Polkadot (DOT), het teken van de toekomst?

Polkadot (DOT) is, zoals veel cryptocurrencies, zowel een gedecentraliseerd platform als een token dat kan worden verhandeld, gekocht of verkocht.

Polkadot cursus

Alles over de Polkadot

Wat is Polkadot?

Polkadot werd gecreëerd door Gavin Wood, een ander stichtend lid van Ethereum.
Dit protocol is ontworpen om verschillende blockchains op een veilige manier met elkaar te laten communiceren. Waarden of gegevens kunnen zo zonder tussenpersonen circuleren tussen bijvoorbeeld de Ethereum- en Bitcoin-blockchains.

Polkadot staat ook bekend als snel en schaalbaar, met name dankzij het gebruik van talrijke parallelle blockchains die de hoofd blockchain ontlasten van een aanzienlijk deel van de verwerkingsvraag.

Het uiteindelijke doel van Polkadot is om het nieuwe internet van blockchains te worden, oftewel Web 3.0, door ze naadloos met elkaar te laten communiceren.
Polkadot wil daarmee de oplossingen die Ethereum en Cardano in deze sector bieden, verbeteren.

De DOT

De Polkadot Token (DOT) heeft twee belangrijke functies binnen het Polkadot-netwerk:

  • Governance token waarmee de houders ervan invloed kunnen uitoefenen op het netwerkprotocol.
    Staking techniek: dit is de manier waarop het Polkadot netwerk de gemaakte transacties verifieert en nieuwe DOT’s uitgeeft.
  • DOT kunnen worden gekocht en verkocht op Marktplaatsen als onderdeel van een investeringsstrategie.


In maart 2022 heeft Polkadot een marktkapitalisatie van bijna €15 miljard en wordt een DOT verhandeld tegen €14,96.

Wat is het verschil tussen Polkadot en Ethereum?

Polkadot stelt zijn ontwikkelaars in staat om hun eigen blockchain te creëren en tegelijkertijd te profiteren van de beveiliging van de hoofd blockchain.
Op Ethereum kunnen ontwikkelaars nieuwe blockchains creëren, maar daarbij moeten zij hun eigen beveiligingsmaatregelen treffen, waardoor het risico van aanvallen op elk nieuw project toeneemt. Hoe groter een blockchain is, hoe veiliger hij is.
Dit nieuwe concept van Polkadot staat bekend als gedeelde beveiliging.

De kenmerken van de Polkadot

De creatie van de Polkadot cryptocurrency is daarom bedoeld om meerdere blockchains te ondersteunen, in tegenstelling tot Bitcoin, die een enkele blockchain heeft.
Hier zijn enkele van de unieke kenmerken van Polkadot:

  • Ondersteuning voor meerdere blockchains met behulp van een mechanisme genaamd “sharding” (data pooling), waardoor een efficiëntere en parallelle verwerking van alle transacties mogelijk is.
  • Toepassingen die het delen van functionaliteit en informatie mogelijk maken door de interconnectiviteit van blockchains.
  • Het upgraden (toevoegen van nieuwe functies) van Polkadot is mogelijk zonder dat een complete revisie van het netwerk nodig is.

Hoe werkt Polkadot?

Om toegang te krijgen tot het proof-of-stake (PoS) transactie validatiesysteem van het Polkadot netwerk, kunnen blockchains verbinding maken met het netwerk en parallel werken. Zij worden dan parachains genoemd.
Deze blockchains maken feitelijk verbinding met de Polkadot Relay Chain, waardoor ze een veilig systeem hebben. In sommige gevallen zijn blockchains ook verbonden met externe netwerken door middel van bruggen.
Terwijl hun functionaliteit verzekerd is, kunnen aangesloten blockchains hun eigen proof-of-stake mechanisme gebruiken, maar ook beslissen wanneer en hoe ze updates aan hun code aanbrengen of tokens en dApps naar keuze draaien.

Dankzij deze interconnectiviteit kunnen netwerken in wezen hun veiligheid behouden terwijl ze nieuwe protocollen integreren.

Wat zijn de drijvende krachten achter de DOT-waarde?

Van alle activa, of het nu cryptocurrencies, aandelen, grondstoffen of traditionele valuta zijn, wordt de waarde bepaald door vraag en aanbod.
Om te begrijpen welke factoren de prijs van DOT beïnvloeden, is het dus noodzakelijk om te kijken naar de factoren die beleggers beïnvloeden om erin te handelen:

De evolutie van Bitcoin: Over het algemeen kunnen we een correlatie vaststellen tussen de prijsschommelingen van Bitcoin en die van de Polkadot, maar ook van elke andere altcoin. Als de waarde van de Bitcoin stijgt, kan men dus verwachten dat de waarde van de Polkadot (DOT) stijgt.

Mediabelangstelling: veel en positieve media-aandacht voor DOT heeft een directe invloed op de publieke perceptie van DOT, wat op zijn beurt de vraag ernaar, en dus de waarde ervan, verhoogt.

Brede toepassing: door verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren, biedt Polkadot een nieuwe technologie die echt nut heeft. Aangezien blockchain een snelgroeiende technologie is, is wijdverspreide adoptie van Polkadot zeer waarschijnlijk en zou daarom een grote rol kunnen spelen in de prijsschommeling van toekomstige DOT-tokens.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px