarrekening

De niet-gereglementeerde spaarrekening is contractueel vastgelegd en biedt u geen getrouwheidspremie zoals de gereglementeerde rekening.

Rente op spaarrekeningen

De rentevoet bepaalt hoeveel de bank zal betalen voor het geld dat u belegt. De basisrente wordt toegepast op uw kapitaal vanaf het moment dat u het geld stort. Het kan te allen tijde door de bank worden gewijzigd.

Voor gereglementeerde rekeningen moet u de getrouwheidspremie toevoegen die van toepassing is op bedragen die langer dan 12 opeenvolgende maanden zijn belegd. Het wordt vastgesteld tijdens het eerste jaar van uw contract en kan daarna door de bank worden gewijzigd.

Selectie van 3 spaarrekeningen

Hebt u het over een negatieve rente?

Opgelet, de economie staat niet langer toe dat banken rente op spaarrekeningen betalen zoals vroeger, en sommige banken bieden u zelfs een negatieve rentevoet (ING op rekeningen van meer dan een miljoen euro). MeDirect verdedigt zich goed door een van de best betalende spaarrekeningen op de markt aan te bieden.

Wat is een termijnrekening?

De termijnrekening is een rekening die rente uitkeert over het geld dat u belegt. U stort het bedrag dat u wilt, gedurende een bepaalde periode. Wanneer u uw geld terugkrijgt, ontvangt u een extra bedrag dat overeenkomt met de rente. Het is een veilige financiële investering. De bank betaalt u omdat zij dit geld zal uitlenen aan andere personen of bedrijven.

U gebruikt dit type rekening om geld te beleggen dat u op korte termijn niet nodig hebt, aangezien het op de rekening wordt vastgezet. Als je het snel moet vrijgeven, krijg je de rentebonus niet. U zou  zelfs kunnen dat u boetes moeten betalen.

Hoe werkt de termijnrekening?

U stort het bedrag dat u wilt op uw termijnrekening, maar slechts één keer. Als u meer geld hebt om mee te werken, moet u een andere termijnrekening openen.

U bepaalt het bedrag van de storting, maar de bank kan een minimumbedrag eisen, vooral wanneer de rente zeer aantrekkelijk is. Het depot is beperkt in de tijd. U hebt de keuze tussen de korte termijn, die niet langer duurt dan een jaar, en de lange termijn, die verder gaat dan deze periode en u in staat stelt meer inkomsten te verwerven.

Als uw rekening afloopt, krijgt u uw eerste inleg terug, plus rente. U kunt dit geld dan gebruiken door het over te schrijven naar uw zichtrekening, het over te schrijven naar uw spaarrekening, of door de looptijd van uw contract te verlengen.

Wat is de vergoeding van de termijnrekening?

De rentevoet is meestal vast voor de duur van uw belegging, maar verschilt van bank tot bank. Er zijn verschillende manieren om de hoofdsom en de rente te betalen:

  • Periodieke betaling: de rente wordt regelmatig betaald, maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks;
  • rentekapitalisatie: u laat uw rente kapitaliseren tot de eindvervaldag en ontvangt ze samen met het kapitaal;
  • Rekening “op lijfrentebasis”: u ontvangt een deel van het belegde kapitaal bovenop een periodieke uitkering. Aan het einde van het contract ontvangt u wat nog niet is uitbetaald;
  • progressief: uw bank beloont uw trouw door de vergoeding te verhogen naarmate het contract ouder wordt.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px