Trackers en ETF's, een blik op deze tools die op de aandelenmarkt worden gebruikt

Een tracker is een beleggingsinstrument dat tot doel heeft het rendement van een mandje aandelen, een aandelenindex, obligaties, valuta’s of grondstoffen te repliceren. Dit gebeurt zonder actief beheer.

Net als fondsen bieden trackers via één enkele transactie toegang tot een gevarieerde portefeuille.
En net als aandelen zijn trackers genoteerd aan de beurs, waar ze continu worden verhandeld.

Door te beleggen in trackers kunt u de prestaties van een index volgen tegen lagere kosten dan wanneer u individueel aandelen koopt.

De verschillende vormen van trackers

De beheerder van een tracker kan een aandelenindex repliceren. Dit wordt een fysieke tracker genoemd. Hiervoor moet de trackerbeheerder alle (of een aanzienlijk deel van de) aandelen kopen waaruit de index bestaat.
Wanneer u in een tracker belegt, weet u precies wat de onderliggende activa zijn. Met andere woorden, u weet wat de tracker volgt.
De tracker is dus een transparant product.

Er bestaat nog een ander type tracker: de synthetische tracker. Dit type tracker probeert de onderliggende waarde te repliceren door voornamelijk derivaten te kopen, zoals opties, futures of swaps. Deze vorm van tracker kan dus minder transparant zijn.

Trackers kunnen soms de juridische vorm aannemen van een beleggingsfonds. Zij worden dan ETF’s (Exchange Traded Funds) genoemd.
De term ETF dekt een veel breder scala aan beleggingsproducten dan alleen trackers.

Investeren in aandelenindices of grondstoffen via trackers

In het verleden volgden trackers uitsluitend aandelenindices zoals de Euro Stoxx 50 of de Dow Jones. Hoewel deze aandelentrackers nog steeds het populairst zijn, bieden andere trackers u nu ook toegang tot de obligatie-, valuta- en grondstoffenmarkten.

Wat zijn de voordelen van beleggen in trackers?

Trackers of ETF’s hebben veel voordelen. Beleggen in trackers is namelijk zoiets als het combineren van de voordelen van aandelen met die van traditionele beleggingsfondsen.
Het belangrijkste voordeel van een dergelijke belegging is dat trackers gemakkelijk te kopen zijn en geen hoge kosten met zich meebrengen.
Bovendien kunt u met deze beleggingsproducten flexibel en transparant beleggen.
Tot slot kunt u door te beleggen in trackers uw portefeuille diversifiëren.

Investir an crackers ou etf

Hoe beleggen in een tracker?

Om in trackers te beleggen, moet u een effectenrekening hebben bij een bank of makelaar. U kunt dan op elk moment trackers of ETF’s verhandelen op de beurs van uw keuze.

Op onze pagina over effectenrekeningen vindt u een overzicht van de belangrijkste spelers in België

Wat zijn de kosten verbonden aan het beleggen in trackers?

De kosten van het kopen van trackers of ETF’s omvatten verschillende elementen: de transactiekosten die uw makelaar in rekening brengt, de prijs op een bepaalde markt en de totale kostenratio.

De total expense ratio is een maatstaf voor de totale kosten van het beheer van een tracker of fonds. Het wordt berekend door de totale kosten van een beleggingsfonds te delen door het gemiddelde van de totale vergoedingen en kosten die de entiteit maakt bij het kopen en verkopen van de onderliggende beleggingsportefeuille.

Is het mogelijk om te weten welke de beste beleggingen zijn voor ETF's en fondsen?

Als u net begint in de handelswereld, is de kans groot dat u niet weet hoe u moet beginnen… Inderdaad, als u naar nieuwswebsites gaat over ETF’s en fondsen, en meer in het algemeen over beleggen, vindt u in de beschikbare informatie alles en zijn tegendeel. Het moet gezegd worden dat nieuws zeer snel beweegt, dus de platforms die regelmatig bijgewerkte informatie aanbieden kunnen het ook mis hebben!

Zoals u ziet, als het gaat om ETF’s en fondsen, is er geen manier om te weten of een belegging echt winstgevend zal zijn of niet. Zelfs als sommige mensen niet aarzelen om beleggingsadvies te geven over dit onderwerp, wat niet aan te raden is, moet u weten dat er altijd een risico is dat u uw winst van de ene op de andere dag verliest. Anderzijds staat niets u in de weg om u over dit onderwerp te informeren, teneinde de risico’s die u gaat nemen te beperken, of ze tenminste te begrijpen…

U zult bijvoorbeeld zien dat ETF’s vaak als passieve beleggingen worden beschouwd, ook al is dat in de praktijk niet altijd het geval. Wat beleggingsfondsen betreft, spreken we liever over beleggingsbeslissingen die op basis van een index moeten worden genomen. In dit opzicht kan men zeggen dat ETF’s en fondsen vrij gelijkaardig zijn in hun werking, aangezien beide gebaseerd zijn op een index. Niettemin, als u in een van hen wilt beleggen, win dan meer informatie in op het web voordat u een snelle beslissing neemt!

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px