Altijd in een nieuwe auto rijden en je geen zorgen hoeven te maken over zaken als verzekering, servicebeurten en reparaties. Dit vriendelijk concept schijnt nu ook de gewone burger aan te spreken, want private lease is momenteel ”booming business” in ons land. Sinds de 2016 autosalon bieden haast alle autodealers een private lease optie voor normale familieauto’s. Een Opel, Fiat of Toyota kan nu rechtstreeks bij de dealer geleased worden. Een jaar geleden waren het nog slechts een aantal gespecialiseerde bedrijven zoals Leaseplan en DirectLease die deze vorm van autohuur aanboden aan particulieren. En daarvoor was voertuigen leasen alleen in de zakenwereld een bekend begrip.
Wat is private lease
Middels een private lease contract huurt een doorsnee consument een auto voor een langere periode; in de praktijk meestal 2, 3, 4 of 5 jaar. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij of autodealer, maar als gebruiker krijg je haast het gevoel dat het je eigen auto is. De kinderen mogen er in rijden (indien ze over een rijbewijs beschikken), je kan hem uitlenen aan een vriend of buur en je kan er gerust mee over de grenzen. Binnen een leasecontract betaal je maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de auto, waar de kosten voor de jaarlijkse verzekering, regulier onderhoud, bandenwissels en reparaties zijn ingecalculeerd. De wagenparkbeheerder zorgt er bovendien voor dat alles netjes en op tijd wordt uitgevoerd. Als gebruiker hoef je alleen voor de brandstof te betalen, en uiteraard ook voor verkeersboetes. Aan het eind van de leaseperiode lever je de auto in bij de maatschappij en sluit je eventueel een nieuw contract af voor een splinternieuw model.
Hoe populair is private lease in België
Volgens ruwe schattingen reden aan het eind van 2015 ongeveer 7000 Belgen in een private lease auto. De verwachting is dat dit aantal in 2016 sterk zal toenemen tot ongeveer 20.000 voertuigen. Uitgaande van de trend in omliggende landen zal er vervolgens jaarlijks een verdubbeling van het aantal private lease contracten volgen. Analisten menen dat uiteindelijk ongeveer 15 tot 20 procent van de wagens op de weg huurauto’s zullen zijn. Banken en andere aanbieders van autoleningen hoeven dus niet meteen in paniek te raken, aangezien het merendeel van de consumenten toch liever hun auto als eigendom zal blijven hebben. Private lease heeft immers ook zijn nadelige kanten. Zo geldt er per plan meestal een beperking op het aantal te rijden kilometers. Wil je er meer rijden dan moet je of een duurder plan nemen of voor de extra kilometers bijbetalen. Verder worden leasetarieven vastgesteld op basis van de gemiddelde gebruiker, waardoor degenen die zuinig omgaan met een auto in principe meebetalen om de verhoogde afschrijvingskosten bij onverschillige huurders te dekken.
Overall bekeken zal private lease de komende jaren een groeiende aantrekkingskracht op een bepaalde categorie consumenten blijven uitoefenen. Voor zij die autozorg altijd al als een kwelling hebben ervaren, niet echt een persoonlijke band met een voertuig ontwikkelen of geen grote autolening kunnen of willen aangaan is deze vorm van autorijden een welkom geschenk.