De vraag en het aanbod van prepaid kredietkaarten blijft sterk groeien in ons land. Naar schatting zijn er momenteel meer dan een miljoen van dit type betaalpasjes actief in gebruik. Vooral onder jongeren, die vaak niet in aanmerking komen voor een normale kredietkaart, zijn prepaid kredietkaarten populair. Online kan snel en veilig betaald worden voor apps, muziek, games en boeken. En tijdens studie of vakantie binnen en buiten de EU zijn de kaarten een handige financiële reserve. Maar ook Belgen die wel in aanmerking komen voor een normale kredietkaart kiezen steeds vaker voor een prepaid kredietkaart. Het grote voordeel van dit wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel is dat je jezelf er niet mee in de schulden kan jagen.
What’s in a name?
Bij een prepaid kredietkaart zorgt het woord kredietkaart nog voor enige verwarring. Want bij gebruik van de kaart is er nooit sprake van rood staan, zoals bij een normale kredietkaart. Een prepaid kredietkaart dien je vooraf met euro’s op te laden, om vervolgens uitsluitend met je eigen geld af te rekenen. Heb je voor een bepaalde aankoop 50 euro nodig terwijl er nog maar 49 euro saldo op de kaart staat, dan kan de transactie in principe niet worden uitgevoerd. De verstrekker van de kaart zal die ene euro niet voorschieten.
Waarom houdt de financiële wereld nog vast aan de naam prepaid kredietkaart? De hoofdreden is dat de kaart zich hierdoor duidelijk onderscheidt van andere herlaadkaarten, zoals bankpasjes en prepaid telefoonkaarten. Sommige verstrekkers kiezen ervoor om hun product als een prepaid Mastercard of prepaid Visakaart aan te bieden. En binnen Vlaanderen wordt het woord prepaid weleens vertaald naar het Nederlands, waardoor de kaart wordt gepresenteerd als voorafbetaalde kredietkaart of voorafbetaalde Mastercard.
Lokale kaartverstrekkers maken gebruik van Mastercard of Visa netwerk
Om prepaid kredietkaarten internationaal geaccepteerd te maken moeten ze worden gekoppeld aan een wereldwijd betalingsnetwerk. Slechts de grote kredietkaartmaatschappijen, waaronder Mastercard en Visa, beschikken hierover. Belfius, BNP Paribas Fortis, Bpaid (Bpost), Paysafe, Skrill en alle andere spelers op de Belgische markt verstrekken hun prepaid kredietkaarten daarom onder licentie van Mastercard of Visa. Momenteel zijn de meeste kaarten die lokaal worden aangeboden verbonden aan het Mastercard netwerk. Met de kaart kan worden betaald bij het gros van de meer dan 30 miljoen aangesloten Mastercard-partners. Slechts autoverhuurders en andere bedrijven die bij hun dienstverlening een borgbedrag vragen, kunnen geen betaling met prepaid kredietkaarten accepteren.
Waarop letten: de verschillen tussen prepaid kredietkaarten
Elke lokale verstrekker bepaalt zelf welke voordelen, kosten, voorwaarden en beperkingen aan een prepaid kredietkaart verbonden worden. Vaak bieden instellingen meerdere typen prepaid kredietkaarten aan. Waarin zitten de verschillen:
[list]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Aankoopprijs voor de kaart[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Jaarbijdrage voor de kaart[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Kosten per transactie (vaak worden er enkele procenten aan de prijs van een artikel toegevoegd bij het betalen met de kaart. Zowel online als in fysieke winkels)[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Kosten en daglimieten bij geld afhalen uit een automaat[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Limiet van de kaart (welk bedrag kan maximaal worden opgeladen)[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Kosten voor opladen[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Hoe de kaart kan worden opgeladen (bij banken kan dit meestal uitsluitend vanuit een aan de kaart gekoppelde zichtrekening)[/li]
[li type=”glyphicon-arrow-right”]Aantal keren dat de kaart kan worden herladen[/li]
[/list]
De populairste prepaid kredietkaarten in België
Exacte cijfers zijn niet voorhanden, maar algemeen wordt aangenomen dat de Bpaid prepaid Mastercard van postbedrijf Bpost het meest in omloop is. Hierna volgen de Skrill prepaid kredietkaart (Mastercard) en de Paysafecard Mastercard. Deze drie kaarten zijn populair vanwege de lage jaarbijdrage en omdat ze niet gekoppeld zijn aan een bankrekening, waardoor het opladen eenvoudig is. Een nadeel hierbij is dat er kosten verbonden zijn aan het opladen van de kaarten. Bij de Belfius Mastercard White Prepaid en de BNP Paribas Fortis Prepaid Card, die beiden ook een redelijk lage jaarbijdrage hebben, kan vanuit de zichtrekening kosteloos geld naar de kaart worden verplaatst.