Effectenrekening VERGELIJKEN in België

Met geldexpert.be vergelijk je in slechts vijf minuten de grootste brokers of banken in België. Zo ontdek jij in één oogopslag de beste effectenrekening met de beste voorwaarden!

Het is belangrijk om effectenrekeningen te vergelijken, want de kosten kunnen flink verschillen en jouw rendement beïnvloeden. Denk aan opening- en beheerkosten, instap- en uitstapkosten, en meer. Zorg dat je deze factoren goed in de gaten houdt om je beleggingsrendement te optimaliseren.

Dit zijn de 4 populairste kredietinstellingen voor het openen van een effectenrekening

Effectenrekening
Effectenrekening bij Keytrade Effectenrekening bij Easyvest Effectenrekening bij MeDirect Effectenrekening bij SAXO Bank
Soort beleggingen Aandelen - Obligaties - Fondsen - Trackers Trackers Aandelen - Obligaties - Fondsen - Trackers Aandelen - Obligaties - Fondsen - Trackers - Futures - Options - Warrants
Openen van een rekening Gratis Gratis Gratis Gratis
Bewaringskosten Gratis Gratis Gratis Gratis
Beheerkosten Gratis 0,5-1% per jaar Gratis Gratis
Inkomende transfer van een andere instelling
Gratis
Gratis
Gratis

Gratis
Uitgaande transfer naar een andere instelling 42,35 € / lijn Gratis 150 € / lijn 75 € / lijn
Promo Vergoeding van de transferkosten tot 2.500 euro in contanten 50 gratis bij het openen van een rekening Effecten worden naar MeDirect overgebracht. Ontvang tot € 500 per klant 1% cadeau vanaf €10.000 storting
Links Bekijk de website van Keytrade Bekijk de website van Easyvest Bekijk de website van MeDirect Bekijk de website van Keytrade Saxo Bank
Toelichtingen bij de effectenrekeningen

Wat is een effectenrekening?

.Een effectenrekening of beleggingsrekening is een financiële rekening die wordt gebruikt voor het aan- en verkopen van financiële effecten, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, en andere waardepapieren op de beurs of andere handelsplatforms.

Net als een traditionele bankrekening heeft een effectenrekening een rekeningnummer, kan het beheerd worden via een mobiele applicatie of het internet, en is het onderworpen aan rekeningafschriften.

 

Hoe open je een effectenrekening in België?

Een effectenrekening openen in België is helemaal niet zo moeilijk. Over het algemeen zijn dit de stappen die je moet volgen:

  1. Je kiest eerst een bank, beleggingsmaatschappij of online broker die effectenrekeningen aanbiedt. Neem een kijkje naar de vergelijkingstabel bovenaan de pagina om de beste aanbieder op basis van factoren zoals kosten, dienstverlening en beschikbare beleggingsmogelijkheden te vinden.
  2. Vul het aanvraagformulier voor de effectenrekening op de website van de beleggingsmaatschappij of online broker in. Niet alleen zal je enkele beleggingsvoorkeuren moeten opgeven, je zal ook je identiteit moeten verifiëren om de effectenrekening te openen. Dit zal onder andere een geldig identiteitsbewijs (zoals een identiteitskaart of paspoort), bewijs van adres (zoals een recente energierekening) en mogelijk financiële informatie omvatten.
  3. Na het vervolledigen van het formulier zal de financiële instelling je aanvraag beoordelen en goedkeuren. Zodra je aanvraag is goedgekeurd, moet je mogelijk de rekeningovereenkomst ondertekenen.
  4. In de meeste gevallen moet je nadien een eerste storting doen om de effectenrekening te activeren. Het bedrag varieert van beleggingsmaatschappij tot beleggingsmaatschappij.
  5. Van zodra je effectenrekening is geopend en gefinancierd, kun je beginnen met beleggen!

Houd er rekening mee dat sommige beleggingsmaatschappijen of online brokers extra eisen hebben of om aanvullende documentatie vragen. Net daarom is het belang van effectenrekeningen vergelijken zo groot

Investir en bourse avec un compte titres
Met een effectenrekening beleg je in de aandelenmarkt

Hoe werkt een effectenrekening?

Met een effectenrekening kun je beleggen op de effectenmarkt. Van zodra je een belegging hebt gedaan, verschijnt deze op je effectenrekening. Dit kunnen zowel aandelen, fondsen, obligaties als trackers zijn.

