Beleggingsplan: handleiding en vergelijking

Beleggen op de beurs is niet langer voorbehouden aan rijke beursspecialisten! Met een beleggingsplan kunt u beginnen met beleggen vanaf slechts € 25, op basis van periodieke en automatische beleggingen. Ontdek het investeringsplan en vergelijk een aantal aanbiedingen via GeldExpert.

Onze favoriete keuzes voor het openen van een investeringsplan ❤️

 

KBC-beleggingsplan

Keytrade Keyplan

MeDirect-beleggingsplan

Minimum belegging

€ 25 / betaling

€ 25 / jaar

€ 100 / maand

Instapkosten

Maximum 3,5%

Gratis

Gratis

Fondsselectie

Vrije keuze of modelportfolio

Vrije keuze of modelportfolio

modelportfolio

Kenmerken

Met het KBC-beleggingsplan kunt u kiezen uit meer dan 200 fondsen. Zo kunt u het fonds kiezen dat het best bij u past. Verschillende plannen per klant zijn mogelijk. U kunt uw beleggingsplan op elk moment aanpassen.

Ideaal als u een beginner of een ervaren belegger bent, maar weinig tijd ter beschikking hebt. Met het Keyplan kunt u eenvoudig beleggen in een gepersonaliseerde fondsenkorf of volgens een vooraf bepaald beleggingsplan.

MeDirect is het eerste Belgische beleggingsplatform waarmee klanten die een beetje aansporing nodig hebben, op een transparante manier kunnen kiezen tussen verschillende kwaliteitsvolle beleggingsplannen. Geen instap-, uitstap- of transactiekosten voor 97% van de fondsen.

Link

KBC-beleggingsplan

Keytrade Keyplan

MeDirect-beleggingsplan

 

Beleggingsplan

Wat is een beleggingsplan?

Een beleggingsplan is een dienst die door financiële instellingen wordt aangeboden en waarmee u periodiek en automatisch een bepaald bedrag in één of meer beleggingsfondsen kunt investeren.

Bij de meeste financiële instellingen is het mogelijk om al vanaf € 25 of € 50 per maand te investeren.

Met een beleggingsplan kunt u op lange termijn hoge rendementen behalen. Het is dus een interessant alternatief voor een spaarrekening, die zeer weinig rente oplevert.

Wat zijn de voordelen van een beleggingsplan?

Beleggen is niet langer voorbehouden aan rijke mensen met kennis van de financiële markten. U kunt tegenwoordig gebruik maken van een beleggingsplan.

Een beleggingsplan biedt de volgende voordelen:

 • U kunt al beginnen met investeren vanaf € 25 of € 50 per maand.
 • U beslist zelf hoeveel u wilt investeren.
 • Een beheerder werkt voor u met uw kapitaal. U hoeft geen beursspecialist te zijn.
 • Periodieke beleggingen: u belegt periodiek en automatisch een vast bedrag. Zo vermijdt u het risico dat u slechte beslissingen neemt onder invloed van uw emoties.
 • Flexibele beleggingen: veel financiële instellingen bieden u de mogelijkheid om uw beleggingsplan op elk moment aan te passen of zelfs stop te zetten.
 • Plan op maat: aan de hand van verschillende vragen bepalen de financiële instellingen uw beleggersprofiel. Zij bieden dus het beleggingsplan dat het best bij uw risicoprofiel past.
 • Gediversifieerde beleggingen: het beleggingsplan biedt u de mogelijkheid om uw kapitaal in verschillende soorten financiële producten te beleggen. Deze diversificatie vermindert het risico aanzienlijk, want de eventuele mindere prestatie van een aandeel kan dan gecompenseerd worden door de betere prestatie van een ander financieel product.
 • Een kapitalisatie-effect: bij een belegging op lange termijn kunt u uw dividenden en coupons herinvesteren. Dit betekent dat u winst maakt op uw winst, en uw kapitaal laat groeien.

