Handleiding voor beleggingen in vreemde valuta

Wilt u in vreemde valuta beleggen? Kom in dit artikel alles te weten over het speculeren op de dollar, de yen of de Britse pond! Wilt u ook meer weten over crypto-valuta? Maak hier kennis met de wereld van cryptocurrency!

Inhoudsopgave

Wat is een valuta?

De munteenheid van een land dat niet tot de eurozone behoort, is voor een Belg een vreemde munteenheid.

De waarde van elke valuta daalt of stijgt voortdurend ten opzichte van de euro.

Deze waarde wordt gewoonlijk uitgedrukt als het aantal vreemde valuta’s dat men ontvangt voor 1 euro. Bijvoorbeeld, 1,12 US dollar (USD) voor 1 euro.

De belangrijkste beleggingsvaluta’s zijn de Amerikaanse dollar (USD), de Japanse yen (JPY), de Zwitserse frank (CHF), de Britse pond (GBP), de Zweedse kroon (SEK) en de Noorse kroon (NOK).

Hoe kan u beleggen in vreemde valuta?

Beleggen in vreemde valuta’s komt neer op het speculeren op de waarde van een vreemde valuta tegenover een andere valuta.

Met andere woorden: door in vreemde valuta te beleggen, voorspelt u of de waarde ervan zal stijgen of dalen ten opzichte van de euro of een andere valuta.

Handleiding voor beleggingen in vreemde valuta

Hoe kan u in vreemde valuta's speculeren?

Beleggen in vreemde valuta kan op verschillende manieren :

Obligaties in vreemde valuta

U kunt beleggen in bedrijfsobligaties die uitgegeven worden in vreemde valuta. Deze obligaties, die bij de meeste banken verkrijgbaar zijn, bieden een rendement dat van twee factoren afhangt: de interest die op de obligatie wordt verdiend en de verandering van de waarde van de valuta. Als u besluit om de obligatie te verkopen vóór de vervaldatum van het contract, dan heeft de prijs van de obligatie ook invloed op het rendement.

Een termijnrekening in vreemde valuta openen

Bij de meeste banken kunt u een termijnrekening openen in de belangrijkste vreemde valuta’s. Het aantal vreemde valuta’s waarin u kunt beleggen varieert sterk, afhankelijk van de bank die u kiest. Door geld te beleggen op een termijnrekening kunt u interesten verdienen. De interesten die u verdient hangen af van de valuta waarin u belegt en hoe de wisselkoers verandert, maar ook van hoelang uw geld vastligt.

Aandelen in vreemde valuta

Als u een aandeel in een vreemde valuta koopt, dan hangt uw rendement af van de schommeling van de waarde van de valuta en de schommeling van de aandelenkoers. Deze belegging is dus riskanter, maar kan u potentieel een hoger rendement opleveren.

Beleggingsfondsen in vreemde valuta

Ook hier hangt uw rendement af van de waardeontwikkeling van de valuta en van de koersontwikkeling van het beleggingsfonds

Bovendien zijn er een groot aantal speculatieve valuta-investeringen, zoals turbo’s, opties, speeders en contracts for difference (CFD’s). Aangezien dit soort beleggingen een zeer groot risico inhouden, zullen wij er niet verder op ingaan.

Dergelijke beleggingen kunnen er namelijk voor zorgen dat u al uw geld in een paar dagen verliest. Zorg er dus voor dat u goed geïnformeerd bent voordat u deze producten koopt.

Blijf op de hoogte!

Wanneer u op vreemde valuta speculeert, moet u rekening houden met het volgende:

Marktschommelingen

Beleggen in vreemde valuta betekent dat u doordacht te werk moet gaan. Het is een markt die aan grote schommelingen onderhevig is en de waarde van de valuta’s stijgt en daalt voortdurend ten opzichte van de euro.

Actuele wisselkoersen zijn beschikbaar op een aantal financiële websites, net als de wisselkoers van de Nationale Bank van België

Hoge schommelingen = hoog risico

Hoe meer de koersen schommelen, hoe groter het beleggingsrisico. Deze basisregel die voor elke belegging geldt, is vooral belangrijk bij transacties in vreemde valuta.

Wisselkoersen zijn uiterst moeilijk te voorspellen. Wedden op de depreciatie of appreciatie van een valuta is dus vaak geen goed idee.

Een groot aantal ervaren beleggers vergist zich regelmatig in valutatrends.

Neem dus de tijd om u goed te informeren en voor te bereiden voordat u in valuta gaat beleggen.

Spreiding van risico’s bij het kopen van vreemde valuta

Een andere basisregel van beleggen is het spreiden van het risico.

Als u zich tot één vreemde valuta beperkt, loopt u het risico dat uw hele portfolio in waarde daalt. Uw beleggingen in vreemde valuta’s moeten zo gediversifieerd mogelijk zijn.

Taux de change des devises etrangeres
Het is mogelijk om op elke vreemde valuta te speculeren met verschillende combinaties.

Wat zijn de voordelen en risico's van beleggen in vreemde valuta?

Speculeren op vreemde valuta’s kan een aanzienlijk rendement opleveren. Met deze belegging kunt u namelijk, behalve het rendement van het product in kwestie, ook nog extra winst boeken na een gunstige koersontwikkeling van de valuta. Wanneer daarentegen de wisselkoers daalt, kunt u geld verliezen.

Speculatie in vreemde valuta kan dus een hoger rendement opleveren, maar houdt ook een hoger risico in.

Aangezien risico onlosmakelijk verbonden is aan beleggen, is het onmogelijk om risicovrij te speculeren op vreemde valuta. Bovendien is de valutamarkt, zoals wij hierboven gezien hebben, een zeer wisselvallige markt. Waarom is dit zo? Omdat vele factoren de wisselkoersen kunnen beïnvloeden: beslissingen van centrale banken en regeringen, economische en geopolitieke ontwikkelingen, enz.

Ondanks deze wisselvalligheid kunnen vreemde valuta een aantrekkelijke belegging zijn. De activa ervan zijn namelijk niet afhankelijk van één enkele valuta.

Ten slotte kunt u, door in vreemde valuta te beleggen, uw portfolio diversifiëren.

Weet u iets over crypto-valuta's?

Crypto-valuta zijn digitale munteenheden die dankzij Bitcoin populair geworden zijn. Het zijn virtuele valuta die niet bestaan in de vorm van bankbiljetten of munten.

Cryptocurrencies worden uitgegeven op peer-to-peer basis. Dit betekent dat zij geen tussenpersoon nodig hebben. Cryptocurrencies zijn niet afhankelijk van een centrale bank of van een andere financiële instelling. Zij zijn dus geen wettig betaalmiddel en worden niet gereguleerd.

Een cryptocurrency kan op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gebruikt worden. U kunt cryptocurrency onder andere gebruiken om goederen of diensten te kopen, om ze te ruilen tegen geld of een andere cryptocurrency, om ze te verkopen of om ze te beleggen.

Hiervoor bestaan er veel online platforms die ook marketplaces worden genoemd.

Wilt u meer weten over cryptocurrency? Hier vindt u alle informatie over cryptocurrencies en marketplaces

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px