De Belg eist geld

De Belgen eisen een betere toegang tot contant geld. Daarom worden er binnenkort niet minder dan 2.500 “neutrale” geldautomaten geopend in het hele land.

De belg eist geld

Batopin: de joint venture van de grootste banken van het land

Gedreven door de wens om de efficiëntie te maximaliseren en tegelijkertijd de kosten te verlagen, hebben de vier belangrijkste bankinstellingen van het land (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING België) al enkele jaren een welomschreven credo met betrekking tot hun geldautomaten. Ze stellen dat het gebruik van contant geld afneemt, dat het beheer van contant geld steeds duurder wordt, terwijl de automaten zelf vaste kosten met zich meebrengen (niet bekendgemaakt om ‘concurrentieredenen’). Om dit dilemma op te lossen met behoud van “een bevredigende toegang voor burgers tot hun geld via het kanaal van hun keuze”, consolideerden ze in 2019 gezamenlijk hun inspanningen binnen het bedrijf Batopin. Dankzij dit partnerschap hebben ze samen 73% van de markt in handen.

Een grote roll-out van distributeurs gepland

Batopin, opgericht door de banken ING, BNP, Belfius en KBC, wil de verspreiding van zijn ‘neutrale’ geldautomaten over het hele land versnellen. De CEO van de groep, Jeroen Ghysel, onthulde in een interview met het magazine Trends dat het bedrijf van plan is om de komende twee jaar elke werkdag een nieuwe geldautomaat te installeren.

“De grootste uitdaging ligt in het vinden van geschikte locaties voor deze automaten,” gaf de CEO toe. “We hebben al 125 bijkomende locaties geïdentificeerd, maar over het algemeen duurt het zes tot zeven maanden om alle nodige vergunningen te verkrijgen, de installatie- en veiligheidswerkzaamheden uit te voeren en de automaat uiteindelijk in gebruik te nemen,” voegde hij eraan toe.

2.500 distributeurs op 950 locaties

Om het proces te versnellen, is Batopin, dat staat voor Belgian ATM OPtimization INitiative, van plan om meer personeel op het terrein in te zetten en de samenwerking met de lokale autoriteiten te versterken. Het doel van de groep is om tegen eind 2025 ongeveer 2.500 geldautomaten te installeren op 950 locaties. Volgens Ghysel moet deze uitbreiding voldoen aan de Belgische vraag naar contant geld.

Volgens een recente studie van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de Belgen het meest ontevreden in Europa als het gaat om de onbeschikbaarheid van cash.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px