De beste tarieven voor mijn hypothecaire lening: bij de bank of via een makelaar?

Er zijn geen geheimen om het beste tarief te vinden: u moet vergelijken!

 

Op de hypotheekmarkt heeft de klant een aantal keuzemogelijkheden die van invloed kunnen zijn op de besparingen die hij op zijn hypothecaire lening zal maken. Deze keuzes zijn van cruciaal belang in het leven van het individu en mogen niet te licht worden opgevat. Als u een leningnemer bent, dan streeft u eigenlijk naar het optimaliseren van uw lening. Zo bespaart u het meeste geld aan gunstige voorwaarden.

Er zijn twee manieren om dit te doen: u kunt naar een makelaar gaan of naar een bank. Hoewel geen van beide methodes objectief beter wordt geacht dan de andere, is het de moeite waard om beiden te overwegen. Zo hebt u meerdere opties om de beste lening te krijgen. Daarbij kan het nuttig zijn om de vele voor- en nadelen van elke methode te leren kennen. Lees verder om meet te weten.

Makelaar of bank? : het dilemma

Dat steeds meer Belgen een beroep doen op een kredietmakelaar, is geen toeval. In feite hebben kredietmakelaars, vanwege de tijdwinst of de kostenbesparing die ze brengen op de lange termijn, meestal een zeer goede reputatie als het gaat om het helpen van hun klanten.

De kredietmakelaar kan een belangrijke meerwaarde voor u betekenen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Misschien kent u zelf al iemand die erin geslaagd is om een lening te krijgen tegen een rente van bijna nul procent. Dit behoort tot de voordelen wanneer u voor een kredietmakelaar kiest. Zowel met de makelaar als met de bank is dit mogelijk, maar de makelaar slaagt er vaak gemakkelijker in dan de klant alleen.

Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen wanneer u via een makelaar of via de bank werkt.

Makelaar of bank ?Via een bankVia een makelaar
TijdDe klant moet zelf zijn dossier
opstellen en onderzoek verrichten.
Zorgt voor alles
(tijdswinst)
Waarborg van de leningGeen hulp voor de eventuele opzegging of
controle van nakoming van de contractvoorwaarden.
Hulp bij contractvoorwaarden en opzeggingen.
SchuldratioMaximaal 30%Kan meer dan 30% zijn
AanvaardingsvoorwaardenStrengMeer flexibele voorwaarden
Lening zonder voorschotMoeilijk te vindenMogelijk
Anciënniteit van de klantOnderhandelen met de bank over lage tarievenNiet nodig

Een lening nemen via de bank: een aantal voordelen

Zoals hierboven uitgelegd, zal uw anciënniteit in uw voordeel werken als u een lening met een lage rente wilt vinden. Om een trouwe klant tevreden te stellen, kan de bank een concessie doen door u een gunstig aanbod te doen. Zowel de makelaar als de bank kunnen dus aantrekkelijke tarieven bieden. Dit hangt echter af van uw situatie.

In dit geval is er geen behoefte aan een makelaar. Bovendien hebt u, als u rechtstreeks naar de bank gaat, heel snel menselijk contact met uw bankier, wat voor sommige mensen noodzakelijk kan zijn. Het is belangrijk om op te merken dat dit een levensbelangrijke beslissing is. Een ontmoeting met de bankier kan geruststellend zijn.

Tenslotte kan de bank soms moeite doen wanneer u over een goede kredietwaardigheid beschikt en een probleemloze klant bent. Ook daar kunt u op rekenen. Maar als u er niet zoveel vanaf weet, is het nemen van de nodige stappen ingewikkeld. In dat geval is het beter om via een kredietmakelaar te werken.

Een aantal regels bij de keuze van een kredietmakelaar

De bedoeling is dat u zich tot een erkende instelling wendt. U moet ook rekening houden met de anciënniteit van de makelaar en zijn ervaring op dit gebied. In geen geval mag u een vergoeding betalen voor een promotie. De tarieven worden door de klant pas betaald wanneer het contract definitief is.

Zo kunt u vertrouwen opbouwen in de tussenpersoon die voor u een gepersonaliseerde aanbieding zal maken. Vertrouwen is van essentieel belang voor het goede verloop van de transactie. Er zijn niet minder dan 1000 erkende makelaars in België. U hebt dus genoeg keuze!

Wanneer we dus de vraag “Makelaar of bank?” proberen te beantwoorden, kunnen we tot de volgende conclusie komen: de beste tarieven voor een hypothecaire lening krijgt u meestal bij een kredietmakelaar te zijn.

Als u zich daar echter niet goed bij voelt en het werk liever zelf doet, dan kan ik u alleen maar aanraden om op zoek te gaan naar de beste leningen! Daarvoor kunt u onze online vergelijkingstool gebruiken. Die toont u de reële rentevoeten van de banken in België. U kunt deze rentevoeten raadplegen via onze leensimulator.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px