België kan gratis geld lenen op de financiële markten

Atomium vlag europaBelgië kan op het moment haast gratis geld lenen, de tienjaarsrente is gedaald tot onder de 1% per jaar. Dat betekent na de correctie van inflatie dat er geen kosten voor het krediet overblijven en het mogelijk is om gratis geld te lenen. Dit tarief geldt voor de Belgische overheid, maar heeft ook invloed op de kosten voor consumentenkredieten. De zeer lage rentestand van dit moment zorgt ervoor dat een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een hypothecaire lening ook relatief voordelig uitvalt.

België lid van ‘club van 1 procent’

België kan sinds kort ook geld lenen voor een rente van minder dan 1% per jaar, waarmee we aantreden binnen een club van andere landen die deze mogelijkheid al langer hadden. Het gaat dan om landen als Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk, landen die stuk voor stuk bekend staan om hun degelijke financiële beleid. Wat dat betreft laat België hiermee zien dat de financiën niet zo slecht op orde zijn als het soms lijkt, ook al is de publieke schuldenberg op dit moment groter dan het totale inkomen van de hele bevolking in een jaar.

Chronisch lage groei en lage inflatie

De zeer lage rente van minder dan 1% lijkt een goede ontwikkeling, al is het van belang om rekening te houden met de achtergronden hiervan. Hieraan ten grondslag ligt immers een Japans scenario met een zeer lage groei en een beperkte inflatie. Op het moment dat de lage groei chronisch van aard blijkt te zijn kan dat grote gevolgen hebben voor de economische ontwikkelingen. Wat dat betreft is het gratis geld lenen door de Belgische overheid niet per sé een positieve ontwikkeling, ondanks de lage kosten voor kredieten op dit moment.

Meer krediet vanuit de Europese Centrale Bank

Ook de Europese Centrale Bank is bezorgd over de situatie op de kapitaalmarkten en heeft besloten om nog eens €1.000 miljard beschikbaar te stellen. Beleggers en banken krijgen de beschikking over dit enorme bedrag, waarbij het de bedoeling is dat zij dit geld in de vorm van kredieten door zullen sluizen naar de reële economie. Op het moment dat dit gebeurt is de kans groot dat de economie weer aan zal trekken. Een van de gevolgen daarvan zal een hogere rente zijn. Tot die tijd kan België gratis geld lenen, wat de balans van inkomsten en uitgaven op dit moment in ieder geval ten goede komt.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px