Beleggingsplan: handleiding en vergelijking

Beleggen op de beurs is niet langer voorbehouden aan rijke beursspecialisten! Met een beleggingsplan kun je beginnen met beleggen vanaf slechts € 25, op basis van periodieke en automatische beleggingen. Ontdek het investeringsplan en vergelijk een aantal aanbiedingen via GeldExpert.

Onze favoriete keuzes voor het openen van een investeringsplan ❤️

 

KBC-beleggingsplan

Keytrade Keyplan

MeDirect-beleggingsplan

Minimum belegging

€ 25 / betaling

€ 25 / jaar

€ 100 / maand

Instapkosten

Maximum 3,5%

Gratis

Gratis

Fondsselectie

Vrije keuze of modelportfolio

Vrije keuze of modelportfolio

modelportfolio

Kenmerken

Met het KBC-beleggingsplan kies je uit meer dan 200 fondsen, waardoor je het fonds selecteert dat het beste bij jou past. Er zijn verschillende plannen beschikbaar, zodat je het beleggingsplan aanpast aan jouw behoeften. En het goede nieuws is dat je op elk moment wijzigingen kunt aanbrengen in je beleggingsplan.

Het Keyplan is ideaal voor zowel beginners als ervaren beleggers die weinig tijd hebben. Met het Keyplan kun je eenvoudig beleggen in een gepersonaliseerde fondsenmand of volgens een vooraf bepaald beleggingsplan.

MeDirect is het eerste Belgische beleggingsplatform dat klanten op een transparante manier verschillende hoogwaardige beleggingsplannen laat kiezen, voor wie wat aanmoediging nodig heeft. Voor 97% van de fondsen zijn er geen instap-, uitstap- of transactiekosten.

Link

KBC-beleggingsplan

Keytrade Keyplan

MeDirect-beleggingsplan

 

Beleggingsplan

Wat is een beleggingsplan?

Een beleggingsplan is een handige service die door financiële instellingen wordt aangeboden. Het stelt je in staat om op regelmatige basis, bijvoorbeeld maandelijks, automatisch een vast bedrag te investeren in een selectie van beleggingsfondsen. Het mooie van een beleggingsplan is dat je al kunt beginnen met investeren met relatief kleine bedragen, vaak al vanaf € 25 of € 50 per maand.

Het doel van een beleggingsplan is om op lange termijn vermogen op te bouwen en potentiële rendementen te maximaliseren. Dit komt doordat je periodiek blijft investeren, ongeacht de ups en downs van de markt, wat bekend staat als dollar-cost averaging. Hierdoor koop je meer aandelen wanneer de prijzen laag zijn en minder wanneer de prijzen hoog zijn, waardoor je gemiddelde aankoopprijs over tijd lager wordt.

Het rendement dat je kunt behalen met een beleggingsplan is afhankelijk van de prestaties van de geselecteerde beleggingsfondsen en het gekozen risiconiveau. Over het algemeen biedt een goed samengesteld beleggingsplan echter de mogelijkheid om een hoger rendement te behalen dan wat je zou krijgen met een traditionele spaarrekening, vooral gezien de huidige lage rentetarieven op spaarrekeningen.

Wat zijn de voordelen van een beleggingsplan?

Beleggen is niet langer alleen voor de welgestelden met kennis van financiële markten. Tegenwoordig kan iedereen profiteren van een beleggingsplan.

Een beleggingsplan biedt verschillende voordelen:

  • Je kunt al beginnen met investeren vanaf € 25 of € 50 per maand, waardoor beleggen toegankelijk wordt voor een breder publiek.
  • Je hebt volledige controle over hoeveel je wilt investeren, waardoor het aanpasbaar is aan jouw financiële situatie.
  • Een beheerder werkt namens jou met je kapitaal, waardoor je geen expert op de beurs hoeft te zijn.
  • Door periodiek en automatisch te beleggen vermijd je het risico om slechte beslissingen te nemen onder invloed van emoties.
  • Beleggingsplannen bieden flexibiliteit, waardoor je op elk moment wijzigingen kunt aanbrengen of het plan kunt stopzetten.
  • Je beleggingsprofiel wordt bepaald op basis van verschillende vragen, zodat het plan goed aansluit bij jouw risicobereidheid en doelstellingen.
  • Het plan biedt diversificatie, waardoor het risico wordt verminderd door je kapitaal te verdelen over verschillende soorten financiële producten.
  • Bij een langetermijnbelegging kun je je dividenden en coupons herinvesteren, waardoor je profiteert van het rente-op-rente effect en je kapitaal kunt laten groeien.

