De stappen bij de aankoop van een onroerend goed

De stappen bij de aankoop van een onroerend goed

Er zijn verschillende stappen nodig om uw toekomstige eigendom te verwerven. Of het nu gaat om de raming van het budget, de lening of het vinden van een notaris, het respecteren van elk van deze punten is essentieel. Hieronder vindt u alle stappen die u moet volgen om uw eerste onroerend goed te kopen!

1. Definieer uw project zorgvuldig.

De eerste en belangrijkste stap. Eerst en vooral moet u uw project duidelijk definiëren. Welke soort woning wilt u kopen? Een huis, een flat, met een tuin, een groot terras? En met hoeveel slaapkamers? U moet ook de omgeving kiezen, misschien de stad, het platteland, een woonwijk, woningen in de buurt van scholen, hogescholen?  En tenslotte, wilt u investeren in een nieuw of een oud pand?  Dit zijn allemaal kenmerken die van tevoren moeten worden vastgesteld, om de woning te vinden die het best aan uw eisen voldoet.

een nestkast in de vorm van een huis

2. Bepaal het budget dat u voor deze investering kunt vrijmaken.

Zodra u deze criteria hebt vastgesteld, is de tweede stap bij het maken van uw eerste aankoop van onroerend goed het inschatten van het budget dat u beschikbaar hebt. Uw budget bestaat uit twee varianten. Ten eerste uw eventuele eigen bijdrage en ten tweede het bedrag van de lening die u op grond van uw inkomsten kunt verkrijgen. De eigen bijdrage is het totale bedrag van uw eigen middelen dat beschikbaar is om het bedrag van de lening te verminderen. Hoe groter uw persoonlijke bijdrage, hoe minder rentebetalingen u zult moeten betalen. Vervolgens moet u zich afvragen hoeveel geld u kunt lenen.

Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar om u te financieren. Door de overheid gesteunde leningen, leningen met eigen vermogen, hypotheken en peer-to-peer. Het bedrag van de hypotheek hangt af van de looptijd van de lening en uw netto-inkomsten. De lening wordt terugbetaald over een periode van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van uw leeftijd.

Uw inkomsten zijn de doorslaggevende variabele bij het afsluiten van een lening. Uw netto maandelijks inkomsten bepalen immers uw vermogen om elke maand terug te betalen. U kunt uw leencapaciteit berekenen op vele online simulators. Vergeet niet na te gaan of u geen andere leningen terugbetaalt, die in mindering zouden worden gebracht op uw terugbetalingscapaciteit.

De notariskosten (tussen 10 en 12%) worden aan de aankoopprijs toegevoegd. Als uw eigendom 100.000 euro waard is, kost het u ongeveer 107.000 euro als deze kosten bij elkaar worden opgeteld.

Dit is de tweede stap bij het kopen van een woning: het inschatten van uw budget.

3. Zoek een eigendom te kopen op basis van uw budget

Eens u uw budget hebt vastgelegd, kunt u beginnen zoeken naar eigendommen die aan uw criteria beantwoorden. Alle eigendommen te koop staan online. Vastgoedmakelaars en privéverkopers publiceren hun panden op speciale websites zoals Immobrussels.be, ImmoVlan.be, Immoweb.be, zimmo.be en vele andere. Op die manier kunt u zich een algemeen beeld vormen van alle te koop staande panden per regio, prijs, kenmerken, oppervlakte, enz.

Nu is het tijd om uw eigendom te kiezen. Om dit te doen, aarzel niet om verschillende eigendommen te bezoeken. Het is immers vaak de verkoper die de verkoopprijs willekeurig vaststelt. De prijs-kwaliteitverhouding kan dus verschillen van eigendom tot eigendom. Het is niet ongewoon om eigendommen te vinden die niet helemaal dezelfde waarde hebben voor dezelfde prijs.  Deze tweede fase van het aankoopproces van onroerend goed is essentieel als u uw kansen op het verkrijgen van een woning die bij u past wilt maximaliseren.

