De regels voor het uitstellen van krediet tijdens de pandemie

De coronaviruscrisis blijkt van uitzonderlijke omvang te zijn, vooral omdat zij nog niet voorbij is. Banken hebben moeten improviseren om ermee om te gaan, want het is een volstrekt unieke configuratie in de wereld. Epidemieën hebben altijd bestaan, maar dit is de eerste keer dat de wereldwijde economische activiteit volledig is bevroren. Tot op heden is deze nog lang niet hersteld. Mensen die leningen hebben afgesloten, kunnen deze niet terugbetalen, omdat hun inkomen voor sommigen is gedaald en voor anderen volledig is verdwenen. Daarom hebben de banken een terugbetalingsregeling voor corona-leningen opgezet.

uitstel van krediet

De uitvoering van het coronakrediet

De Nationale Bank van België en de minister van Financiën kondigden de invoering aan van een coronakrediet voor mensen die moeite hebben om hun lening terug te betalen. De banken hebben vervolgens de aanbevelingen van de Staat gevolgd en bieden uitstel van betaling van de maandelijkse termijnen aan. Dit is vooral belangrijk voor de grootste en langste hypotheken, die vaak meerdere decennia bestrijken.

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van een corona lening voor uw hypotheek?

Tot nu toe hebben de banken het spel goed gespeeld en de regels goed toegepast. Mensen die een hypotheek hebben afgesloten hebben uitstel van betaling kunnen aanvragen, maar onder bepaalde voorwaarden.

Het uitstel is gratis en er worden geen administratiekosten in rekening gebracht. Het bestaat uit het aanvragen van een uitstel van betaling van 3 maanden voor de terugbetaling van uw hypotheeklening, inclusief kapitaal en rente. Als de crisis langer duurt, kunt u opnieuw uitstel van betaling aanvragen. U dient hiervoor contact op te nemen met uw bank.

Om uitstel van terugbetaling van een hypothecaire lening aan te vragen, moet u een inkomensverlies lijden dat verband houdt met de crisis en dit kunnen rechtvaardigen door een van de volgende vier redenen.

1 – Uw inkomen is gedaald of verdwenen, omdat :

  • u bent besmet met covid 19 en kunt niet meer werken (u moet een medisch attest overleggen) ;
  • u tijdelijk of volledig werkloos bent (u moet een attest van uw werkgever voorleggen)
  • uw bedrijf heeft moeten sluiten;
    u door de overgangsmaatregelen geen inkomen meer heeft.

U kunt worden gevraagd het bewijs te leveren van de vermindering van uw inkomen.

Als u een echtpaar bent, moet u rekening houden met uw beider inkomsten. Als het inkomen van een van de echtgenoten door de crisis is gedaald of verdwenen, kunt u uitstel van terugbetaling van de coronalening aanvragen.

2 – Op 1 september 2020 mag u nog geen achterstand hebben met de hypothecaire lening waarvoor u uitstel aanvraagt.

3 – Dit uitstel van terugbetaling van het hypothecair krediet betreft uw hoofdverblijfplaats en uw enige verblijfplaats in België. U kunt er niet van genieten indien u een tweede verblijfplaats heeft.

4 – Het totaal van uw roerende goederen overschrijdt niet een bepaalde drempel die door elke bank wordt bepaald. De in aanmerking genomen bedragen betreffen uw spaargelden, met uitzondering van het pensioensparen.

Aanpassing van de maandelijkse betalingen

Om de terugbetaling van uw coronalening te aanvaarden, houden de banken rekening met uw inkomen en elke instelling heeft het recht haar eigen drempel vast te stellen.

Het bedrag speelt ook een rol bij het bepalen van uw toekomstige maandelijkse betaling. Onder een bepaalde drempel moet u de terugbetaling van ongewijzigde maandelijkse termijnen hervatten zodra de uitstelperiode voorbij is. Boven de drempel kan uw maandelijkse betaling worden aangepast, aangezien de uitgestelde rente in aanmerking wordt genomen.

Wat uw situatie ook is, u moet contact opnemen met uw bankadviseur om de mogelijkheid van het opzetten van een corona-aflossing te bespreken. Banken zijn zich terdege bewust van de moeilijkheden bij aflossing en doen hun uiterste best om voor iedereen een oplossing te vinden.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px