Er zijn vele manieren om op de beurs te beleggen. Hier vind je onze complete beursgids

De beste beleggingsplannen

Wat zijn de risico's van een beleggingsplan?

Elke vorm van investering brengt risico’s met zich mee, en een beleggingsplan is daarop geen uitzondering. Zelfs bij de meest conservatieve financiële producten loop je het risico kapitaal te verliezen als de markten ondermaats presteren.

Een beleggingsplan wordt vooral interessant als je een deel van je spaargeld gedurende een lange periode kunt missen. Een beleggingshorizon van minimaal 10 tot 20 jaar wordt als ideaal beschouwd.

Het is belangrijk om te onthouden dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen. Hoewel veel beleggingsplannen de mogelijkheid bieden om je kapitaal op elk moment terug te krijgen, loop je het risico een deel van je investering te verliezen als je het nodig hebt op een moment dat de onderliggende effecten slecht presteren.

Hoe vergelijk je aanbiedingen van beleggingsplannen?

Bij het vergelijken van verschillende beleggingsplannen op de Belgische markt is het belangrijk om te beginnen met het vaststellen van je beleggersprofiel, oftewel je bereidheid om risico’s te nemen. Het is belangrijk op te merken dat het nemen van meer risico’s potentieel meer winst kan betekenen.

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het vergelijken van beleggingsplannen, maar het rendement is natuurlijk het belangrijkste aspect.

Welk rendement kan je van jouw beleggingsplan verwachten?  Vergelijk de rendementen van de investeringsplannen die in België beschikbaar zijn

Bij het vergelijken van beleggingsplannen is het ook belangrijk om rekening te houden met de flexibiliteit van de financiële instelling wat betreft de voorwaarden van het plan. Terwijl sommige plannen een vast bedrag op specifieke tijdstippen vereisen, bieden andere meer flexibiliteit. Deze flexibiliteit kan van pas komen in geval van onvoorziene omstandigheden.

 

Hoewel de instapkosten voor beleggingsplannen vaak laag of zelfs niet-bestaand zijn, is het nog steeds de moeite waard om ze te vergelijken, omdat er soms aanzienlijke verschillen zijn.

 

Het is ook verstandig om te kijken naar de jaarlijkse beheerskosten, die sterk kunnen verschillen tussen financiële instellingen.

 

Vergeet ten slotte niet om de kosten voor effectenrekeningen te controleren. Je hebt dit type rekening nodig om je beleggingen te bewaren.

Vergelijk de minimumstorting die vereist is voor verschillende beleggingsplannen. Hoewel je bij veel financiële instellingen al vanaf € 25 kunt beleggen, vereisen andere een veel hogere minimumstorting.

Controleer ook de voorwaarden voor vervroegde verkoop van je fonds en eventuele kosten die daaraan verbonden zijn.

Vergelijking van investeringsplannen

Keytrade bank logo

Instapkosten: GRATIS – Minimale storting: € 25/jaar – Modelportfolio of vrije keuze

Het Keyplan is ideaal voor zowel beginners als ervaren beleggers die weinig tijd hebben. Met het Keyplan kun je eenvoudig beleggen in een gepersonaliseerde fondsenmand of volgens een vooraf bepaald beleggingsplan.

Easyvest logo

Beleggingsplan Easyvest

Instapkosten: GRATIS – Minimale storting: € 5000 – Keuze uit 10 modelportfolio’s

Easyvest helpt je bij het opbouwen van een gepersonaliseerd en dynamisch beleggingsplan met voordelige trackers/ETF’s. Dankzij hun app en financiële adviseurs is het plannen van je pensioen, het genereren van een lijfrente of het laten groeien van je vermogen nog nooit zo gemakkelijk geweest.

