Hoe bepaalt men de rente die ik betaal over mijn lening?

leen renteBent u van plan om een lening af te sluiten? Dan is het verstandig de rente van de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Waar betaalt u de meest scherpe rente, of waar liggen de totale kosten van het krediet het laagst? Weet u bovendien hoe de rente die u betaalt wordt opgebouwd, waar een hogere of lagere rente vandaan komt? Wij zetten de verschillende elementen op een rijtje, zodat u daar rekening mee kunt houden bij het vergelijken van de verschillende banken en kredietverstrekkers.

Leenbedrag

Het is allereerst van belang om goed te kijken naar het leenbedrag waar het om gaat, aangezien de rente daar vaak van afhankelijk is. In veel van de gevallen wordt de rente lager op het moment dat u meer besluit te lenen, aangezien bijvoorbeeld de administratieve lasten dan een kleiner deel van het totaal uit zullen maken. Is er sprake van een onderpand voor een groot bedrag dat u wilt lenen, zoals voor een woonkrediet? Dan komt de rente nog een stuk lager te liggen, al heeft dit vooral te maken met het risicoprofiel.

Risicoprofiel

Het risicoprofiel staan voor het risico dat een bank of andere geldverstrekker loopt, door u een bepaald bedrag uit te lenen. De kredietverstrekker geeft u immers geld, met de verplichting om dit na een aantal maanden of jaren weer terug te betalen. Heeft u in het verleden achterstanden opgelopen met betrekking tot een krediet, of heeft u al andere leningen lopen die u maar moeilijk af kunt lossen? In dat geval is de kans groot dat een bank u een hogere rente in rekening zal brengen. Zorg dus altijd voor zoveel mogelijk zekerheid over het feit dat u de lening weer terugbetaalt, om de lening zo voordelig mogelijk te houden.

Marktrente

Tenslotte is de rente die u betaalt voor een lening altijd afhankelijk van de marktrente van dat moment. Nu staat de rente bijvoorbeeld erg laag, waardoor ook leningen relatief goedkoop zijn. Op het moment dat de economie het weer beter gaat doen zal de rente op gaan lopen. Banken dienen dan meer te betalen om extern geld te kunnen lenen, waardoor ook de rente voor u hoger uit zal vallen. Aan dit element van de rente die u betaalt over een lening kunt u helaas weinig doen, hier heeft iedereen die een krediet af wenst te sluiten mee te maken.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px