Hoe bereken je het rendement van een belegging?

Helaas is het niet altijd mogelijk het rendement van een belegging te berekenen, omdat de fluctuatiefactoren van sommige producten niet te voorspellen zijn. In sommige beleggingssectoren is het echter mogelijk om met een eenvoudige berekening de tijd te bepalen die nodig is om uw kapitaal te verdubbelen.

Berekening van het rendement

Hoe wordt het rendement van een investering gedefinieerd?

Het rendement van een belegging is de winst die deze gedurende een bepaalde periode oplevert. Dit rendement kan worden uitgedrukt in een bedrag of in een percentage.

Berekening van de verdubbeling van uw kapitaal

Als belegger kan een verdubbeling van uw geïnvesteerde kapitaal een doel zijn.

Bovendien kan weten hoe lang het duurt om het geïnvesteerde spaargeld te verdubbelen, nuttig zijn om te bepalen of een investering de moeite waard is of niet.
Dit kan gemakkelijk worden bepaald met behulp van de regel van 70.

De regel van 70 is een eenvoudige berekening waarmee u, op basis van een vastgesteld rendement, het aantal jaren kunt bepalen dat nodig is om uw geïnvesteerde kapitaal te verdubbelen.
Het wordt daarom vaak gebruikt om investeringen met verschillende jaarlijkse rentepercentages te vergelijken.

De Regel van 70 is ook een uitstekende manier om te begrijpen hoe rente wordt opgebouwd om de groei van uw kapitaal te versnellen. Voor een investering die 1% per jaar oplevert, duurt het geen 100 jaar (100 x 1%) om uw initiële investering te verdubbelen, omdat de rente die u elk jaar herbelegt zelf rente oplevert, waardoor uw kapitaal in de loop der jaren exponentieel groeit.

Om de regel van 70 toe te passen, voert u de volgende berekening uit:

70 / rentevoet van de belegging = aantal jaren dat nodig is om het kapitaal te verdubbelen

Laten we enkele voorbeelden bekijken:

Jaarlijkse rentevoet van de beleggingToepassing van de 70%-regelAantal jaren dat nodig is om het kapitaal te verdubbelen
0,11 % (minimum légal)70 / 0,11636 jaren
1%70 / 170 jaren
3%70 / 323 jaren
5%70 / 514 jaren

Berekening van het huurrendement van een vastgoedbelegging

In de context van vastgoedbeleggingen betekent vastgoedrendement het rendement dat uw belegging oplevert. Met andere woorden, de verhouding tussen de huurinkomsten die u ontvangt en de waarde van het onroerend goed.

Standaard is een huuropbrengst “bruto akte in de hand”. Dit betekent dat rekening wordt gehouden met de aankoopprijs van het onroerend goed plus de aankoopkosten. De “standaard” aankoopkosten omvatten registratierechten, notariskosten en hypotheekkosten.

Het kan als volgt worden berekend:

Rendement = jaarlijkse huur / (aankoopprijs + aankoopkosten)

Dit is de berekeningsmethode die door beleggingsprofessionals wordt gebruikt, of het nu gaat om onroerend goed in de woning-, kantoor- of commerciële sector.  Een voorzichtige belegger zal de jaarhuur berekenen op basis van 11 maanden om de eventuele huurwerkloosheid en de onroerende voorheffing af te trekken.

Wist je dat? Een investering in huur is lang niet de enige mogelijkheid om in België in onroerend goed te investeren. Ontdek de verschillende soorten investeringen in onroerend goed.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px