ETHER (ETH) - de 2e grootste cryptocurrency

Ether is sinds 2021 wereldwijd de tweede grootste cryptocurrency in termen van marktkapitalisatie. Ontdek met geldexpert.be alles wat u moet weten over Ether!

Prijs Ether (ETH)

Alles over Ethereum

Wat is de Ether?

Ether is de cryptocurrency die transacties op het Ethereum-netwerk mogelijk maakt.
Voor alle programma’s en diensten met betrekking tot het Ethereum-netwerk is rekenkracht nodig, en die is niet gratis. Ether is dus een betalingsvorm waarmee netwerkgebruikers elke gewenste transactie kunnen uitvoeren.

Hoewel Ether daarom wordt beschouwd als de cryptocurrency van het Ethereum-platform, is het beter gezegd, metaforisch gesproken, de brandstof ervan.
Ether volgt en maakt namelijk alle netwerktransacties mogelijk, een proces dat aanzienlijk verschilt van de manier waarop een standaard cryptocurrency werkt.
Niettemin heeft Ether enkele vergelijkbare kenmerken met andere cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Ether: de belangrijkste punten

 • Ether is de cryptomunt die transacties op het Ethereum-platform mogelijk maakt.
 • Ethereum gebruikt blockchaintechnologie om de opslag van gegevens van zijn gebruikers door derde internetbedrijven te vervangen.
 • Ether is vanaf 2021 de tweede grootste cryptocurrency ter wereld qua marktkapitalisatie, net achter Bitcoin.
 • Ethereum-ontwikkelaars werken sinds 2017 aan een overgang van hun netwerk van een proof-of-work (PoW) systeem naar een proof-of-stake (PoS) systeem. Dit nieuwe onderliggende netwerk, bekend als Ethereum 2.0, is nog niet volledig vrijgegeven. Deze verandering is bedoeld om Ethereum sneller maar ook goedkoper in gebruik te maken.

De Ether begrijpen

Het Ethereum-platform gebruikt blockchaintechnologie om de opslag van consumentengegevens, waaronder financiële gegevens, door derde internetbedrijven te vervangen.
Blockchain is een uniek type database waarin gegevens in blokken worden opgeslagen. Deze blokken worden vervolgens in chronologische volgorde aan elkaar geketend. De blockchain werd oorspronkelijk gecreëerd om Bitcoin-transacties vast te leggen. Het is nu de basis voor de meeste grote cryptocurrencies.

Dit model dat door Ethereum wordt gebruikt, wil een platform creëren waar de persoonlijke gegevens van consumenten minder kwetsbaar zijn voor hacking.

Waar kan de Ether voor gebruikt worden?

Net als andere cryptocurrencies is Ether een ruilmiddel. In tegenstelling tot hen kunnen Ether-tokens echter slechts voor één specifiek doel worden gebruikt: om de berekening van gedecentraliseerde toepassingen op het Ethereum-netwerk mogelijk te maken.
Als Ethereum-gebruiker kunt u Ether-tokens inwisselen voor andere cryptocurrencies, maar alleen Ether is in staat rekenkracht te leveren voor transacties op Ethereum.

Ethereum ondersteunt de creatie en het beheer van gedecentraliseerde digitale toepassingen (dApps) voor zakelijk en persoonlijk gebruik.
De rekenkracht die nodig is om deze toepassingen te ontwikkelen, wordt betaald met Ether-tokens.

Een ontwikkelaar van toepassingen op Ethereum kan dus een vergoeding moeten betalen om ze op het netwerk te installeren en te beheren. Gebruikers van deze toepassingen kunnen moeten betalen om ze te gebruiken.
Zowel ontwikkelaars als gebruikers kunnen deze betalingen doen met Ether.

Merk op dat een ontwikkelaar die een applicatie creëert die minimale netwerkbronnen gebruikt, minder Ether tokens zal betalen dan een ontwikkelaar die een applicatie met veel bronnen creëert.
Met andere woorden, hoe meer rekenkracht en tijd een applicatie nodig heeft, hoe hoger de Ethervergoeding.

Wat zijn de verschillen tussen Ether en Bitcoin?

Waarde: Ether is vanaf 2021 de tweede grootste cryptocurrency ter wereld qua kapitalisatie, achter Bitcoin.
Lanceringsdatum: de blockchain van Ethereum werd gelanceerd in 2015, Bitcoin in 2009.

Aantal crypto’s: het aantal Ether tokens is niet gelimiteerd, het verandert en stijgt voortdurend volgens de vraag. In tegenstelling tot Bitcoin dat een cap heeft van 21 miljoen eenheden.
De Ethereum blockchain is dus veel groter dan die van Bitcoin.

Blockchain: Terwijl de Bitcoin blockchain vergelijkbaar is met een eenvoudig transactiegrootboek, kan de Ethereum blockchain meer code bevatten, omdat bijdragers aan de Ethereum blockchain meer code kunnen opnemen in de vermelde transacties, waardoor zogenaamde smart contracts ontstaan.
Transacties op het Ethereum-netwerk kunnen dus uitvoerbare code bevatten.

Blokconstructietijd: terwijl een nieuw blok in de Ethereum-blockchain in slechts enkele seconden kan worden bevestigd, duurt het enkele minuten voordat een Bitcoin-equivalent tot stand komt.

Belangrijkste doelstellingen: Bitcoin is een veilig, gedecentraliseerd, peer-to-peer betalingssysteem dat in de eerste plaats werd gecreëerd om een alternatief te bieden voor traditionele valuta.
Het Ethereum-platform werd gecreëerd om toepassingen te ontwikkelen, en Ether is het middel waarmee elke gemaakte transactie kan worden betaald. Ether was nooit bedoeld als alternatieve valuta of als vervanging van andere ruilmiddelen.

In theorie zouden deze twee technologieën niet met elkaar moeten concurreren, omdat ze voor verschillende doeleinden zijn ontwikkeld en een verschillende interne dynamiek hebben.
Maar omdat ze allebei enorme investeringen hebben gegenereerd, strijden ze toch om het geld van investeerders.

Welke factoren drijven de waarde van Ether?

Capture decran 2022 03 22 a 11. 03. 29

Om te begrijpen hoe de prijs van Ether evolueert, is het de moeite waard terug te gaan naar waar het voor gebruikt wordt.

Zoals we hierboven hebben gezien, stelt het Ethereum-platform zijn gebruikers in staat om gedecentraliseerde applicaties, dApps genaamd, te draaien.
Deze dApps elimineren met name tussenpersonen op gebieden waar die traditioneel noodzakelijk waren, door te vertrouwen op de slimme contracten van de Ethereum-blockchain.
Om deze toepassingen te gebruiken, betalen gebruikers, met behulp van Ether, voor de hoeveelheid rekenkracht die nodig is om de dApps te draaien.

Als voorbeeld zijn hier enkele van de beschikbare diensten van deze dApps:

 • Directe peer-to-peer rentedragende leningen
 • Verzekering zonder tussenpersonen
 • Betalingen zonder tussenpersonen
 • Muziek streaming, waarbij de artiest het geld direct ontvangt, en dus weer zonder tussenpersoon (platform, platenmaatschappij, etc.)
 • Kunstveilingen zonder veilingmeester
 • Marktplaats voor niet-fungibele tokens (NFT)
 • Online games…

Dus wanneer u investeert in Ether, wedt u erop dat gebruikers deze nieuwe technologieën en diensten die beschikbaar zijn op Ethereum blijven exploiteren. Naarmate het aantal gebruikers toeneemt, stijgt ook de vraag naar Ether om voor de diensten te betalen, waardoor de waarde stijgt.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px