Als u een woning heeft gevonden die aan uw verwachtingen voldoet, controleer dan de algemene staat. Maak bovendien een schatting van de hoeveelheid werk die nodig kan zijn. Schakel indien nodig een professional in. Zodra u de schattingen hebt voltooid, hoeft u alleen nog maar een prijsofferte te doen aan de particulier of de vastgoedmakelaar.

4. Ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst bij een notaris

Als het prijsaanbod door de verkoper is aanvaard, is het tijd om over te gaan tot de vierde fase van de aankoop van onroerend goed – het opstellen van het voorcontract – dat vaak de onderhandse verkoopovereenkomst of voorlopige verkoopovereenkomst wordt genoemd maar in deze tweede geval is het misleidend, want de overeenkomst geldt als definitieve verkoop en is bindend voor beide partijen. Doe dus een beroep op de diensten van een notaris, die het onderhandse verkoppovereenkomst opstelt en rechtstreeks contact onderhoudt met de notaris van de verkoper. U kunt een beroep doen op deze notaris als u geen andere notaris kent. Het is echter beter om een notaris te kiezen die uw belangen het best zal verdedigen. Dus niet de notaris van de verkoper!

Het voorcontract vermeldt de burgerlijke stand van koper en verkoper, alle kenmerken van het onroerend goed, en de betalingsvoorwaarden. Deze laatste hebben betrekking op de door u gekozen betalingswijze via uw eigen middelen en de lening. Het contract bepaalt ook de termijn waarbinnen u een leningofferte mag afsluiten en ondertekenen. De ondertekening van de definitieve akte is afhankelijk van het verkrijgen van de in het voorcontract genoemde lening.

Vervolgens, brengt of brengen de notaris of notarissen belast met de verkoop de twee partijen samen voor een vergadering voor de ondertekening van het ontwerp-contract. Tijdens deze bijeenkomst wordt de koper meestal gevraagd een aanbetaling van 5% van de koopprijs te doen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de uiteindelijke prijs. Het is niet verplicht, maar het is gebruikelijk om tussen 5.000 en 10.000 euro als aanbetaling te doen.

De herroepingstermijn: na ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst (of het voorcontract) heeft de koper recht op een herroepingstermijn van 10 dagen. Deze termijn gaat in op de dag nadat het voorcontract per aangetekende brief is ontvangen. De verkoper kan zich niet uit het contract terugtrekken.

cytonn photography n95VMLxqM2I unsplash scaled e1590005329617

5. Het vinden van de financiering en een principeakkoord 

Zodra u het voorcontract hebt ondertekend, moet u nu op zoek gaan naar de beste leningaanbiedingen. Gebruik een online hypotheekvergelijker om de tarieven te vergelijken. Het is een goed idee om verschillende banken te raadplegen om het beste tarief te krijgen. Ook bieden niet alle banken dezelfde voorwaarden (leningtarief, administratiekosten, verplichte verzekeringstarieven, enz.) Probeer er rekening mee te houden. Tot slot, aarzel niet om rond te shoppen! Zodra uw leencontract is ondertekend, zal het naar de notaris worden gestuurd om de definitieve koopakte op te stellen. De vijfde fase van de aankoop van onroerend goed is voorbij!

6.  De notariële akte

Alles is in orde, u hebt uw leningaanbod ondertekend en de notaris of notarissen hebben de definitieve verkoopakte opgesteld. Het is tijd om de laatste fase van de aankoop van onroerend goed in te gaan. U woont een ondertekeningsvergadering bij, waarbij de verkoper u de sleutels van uw toekomstige huis overhandigt. De verkoper zal de betaling van de totale prijs van het onroerend goed vooraf hebben ontvangen, verminderd met het betaalde voorschot.

Je bent nu de trotse eigenaar van je nieuwe huis!

 

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px