belegging in alternatieve markten
Alternatieve markten, gericht op rendementen die niet gekoppeld zijn aan de financiële markten, kunnen een interessante diversificatie van uw beleggingen zijn. Wees echter voorzichtig! De ene alternatieve markt is de andere niet en het kan soms moeilijk zijn om uw weg te vinden in het brede aanbod van producten.
Wat is een alternatieve markt?
Als alternatief voor traditionele beleggingsproducten zoals spaarobligaties of spaarrekeningen kunt u met een alternatieve markt beleggen in uiteenlopende activa zoals kunst, onroerend goed, wijn, oldtimers, luxe horloges en vele andere.
De meeste alternatieve beleggingen hebben de volgende kenmerken:
- De producten worden aangeboden als belegging, vaak met de belofte van een rendement dat (veel) hoger ligt dan dat van een spaarproduct of een andere traditionele belegging.
- Als belegger wordt u eigenaar van het onderliggende product (onroerend goed of roerend goed), maar u geeft het vervolgens in bewaring en beschikt er dus niet zelf over.
U moet echter voorzichtig zijn met deze alternatieve beleggingsproducten. Hoewel het investeren van geld in fysieke activa geruststellend lijkt, komt oplichting in deze sector helaas vaak voor.
De vastgoedmarkt
De Belgische economie bloeit al enige tijd en dat maakt de vastgoedmarkt aantrekkelijk voor zowel professionals als particulieren.
De Belgische economie bloeit al enige tijd en dat maakt de vastgoedmarkt aantrekkelijk voor zowel professionals als particulieren. Dat uit zich in lagere rentevoeten voor vastgoedleningen, waardoor zoveel mogelijk mensen de kans krijgen hun vermogen op te bouwen.

Van SICAFI tot investeringen in huurwoningen, vind alle manieren om in vastgoed te investeren
De kunstmarkt
In het kader van vermogensdiversificatie kunnen oude of hedendaagse kunstwerken, maar ook beelden, juwelen en oude boeken worden beschouwd als alternatieve beleggingsproducten.
De mondiale kunstmarkt, die bijzonder gevoelig is voor de economische situatie, is niet gespaard gebleven van de recente gezondheidscrisis. Volgens een studie van de Fédération nationale des Caisses d’Épargne is de verkoop van kunstwerken in 2020 wereldwijd met 22% gedaald!
De markt heeft zich echter dramatisch hersteld en de grote transacties zijn nu terug.
“Er zijn recordprijzen behaald bij de verkoop van moderne en hedendaagse kunst, zowel voor gevestigde namen als Picasso of Basquiat, als voor opkomende kunstenaars die het medium digitale kunst en NFT gebruiken”, legt Guillaume Cerutti, CEO van Christie’s, uit.
De aankoop van een kunstwerk kan natuurlijk worden ingegeven door sentimentele of esthetische redenen. Maar veel mensen kopen het als investering.
Tussen 2018 en 2019 werden wereldwijd zo’n 71.400 werken van hedendaagse kunst op veilingen verkocht voor een totaalbedrag van 1,7 miljard dollar.
Kunst kan in feite een alternatief zijn voor traditionele beleggingsproducten om, onder de voorwaarde dat de waarde van het werk stijgt, een mogelijke mooie meerwaarde te genereren.
Twee voorbeelden tonen dit aan: in 2017 werd Leonardo da Vinci’s “Salvator Mundi” op een veiling verkocht voor een recordbedrag van 382 miljoen dollar. In de hedendaagse kunst werd het schilderij “In This Case” van Jean-Michel Basquiat in 2021 verkocht voor maar liefst 93,1 miljoen dollar.
Er zij op gewezen dat buiten deze spraakmakende veilingen van miljoenen dollars, de kunstmarkt een relatief kleine investeringssector blijft. Volgens de studie van de Caisses d’Épargnes komen de meeste verkopen in volume op deze markt niet boven de tienduizend euro uit.
Investeren in oude of hedendaagse werken van kunstenaars met een grote reputatie beperkt aanzienlijk de risico’s van deze investering. Om ze te verwerven moet u echter over een zeer grote som geld beschikken.
Veel hedendaagse kunstwerken zijn nog verkrijgbaar voor bescheiden bedragen. Maar dit type investering is riskanter, omdat trends kunnen veranderen en er geen garantie is op rendement van een dergelijke investering.
De luxe horlogemarkt
Als onderdeel van de diversificatie van de portefeuille hebben luxe horloges ook hun plaats in de sector van de alternatieve markten.
Net als een belegging in goud kan de aankoop van een luxe horloge worden gezien als een belegging in een veilige haven.
Aangezien er nog geen trackers zijn voor deze specifieke markt, hebt u, om in de horlogemarkt te kunnen beleggen, geen andere keuze dan een luxe horloge in fysieke vorm te kopen.
Afhankelijk van het merk van het horloge, de staat en de zeldzaamheid ervan, hebt u tussen €3000 en €100.000 nodig om een luxemodel te verwerven dat een interessante meerwaarde kan opleveren.
Hoewel een dergelijke investering soms lucratief kan zijn, is het aantal factoren dat de waarde van een luxe horloge kan beïnvloeden zo groot dat het onmogelijk is een zeker rendement te garanderen.
Bovendien is een grotere kennis van deze markt essentieel om een rendabele investering te kunnen verwachten.
