Beleggen in een SICAFI-fonds

SICAFI (afkorting van Sociétés Immobilières à Capital Fixe) is de Franse term voor een beleggingsfonds met onveranderlijk kapitaal. Deze fonds werd in 1995 werden opgericht om tegemoet te komen aan de behoeften van de Belgische vastgoedmarkt. Zij hebben geleid tot het ontstaan van de huidige GVV’s (Gereglementeerde vastgoedvennootschappen of SIR / Sociétés Immobilières Réglementées). Lees in dit artikel meer over de SICAFI.

Meer over Sicafi

Wat is een SICAFI?

Een SICAFI is een vennootschap naar Belgisch recht. Het doel ervan is het verwerven van vastgoed (woningen, winkels, bejaardentehuizen, kantoren, enz.). Een SICAFI kan ook aandelen in onroerendgoedmaatschappijen en onroerend-goedcertificaten verwerven of leasing-operaties uitvoeren.

Een SICAFI keert 80% van de winst uit die zij maakt, in ruil waarvoor zij een vrijstelling van vennootschapsbelasting geniet.

Waarom in een SICAFI beleggen?

SICAFI’s werden opgericht om participatieve investeringen in vastgoed te bevorderen en vastgoedontwikkelingen te financieren.

Door in een SICAFI te beleggen, profiteert u van de transparantie van uw vastgoedbelegging, eventuele dividenden en belastingvoordelen.

Bovendien is een dergelijke belegging een instrument voor de diversificatie van vastgoed. In deze sector betekent een investering meestal een fysieke investering in bakstenen en cement. Indien u een diversificatie van uw vermogen wenst, geeft een SICAFI u toegang tot “papieren” vastgoed. Zo kunt u uw portfolio uitbreiden in verschillende sectoren.

Sector

Voorbeelden van SICAFI’s

Industrieel eigendom

Montea, WDP

Kantoorgebouw

Befimmo

Studentenhuisvesting

Xior

Verpleegtehuizen

Aedifica, Care Property

Commercieel vastgoed

Retail Estate

Tenslotte kan een belegging op lange termijn in een GVV u een aantrekkelijk rendement opleveren. Dit is met name te danken aan de uitkering van stabiele dividenden, die bovendien hoger zijn dan het sectorgemiddelde.

In 2019 werden die geraamd op gemiddeld 4% vóór de voorheffing.

Wat is de fiscale regeling voor deze beleggingsfondsen?

Als belegger zijn uw dividenden onderworpen aan een voorheffing van 25%. Met uitzondering van de residentiële SICAFI’s, zoals Aedifica, die onderworpen zijn aan een voorheffing van 15%.

Een paar nuttige cijfers over SICAFI's

  • Er bestaan 17 GVV’s (Gereglementeerde vastgoedvennootschappen).
  • Samen hebben zij een marktwaarde van 16 miljard euro.
  • Dit vertegenwoordigt iets meer dan 5% van alle op de Belgische markt genoteerde bedrijven.

U kunt de volledige lijst van erkende openbare GVV’s naar Belgisch recht raadplegen op de website van de FSM (Autoriteit voor financiële diensten en markten.).

Beleggingszekerheid en risico's van een GVV

Door hun wettelijk kader bieden de GVV’s een veiligheidswaarborg. De voornaamste regels waaraan gereglementeerde onroerendgoedmaatschappijen moeten voldoen, zijn de volgende:

  • Maximaal 20% van de activa in één eigendomstitel.
  • Minstens 5 huurders.
  • Minstens 80% van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders.
  • Maximale schuldratio van 65%.
  • Vier keer jaar een waardering uitvoeren door een vastgoedexpert.

Zoals bij elke beursbelegging is voorzichtigheid aanbevolen. Een hoog dividend garandeert niet dat het om een duurzaam en gezond bedrijf gaat. Om het potentieel van een bedrijf te evalueren, moet rekening gehouden worden met andere criteria, zoals de duur van de huurcontracten, het risiconiveau of de premie boven de intrinsieke waarde.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px