Crowdfunding, een participatieve manier van investeren

Met crowdfunding kunt u geld investeren in zakelijke of particuliere projecten om er vervolgens geld mee te verdienen. Elk jaar trekt wordt crowdfunding populairder bij investeerders, dankzij de grote verscheidenheid aan platformen en gebruiksmogelijkheden. Ontdek in dit artikel alles over crowdfunding, en vergelijk de bestaande platformen!

De selectie van geldexpert.be van de Belgische platformen

Mozzeno logo

❤️ ONZE FAVORIET

MOZZENO

Ideaal om te investeren in Belgische projecten via verschillende soorten indirecte leningen op afbetaling

Logo look fin
LOOK&FIN

Ideaal om te investeren in participatieleningen in Belgische en Europese bedrijven in diverse sectoren

Alles over Crowdfunding

Wat is een participatieve financiering?

Om haar activiteiten en projecten te financieren, hoeft een onderneming niet langer leningen te vragen bij traditionele financiële instellingen. Dankzij online platformen voor participatieve financiering kan el bedrijf, maar ook elke projecteigenaar, voortaan terecht bij particulieren die willen investeren. Deze particulieren kunnen projecten financieren en profiteren van een eventueel rendement. Deze nieuwe financieringsmethode wordt crowdfunding genoemd.

Crowdfunding betekent letterlijk “financiering door de menigte”. Het is een nieuwe financieringsmethode waarmee bedrijven of particulieren de nodige financiële middelen kunnen verzamelen voor de ontwikkeling van hun projecten.

Iedereen kan, via goedgekeurde online crowdfundingplatforms, aan deze financiering deelnemen. Afhankelijk van het soort crowdfunding ontvangt de investeerder vervolgens een rendement in de vorm van aandelen, maandelijkse betalingen met rente, of zelfs uitsluitend materiële beloningen.

Naargelang het platform en het project is een minimale investering van slechts enkele euro’s dikwijls mogelijk. Dit geeft iedereen de kans om belegger te worden. De duur van een crowdfunding-campagne varieert ook naargelang de verschillende platformen en de aard van het te financieren project. In het algemeen is een minimum van 1 maand vereist. De meeste fondsenwervingscampagnes worden vaak in 6 maanden afgesloten.

In België zijn crowdfunding en crowdlending activiteiten sinds 2016 gereglementeerd door de wet van 18 december. De naleving van deze wet wordt gecontroleerd door de FSMA, Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Om aan crowdfunding deel te nemen, bent u dus verplicht om te kiezen uit de platforms die door de FSMA zijn goedgekeurd.

 

 

De verschillende soorten crowdfunding

Er bestaan vier belangrijke soorten crowdfunding:

Crowdgiving

Deze vorm van crowdfunding heeft een liefdadig karakter en is gericht op non-profitorganisaties en -verenigingen. Het is dus de bedoeling om liefdadige of sociale projecten te financieren.

Crowdfunding met aandelen

U investeert in een project in de vorm van kapitaal, in ruil waarvoor u aandelen in de onderneming krijgt en vervolgens aandeelhouder wordt.

Crowdgiving met compensatie

U kunt financieel bijdragen aan de projecten van een bedrijf in ruil voor een symbolische beloning, zoals een CD, een concertkaartje of een boek. Deze vorm van crowdfunding is bijzonder geschikt voor kleine creatieve bedrijfsprojecten. Er worden geen terugbetalingen gedaan.

Crowdlending

Deze vorm van financiering wordt ook wel participatielening genoemd. Ook hier leent u, via een online platform, uw geld aan een bedrijf. Als geldschieter wordt uw kapitaal, plus rente, aan u terugbetaald volgens vooraf bepaalde voorwaarden.

Crowdgiving Crowdgiving compensatie Crowdfunding aandelen Crowdlending
Opbrengst van de investeringt Erkenning Symbolisch geschenk Dividend of meerwaarde bij verkoop Terugbetaling met rente
FSMA-toezicht NEE NEE JA JA

Wat zijn de voordelen van participatieve investeringen?

