De Solana (SOL)

Het in 2020 gelanceerde Solana blockchainnetwerk wordt door zijn aanhangers beschreven als een snellere en efficiëntere concurrent voor het Ethereumnetwerk.

Cursus Solana (Sol)

Alles over de Solana

Wat is Solana?

Solana, opgericht in 2020, is een blockchainnetwerk dat snelle en groeiende belangstelling heeft gewekt bij liefhebbers van cryptocurrency en ontwikkelaars van apps (gedecentraliseerde toepassingen) in sectoren als financiën, IT en kunst.

Solana maakt dan ook deel uit van de groep netwerken die concurreren om een van de toonaangevende platforms voor het gebruik van blockchaintechnologie te worden.
Net als zijn concurrenten stelt Solana ontwikkelaars in staat producten te creëren die veilige, onbemiddelde transacties (en dus geen bijbehorende kosten) en de uitvoering van digitale contracten bieden.
Solana concurreert dus in een reeds overvolle markt waartoe ook blockchains als Cardano en Ethereum behoren.

Gebruikers van Solana beschrijven het echter als een sneller en efficiënter netwerk dan Ethereum.
De eigen cryptocurrency van Solana, SOL, staat nu in de top 10 van meest waardevolle cryptocurrencies in termen van marktkapitalisatie.

Wat zijn de drijvende krachten achter de SOL-waarde?

De cryptocurrency van het Solana-netwerk, de SOL, is ontworpen om te worden gebruikt als betaalmiddel, hetzij om diensten te kopen die op het platform beschikbaar zijn, hetzij om de rekenkracht te leveren die nodig is om het netwerk te laten draaien.

Gebruikers kunnen SOL’s kopen op een marktplaats voor cryptocurrency, maar ook meer verdienen door Solana te helpen de activiteit op het netwerk te controleren via een proces dat “staking” wordt genoemd.

Tot de meest bekende toepassingen van Solana behoren die voor de verkoop van non-fungible tokens (NFT’s), waarmee elke koper een digitale versie van een kunstwerk kan bezitten.
Solana is ook gebruikt in de financiële sector, waar ontwikkelaars de traditionele structuur willen ontwrichten.

Sommige van de projecten in het Solana-netwerk beogen internettechnologieën te creëren die minder afhankelijk zijn van gecentraliseerde autoriteiten dan de bestaande.

Investeren in Solana betekent wedden op het feit dat het gebruik van zijn toepassingen zal toenemen en dat de creatie van zijn nieuwe technologieën succesvol zal zijn. Dit kan inderdaad een grotere vraag en dus een hogere waarde voor SOL genereren.

Wat zijn de voor- en nadelen van Solana?

Voordelen van Solana

Proof of History: Proof of History is een van de belangrijkste innovaties van het Solana-platform. Het is een nieuwe benadering, anders dan die van elke andere blockchain, die gebruikers in staat stelt overeen te komen wanneer een transactie is uitgevoerd.
De juiste volgorde van transacties is cruciaal voor de veiligheid en functionaliteit van elk netwerk en sommige eerdere methoden vereisen een vervelend verificatieproces.
De ontwikkelaars van Solana beweren een manier te hebben gevonden om betrouwbaar vast te leggen wanneer een transactie is verricht, zodat iedereen op het netwerk deze kan verifiëren.

Snel en goedkoop: de relatief hoge snelheid en lage transactiekosten behoren tot de belangrijkste verkoopargumenten van Solana. De ontwikkelaars van het netwerk beweren dat het zo is ontworpen dat de transactiekosten nooit hoger zijn dan 1 cent. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs van een transactie op Ethereum bedroeg in 2021 ongeveer 15 euro.

Nadelen

(Te) snelle groei: De snelle groei van Solana heeft enkele problemen veroorzaakt. Op 14 september 2021 was het netwerk ongeveer 17 uur offline door een crash die werd veroorzaakt door een buitensporige stroom transacties die door bots werd gegenereerd.
Solana meldde echter dat er geen fondsen verloren gingen en dat het netwerk zich binnen een dag volledig kon herstellen, met als argument dat deze situatie vooral een demonstratie was van de veerkracht van het netwerk.
De uitval resulteerde in een groot waardeverlies voor de SOL, alvorens zich in de daaropvolgende weken enigszins te herstellen.

 

Moet u investeren in Solana?

Hoewel je geen computerexpert hoeft te zijn om in Solana, of welke andere cryptocurrency dan ook, te beleggen, is het belangrijk om op hoog niveau te begrijpen hoe hun netwerk werkt en hoe het mensen kan aanzetten om het te gebruiken. Is investeren in Solana verstandig?

Om te weten of het zinvol is om in Solana of een andere cryptocurrency te investeren, is het dus de moeite waard om te kijken naar het netwerk waaruit het voortkomt en of het een probleem oplost dat in de traditionele financiële of cryptocurrency-markt nog niet is opgelost.
Het is belangrijk op te merken dat veel mensen die investeren in cryptocurrencies vaak risico’s nemen door te gaan voor explosieve groei in plaats van hun investering te baseren op echte theorieën.

Wat uw beleggingsaanpak ook is, de algemene vuistregel is dat cryptocurrencies slechts een klein deel van uw totale portefeuille mogen uitmaken, tussen 5 en 10%, dus diversifieer uw portefeuille altijd.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px