PROMO: 50 € aanbieding

Medirect new logo 2022

Instapkosten: GRATIS – Minimale storting: € 100/maand – Modelportfolio

MeDirect is het eerste Belgische beleggingsplatform waarmee klanten die wat aanmoediging nodig hebben, op een transparante manier kunnen kiezen tussen verschillende hoogwaardige beleggingsplannen. Voor 97% van de fondsen zijn er geen instap-, uitstap- of transactiekosten.

Kbc lenen online

KBC Beleggingsplan

Instapkosten: max. 3,5% – Minimale storting: €25/overschrijving – Modelportfolio of vrije keuze

Met het KBC-beleggingsplan heb je de keuze uit meer dan 200 fondsen, zodat je het fonds kunt kiezen dat het beste bij jou past. Verschillende plannen per klant zijn mogelijk en je kunt je beleggingsplan op elk moment aanpassen.

PROMO: 50 € offerts

Axa banque logo

AXA Beleggingsplan

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €25/fonds of per jaar – Vrije keuze

Het AXA-beleggingsplan stelt je in staat om geleidelijk kapitaal op te bouwen. Je belegt op je eigen tempo, in één of meer fondsen die door AXA worden aangeboden.

Belfius logo

BELFIUS Flex Invest Plan

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €25/maand – Vrije keuze of modelportefeuille

Het Belfius Flex-beleggingsplan is een eenvoudig, automatisch en flexibel beleggingsplan waarmee je periodiek gespreid kunt beleggen. Je investeert een vast bedrag in het fonds van jouw keuze, en je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor duurzame fondsen.

Beobank logo

BEOBANK Beleggingsplan

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €50/maand – Vrije keuze

Met het Beobank-beleggingsplan kun je geleidelijk het bedrag van jouw keuze beleggen en kiezen uit een breed scala aan beleggingsfondsen.

Bnpfortis logo

BNP PARIBAS FORTIS Flexinvest

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €30/maand – Vrije keuze of modelportefeuille

Flexinvest is interessant voor zowel kleine als grote bedragen, waardoor het geschikt is voor beginners in de wereld van beleggen. Je kunt zelf het bedrag en de frequentie van de betalingen bepalen.

Bpost bank logo

BPOST Ritmo Invest

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €30/maand – Vrije keuze

Ritmo Invest is een maandelijks beleggingsplan waarbij je automatisch elke maand een vast bedrag belegt in een fonds naar keuze.

Deutsche bank logo fr belgique

DEUTSCHE BANK Investment Plan

Instapkosten: 1% max – Minimale storting: €100/maand – Vrije keuze of modelportefeuille

Je investeert het bedrag van uw keuze (vanaf €100 per maand) en je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit een breed aanbod van fondsen. Je kunt je betalingen op elk moment aanpassen of opschorten.

Argenta logo e1596473610342

ARGENTA Invest Plan

Instapkosten: max. 1% – Minimale storting: €25/maand – Basisfonds

Met het Argenta-beleggingsplan kun je op een flexibele en gediversifieerde manier beleggen, zodat je je kapitaal in je eigen tempo kunt opbouwen. Je hebt de mogelijkheid om je beleggingsplan op elk moment aan te passen.

Nagaelmakers logo

NAGELMACKERS Future Invest Plan

Instapkosten: max. 2,5% – Minimale storting: €50/maand – Vrije keuze

Het Future-beleggingsplan van Nagelmackers is een beleggingsplan waarmee je op lange termijn kunt profiteren van stijgende financiële markten. Het biedt voordelen wanneer de markten dalen of volatiel zijn.

Triodos banque logo

TRIODOS Beleggingsplan

Instapkosten: 1% max – Minimale storting: €5/maand – Vrije keuze of modelportefeuille

Met het Triodos beleggingsplan kun je maandelijks en in je eigen tempo beleggen. Je hebt toegang tot een gediversifieerd gamma van 6 transparante en duurzame beleggingsfondsen en kunt een kapitaal opbouwen naar gelang van je middelen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px