Er zijn vele manieren om op de beurs te beleggen. Hier vindt u onze complete beursgids

De beste beleggingsplannen

Wat zijn de risico's van een beleggingsplan?

Elke investering houdt risico’s in, en een beleggingsplan vormt daarop geen uitzondering. Zelfs met de meest defensieve financiële producten bent u immers niet beschermd tegen kapitaalverlies in geval de beurzen ondermaats presteren.

Een beleggingsplan wordt bijzonder interessant als u een deel van uw spaargeld over een lange periode kunt missen. Een beleggingshorizon van ten minste 10 tot 20 jaar is ideaal.

Onthoud dat het verstandig is om alleen te beleggen met geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen.

Hoewel veel beleggingsplannen u de kans bieden om uw kapitaal op elk moment terug te krijgen, loopt u, als u het nodig hebt wanneer de onderliggende effecten slecht presteren, het risico dat u een deel van uw belegging verliest.

Hoe kunt u de aanbiedingen van beleggingsplannen vergelijken?

U moet altijd beginnen met het vaststellen van uw beleggersprofiel, d.w.z. de mate waarin u bereid bent risico’s te nemen. Merk op dat meer risico nemen potentieel meer winst betekent. Er zijn vele investeringsplannen beschikbaar op de Belgische markt. Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden om ze op de beste manier te kunnen vergelijken:

 • Het rendement van de verschillende aangeboden beleggingsplannen is uiteraard het belangrijkste aspect dat vergeleken moet worden.

Welk rendement kunt u van uw beleggingsplan verwachten?  Vergelijk de rendementen van de investeringsplannen die in België beschikbaar zijn

 • Er moet ook rekening worden gehouden met de flexibiliteit van de financiële instelling ten aanzien van de voorwaarden van uw beleggingsplan. Terwijl sommige plannen een vast bedrag op bepaalde tijdstippen vereisen, bieden andere u een zekere mate van flexibiliteit. Deze flexibiliteit kan nuttig zijn in geval van onvoorziene omstandigheden.
 • Hoewel de instapkosten voor beleggingsplannen vaak laag of onbestaande zijn, is het toch de moeite waard ze te vergelijken, want er zijn soms grote verschillen.
 • Kijk ook naar de jaarlijkse beheerskosten, die ook sterk kunnen verschillen tussen financiële instellingen.
 • Vergeet niet de kosten voor effectenrekeningen te controleren. U hebt dit type rekening nodig om uw beleggingen te bewaren.
 • Vergelijk de minimumstorting die vereist is voor verschillende beleggingsplannen. Hoewel u bij veel financiële instellingen al vanaf € 25 kunt beleggen, stellen andere een veel hogere minimumstorting.
 • Controleer ten slotte de voorwaarden voor vervroegde verkoop van uw fonds en de eventuele kosten die daaraan verbonden zijn.
 •  

Vergelijking van investeringsplannen

Keytrade bank logo

Instapkosten: GRATIS – Minimale storting: € 25/jaar – Modelportfolio of vrije keuze

Ideaal als u een beginner of een ervaren belegger bent, maar weinig tijd ter beschikking hebt. Met het Keyplan kunt u eenvoudig beleggen in een gepersonaliseerde fondsenkorf of volgens een vooraf bepaald beleggingsplan.

Easyvest logo

Beleggingsplan Easyvest

Instapkosten: GRATIS – Minimale storting: € 5000 – Keuze uit 10 modelportfolio’s

Easyvest helpt u om een gepersonaliseerd en dynamisch beleggingsplan op te bouwen met voordelige trackers/ETF’s. Dankzij hun app en hun financiële adviseurs is het plannen van uw pensioen, het genereren van een lijfrente of het laten groeien van uw vermogen nog nooit zo gemakkelijk geweest.