Uw geld investeren in een participatieve belegging kan een interessant alternatief zijn voor beursbeleggingen. Het stelt u in staat om uw portfolio te diversifiëren, wat bij beleggen zeer belangrijk is. Bovendien kunt u op die manier een directe band met de reële economie tot stand brengen.

Daarnaast kan investeren in crowdfunding of crowdlending een interessant rendement opleveren. Zo kan crowdlending een jaarlijks rendement van meer dan 5% netto rente opleveren.

Hoeveel kost een participatieve investering?

Een collaboratieve investering moet gebeuren via een goedgekeurd platform. Afhankelijk van het platform dat u kiest, kan het zijn dat u de volgende kosten moet betalen:

  • Inschrijvingskosten voor het platform.
  • Administratieve kosten voor rekeningbeheer.
  • Belastingen: op alle rente die in het kader van een crowdlending wordt ontvangen, wordt een bronbelasting van 30% geheven.

Crowdfunding en crowdlending: wat is het verschil?

Crowdfunding is op alle vlakken het meest perfecte voorbeeld van wat participatieve financiering is. Het is een financieringsmethode die zowel voor bedrijven als voor particulieren openstaat. Het principe van crowdfunding is betrekkelijk eenvoudig: het te financieren project wordt ingediend op een erkend crowdfundingplatform. Het doel is om het geld te verzamelen dat nodig is om het project te realiseren.

Crowdlending, of participatielening, is ook een vorm van participatieve financiering. Bij crowdlending moet de projecteigenaar die financiering zoekt, alle investeerders terugbetalen volgens vooraf bepaalde voorwaarden. Pas als dat gedaan is kan de fondsenwerving beginnen.

Onder de mogelijkheden die crowdlending biedt, treffen wij vastgoed crowdlending aan. Dit is een participatielening die uitsluitend bestemd is voor de financiering van vastgoedprojecten. Daarmee kunt u, als particulier, investeren in projecten voor vastgoedontwikkeling. Crowdlending wordt beoefend door ervaren vastgoedontwikkelaars die op zoek zijn naar fondsen om één of meer vastgoedprojecten te herfinancieren of te ontwikkelen.

 

Aider un idee a naitre grace au financement participatif

Vastgoed crowdlending: een oplossing die steeds meer wordt gekozen door projectontwikkelaars in België

Wat is dan het verschil?

Crowdlending is dus een variant van crowdfunding. Toch hebben zij allebei verschillende kenmerken die hen van elkaar onderscheiden.

Crowdfunding met aandelen is namelijk een investering waarvan de beloning verschillende vormen kan aannemen (aandelen en bedrijfsdividenden, financiële activa in de vorm van obligaties, enz.). Crowdlending daarentegen kan men opvatten als een vorm van lening met een maandelijkse betaling op basis van een vooraf bepaalde rentevoet.

Wat zijn de risico's van crowdfunding?

Hoewel crowdfunding met aandelen steeds populairder wordt, moet u er wel rekening mee houden dat het, zoals elke soort investering, gepaard kan gaan met een aantal risico’s, afhankelijk van het project waarin u investeert.

In het kader van crowdfunding met aandelen is het belangrijk om te benadrukken dat het rendement op de investering niet binnen een vooraf bepaalde periode wordt verkregen. U profiteert dus niet van een aflossingstermijn, noch van een gegarandeerd rendement.

Bij crowdlending daarentegen liggen de rentevoet en de aflossingsdatum van tevoren vast. Deze vorm van participatieve financiering houdt dus minder risico in.

Zoals hierboven vermeld, moeten alle platforms die participatieve beleggingen aanbieden in ruil voor een mogelijke winst (en dus geen crowdgiving of crowdgiving met tegenpartij), door de FSMA goedgekeurd worden en bijgevolg aan een aantal verplichtingen voldoen.

De FSMA onderzoekt onder meer het beheer van deze platforms en hun transparantie tegenover de beleggers. Zij gaat ook na of er een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid is afgesloten.

