De Belg leent meer om een auto te kopen

Door de steeds gunstiger tarieven voor autoleningen zijn de Belgen eraan gewend geraakt om voor de aankoop van hun voertuig te lenen in plaats van hun spaargeld op te offeren.
Autoleningen vergelijken

Zeer lage tarieven

De leentarieven voor nieuwe auto’s dalen voortdurend. De APR (Annual Percentage Rate) kan dalen tot minder dan 1,5%, wat de Belgen aanmoedigt om op krediet te kopen. Voor tweedehandsvoertuigen zijn ze daarentegen iets minder voordelig, vooral als ze meer dan 2 jaar oud zijn.

Sinds 2013 stelt de Union Professionnelle du Crédit een stijging vast van 14% voor autoleningen voor nieuwe voertuigen en een stijging van 13% voor tweedehandswagens. Bovendien zijn de geleende bedragen steeds hoger.

Voor huishoudens die het zich kunnen veroorloven, is het interessanter om tegen een lage rente te lenen dan contant een voertuig te betalen met spaargeld. Hun spaargeld levert, mits goed belegd, meer op dan de rente die zij op hun lening betalen. Anderzijds moet een deel van de rente ook fiscaal aftrekbaar zijn.

Renteaftrek

Voor uw zakenreizen kunt u bepaalde uitgaven van uw inkomen aftrekken, hetzij forfaitair, hetzij reëel. Deze zijn beperkt voor uw persoonlijk gebruik en kunnen volledig zijn voor zakelijk gebruik. In dit geval moet u een onderscheid maken tussen het vergoede kapitaal en de rente, die als enige van dit belastingvoordeel profiteert.

Voor uw reizen tussen uw woning en uw werkplek die u als werkelijke kosten declareert, geldt een vast tarief van 15 cent per kilometer. Het deel van de rente dat betrekking heeft op het zakelijke gebruik van uw auto kunt u erbij optellen, maar dit moet u bespreken met uw belastingadviseur.

Voor zakelijke reizen past u een percentage toe op uw werkelijke kosten voor afschrijving, verzekering, belasting, garage, onderhoud, wassen, parkeren, enz. Het percentage hangt af van uw type voertuig.

Lenen van de bank of de dealer?

Dealers bieden 0% leningen, maar pas op, ze komen met voorwaarden en soms valse kosten. In ruil daarvoor is de commerciële korting minder, worden vaak geen gratis opties aangeboden en is de inruil van uw oude auto minder voordelig.

Lees ook het artikel : een 0% APR op een autolening, zijn er speciale voorwaarden

Het is aan u om uw berekeningen te maken, want het kan voordeliger zijn om af te zien van deze commerciële voordelen en een redelijke rente te betalen die door een bank wordt aangeboden.

Als u niet betaalt, kan uw auto in beslag worden genomen. U kunt een verzekering afsluiten op uw krediet om u te beschermen in geval van ernstige ziekte, invaliditeit, verlies van werk of overlijden.

Wat zijn de verschillende autoleningen?

De lening op afbetaling

Een autolening is meestal een lening op afbetaling, of deze nu wordt aangeboden door de dealer of de bank. De maandelijkse betaling is constant gedurende de hele looptijd van de lening. De looptijd is over het algemeen niet langer dan 5 jaar als u via uw dealer gaat en kan bij een bank oplopen tot 10 jaar. Merk op dat voor bedragen van minder dan 10.000 euro de wettelijke looptijd niet langer mag zijn dan 4 jaar.

De rentevoet verschilt volgens verschillende criteria:

  • nieuw of gebruikt voertuig: het tarief stijgt na 2 jaar;
  • voertuiggerelateerde vervuiling: hoe meer je de CO2, hoe lager het tarief ;
  • het percentage: door meer dan 100% te lenen kunt u de eerste kosten van verzekering en wegenbelasting dekken;
  • de betaling van een borgsom.

Restwaarde financiering

Bij deze formule, die minder gangbaar is, betaalt u slechts een deel van het geleende kapitaal terug, maar moet u aan het eind nog een saldo betalen, eventueel in contanten. Het voordeel is dat de maandelijkse betalingen lager zijn.

Meestal verkoopt de lener de auto om het saldo af te betalen.

Moet u een voertuig financieren

Dankzij de autoleningvergelijker kunt u de evolutie van de dagelijks bijgewerkte tarieven volgen en snel de meest interessante financieringsoplossing vinden.

presentation pret voiture

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px