Ontdek alles over cryptocurrency

Wat is cryptocurrency? Hoe kunt u in cryptocurrencies beleggen vanuit België? Welke cryptovaluta of marketplace moet u kiezen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen als u van plan bent om te investeren in cryptocurrency. Ontdek in dit artikel alle antwoorden die u zoekt!

Inhoudsopgave

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitale munt die werkt met behulp van een systeem dat cryptografie en de blockchain gebruikt.

Het is een virtuele valuta, die niet bestaat onder de vorm van bankbiljetten of muntstukken.

Cryptocurrencies worden uitgegeven op peer-to-peer basis. Dit betekent dat zij geen tussenpersoon nodig hebben om verhandeld te worden. Cryptocurrencies zijn niet afhankelijk van een centrale bank of een andere financiële instelling. Ze zijn ook geen wettig betaalmiddel en zijn niet gereglementeerd.

Een cryptocurrency kan op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Met cryptocurrency kunt u goederen of diensten kopen, inwisselen voor geld of omwisselen voor een andere cryptocurrency. U kunt ze ook verkopen of ermee beleggen.

Om ze te beschermen en duplicatie of vervalsing te voorkomen, worden cryptocurrencies uitgegeven op gedecentraliseerde netwerken.

Transacties die met cryptocurrencies worden verricht, zijn uiterst snel en anoniem.

Hoe werkt cryptocurrency?

Cryptocurrency werkt via twee belangrijke technologieën: cryptografie en blockchain.

Cryptografie is een coderingssysteem dat tot doel heeft om informatie te versleutelen en zo de vertrouwelijkheid ervan te verzekeren. Met andere woorden: het is een beveiligde encryptie waarbij sleutels gebruikt worden, zoals wachtwoorden, vingerafdrukken,…

De blockchain is het systeem dat de uitgifte en transacties van cryptocurrencies ontvangt. In deze database worden alle transacties met cryptocurrencies opgeslagen. De blockchain fungeert dus als een gecentraliseerd register van al deze transacties.

Het is de blockchain die het mogelijk maakt om cryptocurrencies met elkaar te verhandelen, zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt. De blockchain, die gebruik maakt van het hierboven uiteengezette cryptografische systeem, zorgt ervoor dat de overdracht van cryptocurrencies op een veilige manier kan gebeuren. Aangezien transacties niet te traceren zijn en de gegevens geanonimiseerd zijn, bevat de blockchain alleen de volgende informatie:

  • Bedrag van elke transactie
  • Cryptografische sleutels
  • De wallet-adressen van de crypto-verstrekkers

Zodra een cryptocurrency-transactie in de blockchain geregistreerd is, wordt zij verzegeld met een sleutel, nadat zij geverifieerd en gevalideerd is door de verschillende computers in het netwerk. Het blockchain-systeem beveiligt dus de cryptocurrencies, waardoor ze onvervalsbaar en niet-dupliceerbaar zijn.

Wat is cryptocurrency mining ?

Cryptocurrency mining is het verifiëren van transactieblokken in de blockchain en het creëren van cryptocurrencies.

Mining genereert, dankzij een computersysteem, een aaneenschakeling van berekeningen. Het is deze actie die de blockchain niet te vervalsen maakt en zo de cryptocurrencies beveiligt.

Hoe populairder een cryptocurrency is, hoe ingewikkelder de berekeningen van de blockchain zijn, en hoe krachtiger en geavanceerder het computersysteem is.

Het is ook dankzij het minen van cryptocurrencies dat er nieuwe eenheden van cryptocurrencies op de markt komen.

Het minen van cryptocurrencies gebeurt in mining farms, waar verschillende computers bij elkaar gegroepeerd zijn. Er zijn veel mining farms in België.

Welke verschillende soorten cryptocurrencies zijn er?

Er zijn momenteel meer dan 10.000 cryptocurrencies in omloop. Ze worden echter niet allemaal gebruikt, en sommige van deze cryptomunten zijn uiteraard veelbelovender dan andere.

Elke cryptocurrency heeft zijn eigen kenmerken, gericht op een specifiek gebruik.

Waar hangen de prijzen van cryptocurrencies van af?

De prijs van cryptocurrencies hangt af van de schommeling van vraag en aanbod, die op haar beurt weer afhangt van de kenmerken van elke cryptocurrency.

De volgende factoren beïnvloeden de prijzen van cryptocurrencies:

De schaarste van cryptocurrency

Sommige cryptocurrencies hebben een klein aantal eenheden in omloop. Zij zullen dan meer waard zijn dan een cryptocurrency met een groot volume.

Mining van cryptocurrency

Zoals we hierboven gezien hebben, kan door het delven van een cryptocurrency een groter volume uitgegeven worden. Afhankelijk van de cryptocurrency zal het minen meer of minder ingewikkeld zijn. Ingewikkelde mining kost meer tijd en beïnvloedt het aanbod van een cryptocurrency, dat op zijn beurt de waarde ervan beïnvloedt.

De populariteit van een cryptocurrency

De populariteit van het gebruik van een cryptocurrency beïnvloedt de vraag ernaar en dus ook de prijs ervan. Die populariteit hangt onder meer af van de reputatie van de cryptocurrency.

Dit kan men bijvoorbeeld zien bij de Bitcoin, die algemeen bekend is en een zeer hoge waarde heeft. Omgekeerd zal een cryptocurrency met een slechte reputatie, bijvoorbeeld als gevolg van een incident, zijn prijs zien dalen.

De populariteit van een cryptocurrency hangt niet alleen af van zijn reputatie, maar ook van zijn transactiesnelheid en veiligheid.

Waar en hoe koop je cryptocurrency?

