Cardano - ADA

Cardano, dat in 2017 werd gelanceerd, beweert de eerste blockchain te zijn die met een wetenschappelijke benadering is ontwikkeld.

Cardano cursus

Alles over de Cardano

Wat is Cardano?

Cardano is een gedecentraliseerd blockchainnetwerk, een volgende generatie concurrent van Ethereum.

Beleggen in Cardano betekent het verwerven van de eigen cryptocurrency van het netwerk, ADA genaamd.
ADA is de afgelopen jaren sterk gegroeid en is een van de meest waardevolle cryptocurrencies op de markt geworden.
Cardano-tokens kunnen worden gebruikt om te betalen voor diensten op het netwerk, maar kunnen ook worden gekocht en verkocht met Amerikaanse dollars.

Veel mensen kopen ze als investering, in de verwachting dat hun waarde zal stijgen door een toenemend gebruik van de diensten van het platform.

Ontstaan van Cardano

Het Cardano-platform maakt, net als Ethereum, de uitvoering van slimme contracten mogelijk. Het zijn deze functies die het mogelijk maken dApps te creëren, in te zetten en te onderhouden.

dApps zijn gedecentraliseerde toepassingen die ontworpen zijn om alle tussenpersonen en hun bijbehorende kosten uit te schakelen, op verschillende gebieden zoals financiën en IT, maar ook verzekeringen, leningen, kunst en muziek.

Cardano wil echter nieuwe functies bieden die krachtiger zijn dan alle bestaande protocollen.

Het is het eerste blockchainplatform dat wordt ontwikkeld op basis van onderzoek. Daartoe bestaat het ontwikkelingsteam uit een groot collectief van wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs.

In 2015 hielpen onder meer Vitalik Buterin en Charles Hoskinson bij de lancering van Ethereum, een cryptocurrency van de tweede generatie die codering toevoegt aan de programmering van de blockchain en automatische transacties in gang zet. Dit zijn de smart contracts.

Cardano (ADA) is een cryptocurrency van de derde generatie en probeert problemen op te lossen die zijn vastgesteld bij het gebruik van netwerken zoals Ethereum, waaronder schaalbaarheid.
De schaalbaarheid van een blockchain is zijn vermogen om een toename van de netwerkbelasting te weerstaan, waardoor hij zijn prestaties kan handhaven tijdens een grote toename van transacties bijvoorbeeld.
Cardano leert, zoals alle cryptocurrencies van de derde generatie, van eerdere cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ether en probeert hun tekortkomingen te verbeteren. Daartoe gebruiken ze nieuwe ontwikkelingen zoals gelaagde architectuur, wat hun schaalbaarheid, veiligheid en duurzaamheid ten goede komt.

De cardano blockchain is opgebouwd uit twee lagen: één voor applicaties en één voor transacties. Deze twee lagen interageren vervolgens met elkaar door middel van sidechains.

Wat zijn de voor- en nadelen van Cardano (ADA)?

De cryptocurrency van het Cardano-platform verschilt op verschillende manieren van andere cryptocurrencies. Maar als het slaagt, zou het platform een van de belangrijkste netwerken kunnen worden die door gedecentraliseerde applicaties (dApps) worden gebruikt.

Voordelen

Gerenommeerd leiderschap: een van de oprichters van Cardano, Charles Hoskinson, is niemand minder dan de oprichter van Ethereum, dat nu het tweede meest waardevolle cryptocurrency-podium inneemt in termen van marktkapitalisatie.

Academisch onderzoek: Cardano presenteert zichzelf als een product met een unieke academische nauwkeurigheid. De ontwikkelaars van het platform beweren dat het de eerste is die is gebaseerd op peer-reviewed onderzoek en ontwikkeld met behulp van wetenschappelijke, op bewijs gebaseerde methoden.

Proof of stake: Cardano (ADA) maakt deel uit van de derde generatie cryptocurrencies, gebouwd op een concept dat “proof of stake” heet.
Dit is een complex onderwerp, maar in het algemeen staan proof-of-stake cryptocurrencies hun eigenaars toe hun activa in te zetten om de verificatie van transacties op het blockchainnetwerk te vergemakkelijken. Hierdoor kunnen eigenaars cryptocurrencies verdienen zonder meer te hoeven kopen.

Nadelen

In ontwikkeling: De ontwikkelaars van Cardano kiezen voor een stapsgewijze aanpak om functies naar het netwerk te brengen en sommige daarvan staan nog in de kinderschoenen.
Het netwerk heeft bijvoorbeeld pas onlangs de mogelijkheid ingevoerd om slimme contracten uit te voeren en zal daarom een inhaalslag moeten maken ten opzichte van de meer gevestigde slimme contractprotocollen van Ethereum en Solana.

Felle concurrentie: hoewel Hoskinson gelooft dat Cardano de beste manier is om een visie te realiseren die begon met Ethereum, heeft dat laatste platform nog steeds een sterke aanhang. Om nog maar te zwijgen van de andere grote ontwikkelaars die zich ook op deze markt richten.

Weinig communicatie over de voortgang van het netwerk

Meer informatie over de Belgische belasting op cryptocurrencies

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px