De wijnmarkt
Wijn is geleidelijk aan een speculatief product geworden en het is nu mogelijk om op verschillende manieren in deze markt te investeren:
- Flessen wijn kopen om een beleggingskelder aan te leggen: u kunt uw kelder zelf opbouwen of kiezen voor een “kant-en-klare” kelder die door een dienstverlener wordt beheerd. Dit is de beste manier om zaken met plezier te combineren, maar het is ook de meest ingewikkelde oplossing. Om een interessant rendement te behalen, zijn er regels te volgen bij de inrichting van uw kelder. Bovendien moet u de flessen in ideale omstandigheden kunnen bewaren.
Dit is een langetermijninvestering die gemiddeld 5 tot 10 jaar vergt voordat uw kelder in waarde stijgt. Voor sommige flessen moet u nog meer geduld hebben, want die hebben een rijpingspotentieel van 30 tot 40 jaar. - Wijnbeleggingsfondsen: dit is een zuiver financiële belegging. Met andere woorden, geen flessen of kelders meer.
De twee belangrijkste fondsen op deze wijnmarkt zijn “Uzès Grand Cru” en “Nobles Crus”. Hoewel deze fondsen innovatief zijn, zijn de rendementen die ze genereren er nog niet. Bovendien moet rekening worden gehouden met beheerskosten van ongeveer 3,5%. - Wijn kopen via een groupement foncier viticole: hier investeert u in niet-handelsondernemingen waarin u aandelen ontvangt en kunt u profiteren van een royale jaarlijkse toewijzing van flessen wijn of contanten.
Ondanks de beperkingen van de gezondheidscrisis is de wijnmarkt de afgelopen jaren gegroeid. De verkoop van wijn, champagne en sterke drank is tussen 2020 en 2021 met 15% gestegen. De aankoop van bepaalde grands crus lijkt dan ook een interessante investering voor dit jaar.
De waarde van flessen wijn hangt natuurlijk af van de wet van vraag en aanbod, maar ook van de totstandkoming van de talrijke classificaties die de beste wijnen op een rij zetten.
Ook hier is een hoog niveau van productkennis en geduld vereist voor een succesvolle investering.
De oldtimermarkt
Zodra een nieuwe auto de dealer verlaat, verliest hij aan waarde. Voor sommige goed bewaarde oldtimers geldt echter het omgekeerde: hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer deze klassieke auto’s in waarde stijgen.
Investeren in een oldtimer kan een interessante investering zijn, mits u over enige kennis van de sector beschikt.
De prijzen van klassieke auto’s kunnen snel en fors stijgen, waardoor u een mooie meerwaarde kunt genereren als u de juiste keuzes maakt.

Sinds 2002 is de waarde van oldtimers exponentieel gestegen.
Zo werd in 2017 een Bugatti 57S Cabriolet uit 1937 verkocht voor 7,7 miljoen dollar. In 1991 werd deze auto verkocht voor 1,1 miljoen dollar.
In investeringstermen worden oldtimers vaak aangeduid als een veilige haven.
Hoewel de waardestijging kan tegenvallen, is het risico om een groot deel van het geïnvesteerde kapitaal te verliezen relatief laag. Mits goed onderhouden natuurlijk.
Investeren in een oldtimer is idealiter een “leuke” investering voor liefhebbers van klassieke auto’s die hun spaargeld willen investeren in een sector die hen aantrekt.
Het moet gezegd dat een dergelijke investering beperkend kan zijn: naast het vaak hoge aanvangskapitaal dat nodig is voor de aankoop, kan ook het onderhoud van het voertuig relatief duur zijn. Bovendien moet rekening worden gehouden met de opslag van het voertuig en de geringe liquiditeit ervan. Het vinden van een koper kan ingewikkeld zijn en u zult geduld moeten hebben voordat u uw investering kunt terugverdienen.
Na de prijsstijging van oldtimers in de afgelopen jaren zien we nu een lichte vertraging in deze markt.
De risico's van beleggen in een alternatieve markt
Hoewel beleggen in een alternatieve markt eenvoudig lijkt, is het niet minder riskant.
Er kunnen u zeer hoge rendementen worden beloofd, maar bedenk dat als een belegging te mooi klinkt om waar te zijn, dat vaak niet zo is.
Bovendien worden veel alternatieve beleggingen niet gereguleerd door de Financial Services and Markets Authority (FSMA) (link). Daarom wordt het waarheidsgehalte en de volledigheid van de informatie die u over bepaalde producten krijgt niet gecontroleerd.
Hoe beleggen in een alternatieve markt?
Beleggen in een alternatieve markt kan via verschillende distributiekanalen, afhankelijk van het product waarin u wilt beleggen.
Dit kan zo eenvoudig zijn als rubrieksadvertenties of sociale netwerken, maar ook via erkende tussenpersonen zoals handelsplatforms (link), banken of verzekeringsmakelaars.
Als u in een alternatief marktproduct wilt beleggen, moet u de volgende regels in acht nemen:
- Beleg een klein deel van uw spaargeld. Beleg in een alternatieve markt als onderdeel van een gediversifieerde portefeuille.
- Beleg in producten waarbij u een betere kennis van en inzicht in de markt, de schommelingen en dus de risico’s heeft.
- Aangezien productinformatie vaak niet onderworpen is aan het toezicht van de FSMA, mag u deze niet zomaar aannemen en moet u steeds de identiteit nagaan van de onderneming die ze uitgeeft.