Het succespercentage van projecten die met crowdfunding gefinancierd worden, varieert drastisch van platform tot platform. Dit percentage hangt immers in grote mate af van de manier waarop deze platforms hun kandidaten selecteren en van de steun die aan de gefinancierde projecten wordt geboden.

Crowdfundingplatforms in België en de rest van de wereld

Het aantal initiatieven neemt in België jaarlijks toe. Tot de belangrijkste platforms behoren Spreds, Mozzeno, Winwinner, Beebonds, Ecco Nova en Look&Fin.

Op internationaal vlak behoren Kiss Kiss Bank en Ulule tot de bekendste platforms.

Merk op dat op verzoek van de federale overheid in 2014 de Belgische Federatie voor Crowdfunding (BCF) is opgericht. De FBC wil als spreekbuis fungeren voor alle crowdfundingplatforms die in België actief zijn.

Om uw crowdfundingplatform te kiezen, moet u zoals altijd beginnen met een vergelijking.

De belangrijkste criteria die u moet overwegen zijn de beschikbare soorten crowdfunding, de minimum- en maximuminvestering, en de kosten die met het gebruik van het platform gepaard gaan.

Om het u gemakkelijker te maken, heeft GeldExpert een vergelijkingstabel samengesteld van de meest vooraanstaande crowdfundingplatforms op de markt.

Lijst van crowdfundingplatforms

Plateform

Soort crowdfunding

Kenmerken

Min/max investering

Aanverwante kosten

Lees meer

Look&Fin

Crowdlending en vastgoed crowdlending

BELGISCHE VENNOOTSCHAP – Beleggen in participatieleningen in Belgische en Europese bedrijven in diverse sectoren

Min: € 100

Max: afhankelijk van het project

Geen kosten voor beleggers

Bekijk de website van Look&Fin

Mozzeno

Indirecte Crowdlending in de vorm van obligaties

BELGISCHE VENNOOTSCHAP – Investeren in Belgische projecten door middel van verschillende soorten indirecte leningen op afbetaling

Minimale storting van € 500 op een Mozzeno-rekening

Investering van €25 per obligatiebundel

Max: /

Alle kosten zijn inbegrepen in de aangeboden rentevoet

Bekijk de website van Mozzeno

Spreds

Crowdfunding met aandelen en Crowdlending

Investeren in Belgische en Europese startups, bedrijven en KMO’s.

Keuze tussen afzonderlijke projecten of tracers.

Min: € 100

Max: /

Inschrijfkosten van 4 en 5%.

Mogelijke prestatievergoeding

Bekijk de website van Spreds

KissKissBankBank

Crowdgiving, crowdgiving met compensatie- en voorverkoopsysteem

Een van ’s werelds grootste crowdfunders die zich inzet voor innovatie en creativiteit.

Min: afhankelijk van het project

Max: /

Geen kosten voor beleggers

Bekijk de website van KissKissBank

WinWinner

Crowdlending met lening optie converteerbaar in aandelen

Alleen in het Nederlands. Investeren in participatieleningen voor bedrijfsprojecten in België

Minimum: € 500

Max: € 75.000

Geen kosten voor beleggers

Bekijk de website van WinWinner

Beebonds

Crowdlending

Investeren in participatieleningen in Belgische KMO’s

Tussen € 500 en € 1000, afhankelijk van het project

Geen kosten voor beleggers

Bekijk de website van Beebonds

Ecco Nova

Crowdlending en vastgoed crowdlending

Investeren in Belgische duurzame projecten via participatieleningen

Min: € 50

(varieert naar gelang van het project)

Max: € 20.000

Inschrijvingsgeld over het algemeen € 15 (incl. BTW) per abonnement

Bekijk de website van Econova

Ulule

Crowdgiving en crowdgiving met compensatie

Projecten ter ondersteuning van kunstenaars, creatievelingen, ondernemers en verenigingen in heel Europa

Min: €5

Max : /

Geen kosten voor beleggers

Bekijk de website van Ulule

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px