De inkoop van eigen aandelen

De inkoop van eigen aandelen wil zeggen dat een vennootschap aandelen, die zij initieel zelf heeft uitgegeven, koopt van een aandeelhouder. Zo’n inkoop gaat onder strenge voorwaarden. Bovendien zijn er voor-en nadelen aan verbonden. Tevens moeten de fiscaalrechtelijke gevolgen goed in het oog gehouden worden. kan alleen onder strenge voorwaarden gedaan worden.
Cazimir advocatenbureau
helpt en adviseert ondernemers en investeerders bij alles wat te maken heeft met vennootschappen en vermogen. In dit artikel zullen we nader ingaan wat er vennootschaps- en fiscaalrechtelijk komt kijken bij de inkoop van eigen aandelen.

De inkoop van eigen aandelen

Eigen aandelen inkopen

Een vennootschap kan tot de beslissing komen om, eventueel met de hulp van een fiscaal advocaat, eigen aandelen te kopen. Doordat de vennootschap de aandelen terugkoopt, houdt de vennootschap er minder kasgeld op na. Echter, doordat het aantal uitstaande aandelen minder geworden is, zullen de aandeelhouders een groter belang in het bedrijf bezitten. Op die manier wordt de winst bovendien over minder aandelen verdeeld, waardoor de winst per aandeel stijgt en aandeelhouders over een groter deel van de toekomstige winst kunnen beschikken.

Boodschap naar buiten toe

Er zijn een aantal redenen om eigen aandelen in te kopen. Door de eigen aandelen te kopen kan een beursgenoteerde vennootschap duidelijk maken dat ze haar eigen aandelen ondergewaardeerd vindt, en ze zo onder de aandacht brengen zodat de vraag toeneemt. Door eigen aandelen in te kopen draagt een vennootschap tevens naar het publiek uit dat er voldoende geld beschikbaar is om investeerders terug te betalen. Dit draagt bij aan het beeld dat de vennootschap groeipotentieel heeft.

Waardestijging

Doordat de inkoop van de eigen aandelen tot gevolg heeft dat het aantal aandelen dat in de omloop is afneemt, kan de waarde per aandeel stijgen. Bovendien is de inkoop van eigen aandelen aantrekkelijker geworden door de versoepeling van een aantal regels in 2019. Onder andere geldt voor vennootschappen dat zij niet langer verplicht zijn om de ingekochte aandelen binnen twee jaar over te dragen, of anders te vernietigen.

Minder vermogen

Hoewel de inkoop van eigen aandelen op vennootschapsrechtelijk vlak interessant kan zijn, zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden. Omdat er geld geïnvesteerd wordt om de aandelen te kopen, gaan het vermogen en de reserves naar beneden. Aangezien geld maar één keer uitgegeven kan worden, is er minder geld over om in andere bedrijfsactiviteiten te investeren. Een mogelijk gevaar is dat het bedrijf in de toekomst hierdoor minder waardevol is, terwijl aandeelhouders een groter belang krijgen.

Fiscaalrechtelijke vraagstukken

Ook fiscaalrechtelijk zijn er wat haken en ogen. Op fiscaalrechtelijke vlak wordt er gekeken naar de verkrijgingsbonus. Dit is het verschil tussen de prijs die betaald is aan de verkopende aandeelhouder, de zogenoemde ‘tegenwaarde’, en de waarde in het gestorte kapitaal, de zogenoemde ‘kapitaalwaarde’. Voor de belasting moet nagegaan worden of er een vermogensverlies optreedt. Is er sprake van vermogensverlies, wordt de verkrijgingsbonus gekwalificeerd als dividend en zal dan als zodanig worden belast. Is er geen sprake van vermogensverlies, wordt de verkrijgingsbonus als meerwaarde op de aandelen gezien. Vanwege de complexiteit van het vraagstuk is het raadzaam om het advies van een expert in te winnen alvorens over te gaan op de inkoop van eigen aandelen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px