PROMO: 50 € aanbieding

Medirect new logo 2022

Instapkosten: GRATIS – Minimale storting: € 100/maand – Modelportfolio

MeDirect is het eerste Belgische beleggingsplatform waarmee klanten die een beetje aansporing nodig hebben, op een transparante manier kunnen kiezen tussen verschillende kwaliteitsvolle beleggingsplannen. Geen instap-, uitstap- of transactiekosten voor 97% van de fondsen.

Kbc lenen online

KBC Beleggingsplan

Instapkosten: max. 3,5% – Minimale storting: €25/overschrijving – Modelportfolio of vrije keuze

Met het KBC-beleggingsplan kunt u kiezen uit meer dan 200 fondsen. Zo kunt u het fonds kiezen dat het best bij u past. Verschillende plannen per klant zijn mogelijk. U kunt uw beleggingsplan op elk moment aanpassen.

PROMO: 50 € offerts

Axa banque logo

AXA Beleggingsplan

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €25/fonds of per jaar – Vrije keuze

Het AXA-beleggingsplan stelt u in staat om geleidelijk aan kapitaal op te bouwen. U belegt aan eigen tempo, in één of meer door AXA aangeboden fondsen.

Belfius logo

BELFIUS Flex Invest Plan

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €25/maand – Vrije keuze of modelportefeuille

Belfius Flex-beleggingsplan is een eenvoudig, automatisch en flexibel beleggingsplan waarmee u periodieke wijze gespreid kunt beleggen. U belegt een vast bedrag in het fonds van uw keuze. U kunt ook kiezen voor duurzame fondsen.

Beobank logo

BEOBANK Beleggingsplan

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €50/maand – Vrije keuze

Met het Beobank-beleggingsplan kunt u geleidelijk het bedrag van uw keuze beleggen en kiezen uit een groot aanbod van beleggingsfondsen.

Bnpfortis logo

BNP PARIBAS FORTIS Flexinvest

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €30/maand – Vrije keuze of modelportefeuille

Flexinvest is interessant voor zowel kleine als grote bedragen. Het is dus geschikt als u net begint met beleggen. U bepaalt zelf het bedrag en de frequentie van de betalingen.

Bpost bank logo

BPOST Ritmo Invest

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €30/maand – Vrije keuze

Ritmo Invest is een maandelijks beleggingsplan waarbij u automatisch elke maand een vast bedrag belegt in een fonds naar keuze.

Deutsche bank logo fr belgique

DEUTSCHE BANK Investment Plan

Instapkosten: 1% max – Minimale storting: €100/maand – Vrije keuze of modelportefeuille

U investeert het bedrag van uw keuze (vanaf €100/maand). U kunt kiezen uit een breed aanbod van fondsen. U kunt uw betalingen op elk moment aanpassen of opschorten.

Argenta logo e1596473610342

ARGENTA Invest Plan

Instapkosten: max. 1% – Minimale storting: €25/maand – Basisfonds

Met het Argenta-beleggingsplan kunt u op een flexibele en gediversifieerde manier beleggen, zodat u uw kapitaal in uw eigen tempo kunt opbouwen. U kunt uw beleggingsplan op elk moment aanpassen.

Nagaelmakers logo

NAGELMACKERS Future Invest Plan

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €50/maand – Vrije keuze

Het Future-beleggingsplan van Nagelmackers is een beleggingsplan waarmee u op lange termijn kunt profiteren van stijgende financiële markten. Het is voordelig wanneer de markten dalen of volatiel zijn.

Triodos banque logo

TRIODOS Beleggingsplan

Instapkosten: 1% max – Minimale storting: €5/maand – Vrije keuze of modelportefeuille

Met het Triodos beleggingsplan kunt u maandelijks en in uw eigen tempo beleggen. U hebt toegang tot een gediversifieerd gamma van 6 transparante en duurzame beleggingsfondsen en kunt een kapitaal opbouwen naargelang uw middelen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px