Met behulp van een effectenrekening heb je een handig overzicht van al je beleggingen, waardoor ze makkelijker te beheren zijn. Dividenden en rente die je verdient op je beleggingen worden in de meeste gevallen automatisch overgemaakt naar de lopende rekening of spaarrekening die je aan je effectenrekening hebt gekoppeld.

Wat gebeurt er met je effectenrekening als je bank failliet gaat?

  1. In het geval van een faillissement van de financiële instelling blijf je altijd de rechtmatige eigenaar van je effecten. Jij hebt dan ook altijd het recht om deze terug te vorderen.
  2. Bovendien wordt jouw effectenrekening onder de bescherming van het Beschermingsfonds geplaatst. Als je dus, na het inleveren van al je beschikbare effecten, een deel van je vermogen niet hebt teruggekregen, kan het Beschermingsfonds jou schadeloos stellen tot een maximum van € 20 000 per persoon en per instelling.

We benadrukken nog eens dat faillissementen zeldzaam zijn en zich alleen voordoen in geval van een administratieve fout of een andere ernstige onregelmatigheid. Effectenrekeningen vergelijken helpen je alleszins bij het kiezen van een betrouwbare financiële instelling om je beleggingen veilig te beheren.

Hoeveel kost een effectenrekening in België?

Het openen van een effectenrekening is in België altijd gratis. Het maakt niet uit welke bank je gebruikt. Let wel op dat er nog andere kosten verbonden kunnen zijn aan je effectenrekening. Dit zijn:

  • Het bewaarloon is een vergoeding die je betaalt aan een financiële instelling voor het bewaren van je effecten (zoals aandelen, obligaties, fondsen, enz.) in een effectenrekening. Sommige financiële instellingen brengen een jaarlijks percentage (meestal ergens tussen 0,1% en 0,5% van de totale waarde van je effecten) in rekening.
  • Er kunnen ook beheerskosten worden aangerekend voor het bijhouden van je portefeuille en het verstrekken van beleggingsinformatie. Net als bij het bewaarloon zal dit afhangen van het beleid van de financiële instelling. Deze kosten liggen gemiddeld tussen 9 en 15 euro per jaar.
  • Transactiekosten die je betaalt wanneer je effecten koopt of verkoopt. Ze kunnen vast zijn of een percentage van de transactiewaarde bedragen. Ze worden altijd toegepast en vormen de grootste kost van een effectenrekening.

Kan je een effectenrekening makkelijk overzetten naar een andere bank of broker?

Ja hoor! Het gebeurt wel eens vaker wanneer je een effectenrekening wilt overzetten naar een bank of broker. Denk maar wanneer je tijdens het effectenrekening vergelijken betere voorwaarden hebt gevonden bij een andere broker.

Wanneer je dan toch van plan bent om jouw effecten van een bestaande effectenrekening over te dragen naar een andere aanbieder,  dien je als onderdeel van het proces voor het openen van een nieuwe effectenrekening een volmacht te ondertekenen. Hiermee geef je jouw nieuwe effectenmakelaar toestemming om de effecten van je vorige bank over te nemen. Voor de broker of bank is dit een routinehandeling waar ze ervaring mee hebben. Heel makkelijk dus!

Let wel op dat het overdrachtsproces doorgaans 10 tot 14 dagen in beslag neemt. Tijdens deze periode is het niet mogelijk om je effecten te verkopen. Bovendien zullen er kosten worden aangerekend door de bank of broker die je verlaat. In vele gevallen is dit per “effectenlijn” die je wenst over te brengen. Sommige banken of brokers vergoeden deze kosten ook deels terug.

Opgelet! Sinds februari 2021 worden er in bepaalde gevallen administratieve belastingen geheven. Wij raden je aan om je verder te informeren over de belastingen op de effectenrekeningen.

Vergelijking van effectenrekeningen in België

Logo saxo bank

SAXO Bank

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers – Warrants – ETF – Futures

Promotie ! 1% vanaf €10.000 storting

Easyvest logo

Easyvest

Trackers

Promotie ! 50 € gratis bij het openen van een rekening

Medirect new logo 2022

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Promotie ! Terugbetaling van de transferkosten tot € 2500

Kbc banque et assurance logo

KBC Bank

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Keytrade bank logo

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Axa banque logo

AXA Banque

Aandelen – Fondsen – Obligaties

Belfius logo

BELFIUS

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Beobank logo

BEOBANK

Aandelen – Fondsen – Obligaties

Bnpfortis logo

BNP PARIBAS FORTIS

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Ing bank logo

ING

Aandelen – Fondsen – Obligaties – Trackers

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px