Hoewel verschillende Belgische financiële autoriteiten, zoals de NBB en de FSMA, in het verleden gewaarschuwd hebben voor mogelijke verliezen op de crypto-markt, is België nu een van de beste plaatsen om te investeren in crypto-activa.

Als Belgische burger kunt u namelijk al vele jaren cryptocurrencies kopen via online trading-platforms, die ook wel marketplaces worden genoemd.

Bovendien zijn de meeste van ’s werelds grootste platforms voor cryptocurrencies in België actief. Als u overweegt in Bitcoins te investeren, moet u ook weten dat er in België een groot aantal geldautomaten zijn waar u uw transacties persoonlijk kunt verrichten. De tarieven behoren tot de laagste ter wereld!

Als u in cryptocurrency wilt beleggen, moet u eerst een marketplace kiezen.

Vergelijk de beste cryptocurrency market places

Na het aanmaken van uw rekening op het gekozen platform kunt u er geld op storten en beginnen met het kopen en/of verhandelen van cryptocurrency!

En hoe moet u crypto gebruiken?

Via uw market place kunt u een overschrijving aanvragen naar uw gewone bankrekening. Sommige platforms zullen u zelfs een crypto-creditcard aanbieden die rechtstreeks gekoppeld is aan uw cryptocurrency holdings.

In welke cryptocurrency moet u investeren?

Zoals we hierboven al gezien hebben, zijn er duizenden cryptocurrencies beschikbaar. Maar hoe weet u nu in welke u in 2022 moet investeren?

Om te bepalen in welke cryptocurrency u moet investeren, moet u eerst alle elementen in het oog houden die de prijs ervan positief of negatief kunnen beïnvloeden.

Wanneer u een cryptocurrency analyseert, moet u dus overwegen om naar de volgende kenmerken te kijken:

  • Het volume in omloop
  • De snelheid voor mining en transacties
  • De reputatie en de populariteit van de cryptocurrency in kwestie

Op basis van deze kenmerken vindt u hier een lijst met de meest populaire cryptocurrencies in 2022:

Het zijn momenteel de meest vertrouwde cryptocurrencies. Zij hebben ok de grootste marktaandeel.

Zie ook de lijst met cryptocurrencies en hun waarde

Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan de platforms voor cryptocurrency-trading?

De vergoedingen die aan de platforms voor cryptocurrencies verbonden zijn, variëren van platform tot platform.

De volgende kosten kunnen u worden aangerekend:

Transactievergoeding: dit is een percentage dat door het platform wordt aangerekend op elke verrichte transactie. Dit percentage varieert gewoonlijk tussen 0,1 en 3%, afhankelijk van het platform. Merk op dat wanneer u met een hoog volume in cryptocurrencies handelt, de platforms voordelige tarieven bieden, die ver onder de standaard transactiekosten liggen.

Afhaalkosten: er kunnen ook afhaalkosten aangerekend worden wanneer u activa van het platform afhaalt. Deze kosten zijn gewoonlijk gebaseerd op een percentage tussen 0,1 en 0,2%. Maar het kan ook rond de 0,001 Bitcoin zijn of zelfs gratis. De afhaalkosten worden gebruikt om de miners van de cryptocurrency te betalen en om alle transacties te beveiligen.

Afhankelijk van het platform kunnen extra kosten van toepassing zijn:

  • Inactiviteitskosten
  • Kosten voor de opslag van je crypto
  • Omrekeningskosten voor vreemde valuta

Hoeveel belastingen moet u betalen op cryptocurrencies in België?

In België moet de winst die u maakt met een crypto-investering, net zoals alle andere inkomsten, aangegeven worden aan de belastingdienst. En zoals elk inkomen zijn deze winsten onderworpen aan een overheidsbelasting.

Indien u een niet-professionele belegger bent, bedraagt deze belasting 33%.

Als u een cryptocurrency miner bent, of een professionele belegger, dan kan die belasting oplopen tot 25% of zelfs 50%.

Welke risico's zijn er verbonden aan cryptocurrencies?

Aangezien de prijs van cryptocurrencies afhankelijk is van vraag en aanbod, betekent dit dat cryptobeleggingen blootgesteld zijn aan een zeer volatiele markt.

Bovendien houdt de wereld van de cryptocurrencies een aanzienlijk risico in op het gebied van fraude en andere criminele activiteiten.

Het anonieme karakter van hun transacties en hun zwakke regelgeving vormen immers een juridisch risico voor elke consument die er gebruik van maakt.

Blijf op de hoogte van alle cryptonieuws

Bent u geïnteresseerd in beleggen in cryptocurrencies? Dat kan op verschillende manieren. Je kan handelen in cryptocurrencies, maar je kan ook cryptocurrencies kopen en ze vervolgens met winst doorverkopen. Sinds enige tijd heb je ook de optie om te beleggen in NFT’s.

Welke keuze je ook maakt, we raden je aan om regelmatig het cryptonieuws te lezen om op de hoogte te blijven van de huidige en toekomstige trends. Het zou zonde zijn om informatie te missen die je kan helpen om een goede investering te doen. Dit is vooral het geval bij NFT’s en Play to Earn, waar je in het nadeel bent als je geen toegang hebt tot pre-orders.

Blijf op de hoogte van al het crypronieuws. Op die manier kun je van tevoren profiteren van kansen. Het maakt niet uit of je al iets weet over cryptocurrencies of niet, je vindt hier kwaliteitsinformatie om het meeste uit je investering te halen. Dit kan ook valkuilen bevatten die je moet vermijden, vooral als je nieuw bent. Je kunt er net zo goed vanaf het begin voor gewaarschuwd worden.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px