De aankooppremie van het Waals Gewest

Wilt u eigenaar worden van een sociale woning in het Waalse Gewest? Dan kunt u profiteren van een aankooppremie. In dit artikel lichten we de voorwaarden en voordelen van de aankoopsubsidie van het Waalse Gewest toe, evenals de stappen die u moet ondernemen om ervan te profiteren. 

De aankooppremie van het waals gewest

Wat is de aankooppremie van het Waalse Gewest? 

De Waalse aankooppremie is een steunmaatregel voor mensen die een sociale woning willen kopen met de bedoeling er minimaal 10 jaar te gaan wonen. Deze premie wordt in één keer betaald en bedraagt 745 euro.

Wie kan van deze steun profiteren? 

De aankooppremie is bedoeld voor meerderjarigen die een woning in de publieke sector willen kopen. Dit kan bijvoorbeeld een woning zijn die door een gemeente, de NMBS of een OCMW (Openbaar Centrum voor Sociale Actie) wordt verkocht. Bovendien moeten de begunstigden zich ertoe verbinden het onroerend goed als hoofdverblijfplaats te gebruiken gedurende een periode van minimaal 10 jaar. De aankoop kan plaatsvinden via openbare verkoop of in onderling overleg.  

Wat zijn de voorwaarden voor toekenning van de aankooppremie?

Om van de aankooppremie te kunnen profiteren, moet aan een aantal voorwaarden met betrekking tot uw persoonlijke situatie en inkomen worden voldaan: 

 • U bent een volwassene of een geëmancipeerde minderjarige.
 • Je hebt de laatste twee jaar geen eigendom gehad.
 • Uw belastbaar inkomen is maximaal 48.200 euro als u alleen bent of maximaal 58.300 euro voor gezamenlijke eigenaren of een echtpaar. Dit bedrag kan vervolgens worden verhoogd met 2 900 euro per afhankelijk of ongeboren kind en per gehandicapte in het huishouden. 

Bovendien moet het aangekochte goed aan de volgende voorwaarden voldoen: 

 • Het behoort tot de publieke sector.
 • Het ligt in het Waalse Gewest.
 • Het is erkend als een gezonde woning door het Departement van Huisvesting.
 • Het wordt minstens 10 jaar door u bewoond.
 • Gedurende deze tien jaar zullen er verscheidene inspectiebezoeken plaatsvinden om na te gaan of aan de voorwaarden wordt voldaan. 

Goed om te weten: als de woning niet als sanitair wordt erkend, kan de premie toch worden toegekend op voorwaarde dat de aanvrager de nodige werkzaamheden uitvoert om de woning binnen 2 jaar sanitair te maken. 

Hoe vraagt u een aankooppremie aan? 

Als u koopsubsidie wilt aanvragen, kunt u de volgende stappen volgen: 

 • Begin met het verkrijgen van de toelichting en de nodige formulieren bij het Ministerie van Huisvesting of de informatiecentra voor huisvesting. U kunt deze documenten ook downloaden van de officiële website van het Waals Gewest
 • Stuur de formulieren:
  • naar de Dienst Wonen als u uw huis koopt via een openbare verkoop. De aanvraag moet binnen 6 maanden na het eindverslag van de veiling worden ontvangen. U ontvangt de premie na de veiling en zodra uw dossier compleet is. 
  • Aan de verkopende organisatie als u uw huis in onderling overleg koopt. De verkoper vult dan de formulieren in en stuurt ze naar de Dienst Wonen. In dat geval moet de aanvraag het departement bereiken voordat het koopcontract wordt ondertekend. De premie wordt u dan toegekend in de vorm van een verlaging van de koopprijs bij de ondertekening van de koopakte.

Let op! Om van de aankooppremie van het Waalse Gewest te kunnen genieten, moet u een positief antwoord van de dienst Huisvesting hebben gekregen. Dit moet gebeuren voordat het koopcontract wordt ondertekend. 

0% registratiekosten dankzij de aankooppremie

Naast de 745 euro kunt u met de aankooppremie ook profiteren van 0% registratiekosten. Aangezien deze rechten 12,5% van de waarde van het onroerend goed bedragen, kunt u met dit voordeel aanzienlijk besparen. 

Bovendien kan deze premie worden gecombineerd met andere steun van het Waals Gewest, zoals de Chèque Habitat, het sociaal hypothecair krediet (Accesspack) en het hypothecair krediet voor jongeren

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px