PRIVATE BANKING in België

Private banking is een vermogensbeheerdienst die voorbehouden is aan kapitaalkrachtige klanten. Wat is het minimumbedrag dat u moet storten en hoe kiest u de juiste private bankdienst? Vergelijk met geldexpert.be de verschillende banken die private bankdiensten aanbieden in België.

Private banking: hoe kies je de juiste bank?

België heeft veel banken die private banking aanbieden. Het is dus belangrijk om de bestaande aanbiedingen goed te vergelijken.

Om u te helpen, hebben wij een vergelijkingstabel opgesteld met de voornaamste aanbiedingen die op de Belgische markt beschikbaar zijn.

Vergelijkingstabel voor private banking in België

KBC AXA Easyvest Belfius BNP Paribas Fortis ING
Minimumbedrag 1.000.000 € 100.000 € 5.000 € 500.000 € 250.000 € 500.000 €
Persoonlijke beheerder Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Financieel beheer* Discretionair / adviserend Discretionair / adviserend Discretionair Discretionair / adviserend Discretionair / adviserend Discretionair / adviserend
Beleggingsstructuur ** Geleide open Gesloten Beperkte open Geleide open Open Open
Extra diensten Vermogensplanning en vastgoedbeheer /
Vermogens- en pensioenplanning /
Vermogensplanning
Vermogensplanning
Lien
KBC Private Banking
Axa Private Banking
Easyvest Belfius Private Banking
BNP Paribas Fortis Private Banking ING Private Banking

* Financieel beheer kan discretionair of adviserend zijn. Bij discretionair beheer beheren uw financiële adviseurs uw portfolio zonder u te raadplegen. U ontvangt ook regelmatig verslagen. Met adviserend beheer neemt u zelf de beslissingen over uw portfolio. U kunt echter een beroep doen op uw adviseur voor alle hulp die u nodig hebt.

** Er bestaan 4 soorten beleggingsstructuren:

  • Een open architectuur betekent dat de bank beleggingsfondsen van andere banken en/of merken aanbiedt.
  • Een gesloten architectuur betekent dat de bank haar eigen fondsen promoot.
  • Een beperkte open architectuur betekent dat de bank een beperkte lijst van fondsen aanbiedt die zij als de beste beschouwt uit het aanbod van een beperkt aantal partners.
  • Een geleide open architectuur betekent dat de bank vertrouwt op de zorgvuldige selectie van fondsen van derden die haar eigen fondsenpakket aanvullen.

Om de juiste private banking diensten te kiezen, moet u rekening houden met de volgende criteria:

Hedgefondsen

Hedgefondsen die in private banking beschikbaar zijn hebben verschillende doeleinden. Deze fondsen gebruiken afdekkingsstrategieën om het risico van kapitaalverlies te beperken. Zij kunnen ook bijdragen tot een snelle waardestijging van meer speculatieve activa. In dat geval houden zij een hoger risico in.

De toegangsdrempels voor hedgefondsen hangen af van de aard van hun belegging en van hun risiconiveau. Ze kunnen variëren meestal van 10.000 euro (voor de minst risicovolle) tot 250.000 euro (voor de meest risicovolle).

Hedgefondsen hebben hoge kosten. Transparantie is hier dus een ander belangrijk criterium.

Financiële producten die door verschillende banken worden beheerd

Zoals hierboven vermeld, hebben sommige private banking diensten een open architectuur aan. De aangeboden producten worden niet alleen door de moedermaatschappij beheerd. Dit type architectuur is dus wenselijk, omdat u ook kunt profiteren van een reeks producten die geselecteerd zijn bij uitstekende partners.

Een aanbod op maat

Private banking onderscheidt zich vooral door haar aanbod van financiële producten, maar ook door haar vastgoedaanbod, haar belastingvrije producten en haar hedgefondsen. Uw private bankingaanbod moet beantwoorden aan uw diversificatiebehoeften. Deze hangen af van uw vermogensniveau, uw doelstellingen en uw risicoprofiel.

Private banking die aangepast is aan uw vermogen

Om uw private bank te kiezen, moet u nagaan of de bank geschikt is voor uw vermogenssituatie. Uw private bankier moet u, samen met andere professionals, uitgebreid advies kunnen geven op het gebied van vermogensbeheer. Deze is uiteraard afgestemd op uw persoonlijke situatie en doelstellingen.

Een aanbieding die aan uw vermogen is aangepast

De toegangsdrempels tot de verschillende private banking diensten in België kunnen, zoals uit de vergelijkingstabel hierboven blijkt, sterk uiteenlopen. Om te profiteren van de best mogelijke service en advies op maat, is het verstandig om een bank te kiezen bij wie u deel uitmaakt van het doelpubliek.

Wat is private banking?

Als u een aanzienlijk vermogen hebt, kunt u professionals inschakelen om dat vermogen te beleggen. Het voornaamste doel van deze dienst is om uw kapitaal te laten groeien door een financieel rendement op uw vermogen te creëren.

In de financiële wereld wordt dit private banking genoemd.

Naast het beheer van uw vermogen kan uw persoonlijke raadgever, of private bankier, u ook bijstaan op het gebied van belastingen, erfenissen of overnames.

Private banking is dus een persoonlijke financiële dienst, die hoofdzakelijk is voorbehouden aan kapitaalkrachtige particuliere klanten.

Wat is het minimumbedrag dat nodig is om gebruik te maken van private bankdiensten?

Om gebruik te kunnen maken van de diensten van een private bank, is een minimumstorting vereist die meestal tussen €150.000 en €2.500.000 ligt.

Wat zijn de voordelen van private banking?

Als u ervoor kiest om het beheer van uw vermogen aan een private bank toe te vertrouwen, heeft dat vele voordelen.

U profiteert dagelijks van een persoonlijke dienstverlening, waarbij u afhankelijk van uw behoeften juridisch advies krijgt, fiscale expertise en natuurlijk ook vermogensbeheer.

Om u zo goed mogelijk te begeleiden bij de uitvoering van uw projecten, heeft een private bankier een veel kleinere klantenportfolio dan bij een traditionele bank.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px