België heeft de beste bankkosten van Europa !

Febelfin heeft een vergelijkende studie gelanceerd om de kosten van het betalingsverkeer voor consumenten en handelaars in België en Europa te analyseren. Hun bevindingen? België biedt de beste bankdiensten van Europa, met de laagste bankkosten voor digitale klanten en een breed dienstenaanbod.

België heeft de beste bankkosten van europa!

Belgische bankkosten bij de laagste

Volgens een vergelijkende studie van Febelfin rekenen Belgische banken de laagste bankkosten door aan hun klanten.

Goed om te weten: dit onderzoek werd uitgevoerd in België, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Nederland, Luxemburg en Zweden. In al deze landen werden de bankkosten van de grootste banken geanalyseerd. In België waren dat BNP Paribas Fortis, Belfius, Argenta, KBC en ING.

De bankkosten voor een Belgische ‘digitale’ klant (gedefinieerd als een klant met een zichtrekening, debetkaart of kredietkaart die het merendeel van zijn of haar transacties uitvoert via zijn of haar banktoepassing) variëren van 0 tot 22,8 euro per jaar.

In de buurlanden zijn vergelijkbare aanbiedingen vaak veel duurder, met prijzen die soms oplopen tot meer dan 100 euro per jaar. Bovendien is de gratis optie niet altijd beschikbaar. Van de onderzochte landen vallen alleen de Spaanse banken op door hun nog voordeligere prijzen, die allemaal gratis pakketten aanbieden. Italiaanse consumenten bevinden zich in de minst gunstige positie, met bankkosten variërend van €60 tot €140 per jaar. In Frankrijk liggen de jaarlijkse kosten rond de €70.

Vergelijk de beste gratis online bankrekening aanbiedingen in België!

Een brede waaier aan diensten in het digitale pakket

Op het vlak van de kwaliteit van hun aanbod verdienen Belgische instellingen opnieuw een positieve vermelding, omdat ze een brede waaier aan diensten aanbieden in hun digitale pakket tegen aantrekkelijke tarieven. Belgische klanten profiteren van :

  • Een bankrekening met debetkaart,
  • Een kredietkaart,
  • Een onbeperkt aantal doorlopende opdrachten
  • Een onbeperkt aantal domiciliëringen,
  • Digitale rekeninguittreksels,
  • Ten minste 24 gratis geldopnames met Bancontact,
  • Directe betalingen.

Alleen Zweden en Nederland bieden zo’n uitgebreid aanbod, maar met veel hogere bankkosten.

Speciale diensten voor niet-digitale klanten

Wat gebeurt er met klanten die liever geen digitale kanalen gebruiken voor hun financiële transacties? In een tijd waarin traditionele diensten lijken te verdwijnen met de sluiting van kantoren en de vermindering van het aantal geldautomaten, hebben de banksector en de Belgische overheid stappen ondernomen om een minimale dienstverlening te garanderen.

Ze hebben een overeenkomst getekend in de vorm van een Handvest waarin de principes en procedures van een Universele Bancaire Dienst (UBS) zijn vastgelegd. Het doel is een oplossing te bieden waarmee iedereen zonder problemen zijn financiën kan beheren, zelfs zonder gebruik te maken van digitale hulpmiddelen. De SBU biedt in het bijzonder de mogelijkheid om manuele papieren overschrijvingen te doen tegen redelijke bankkosten.

België is, net als Duitsland, een van de weinige landen die een pakket aanbieden dat speciaal bedoeld is voor niet-digitale consumenten. De bijbehorende bankkosten zijn in België echter aantrekkelijker dan in Duitsland. In andere landen zijn soortgelijke diensten alleen beschikbaar op aanvraag, maar tegen veel hogere prijzen. De jaarlijkse bijdrage voor de SBU in België varieert tussen 39 en 60 euro, wat veruit het laagste is van de onderzochte landen.

Hoe zit het met de bankkosten voor winkeliers?

De studie benadrukt ook de lage bankkosten voor Belgische winkeliers, die ongeveer €50 per jaar bedragen.

Ter vergelijking: in Frankrijk variëren deze kosten van €60 tot €240 per jaar, terwijl winkeliers in Luxemburg te maken krijgen met jaarlijkse bankkosten tussen €150 en €350. In Italië kunnen de bankkosten oplopen tot meer dan €400.

Belgische banken behoren ook tot de banken die de goedkoopste zakelijke bankrekeningen in Europa aanbieden.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px