Beleggen in aandelen - hoe werkt het?

Aandelen behoren tot de beste beleggingsmogelijkheden als u uw portefeuille actief wilt beheren. U kunt deze effecten in enkele seconden kopen en verkopen op de wereldwijde aandelenmarkten.

Hoe beleggen in aandelen?

Om te kunnen beleggen in aandelen op de beurs moet u eerst een effectenrekening openen. De effectenrekening geeft u een gedetailleerd overzicht van uw beleggingen, die daarop worden verzameld. U kunt bij vrijwel elke financiële instelling een effectenrekening openen.

Toegang tot Snelmenu

Hoeveel in aandelen beleggen?

Om te bepalen hoeveel u in aandelen kunt investeren, moet u eerst uw financiële situatie inventariseren.
Bij het kopen van aandelen op de beurs is het verstandig om alleen te investeren in bedragen die u zich kunt veroorloven te verliezen. Beleg ook niet al uw geld ineens, maar liever maandelijks een bepaald deel van uw spaargeld.

Hoe werken aandelen?

In welke aandelen beleggen?

Online aandelen kopen kan ingewikkeld zijn met duizenden aandelen om uit te kiezen. Om de beste keuze te maken van aandelen om in te investeren, kunt u de volgende criteria overwegen:

 • Begin met het kiezen van een sector waarin u wilt investeren.
 • Houd rekening met de macro-economische situatie, die de ene sector aantrekkelijker kan maken dan de andere.
 • Zodra u een sector hebt gekozen, kiest u een bedrijf dat goed presteert in die sector.
 • Volg het financiële en economische nieuws. Zo kunt u anticiperen op trends of gebeurtenissen.

Wat zijn de voordelen van beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen op de beurs biedt vele voordelen:

 • Actief beheer van uw portefeuille, waarover u volledige controle heeft.
 • Geen tussenpersoon nodig: bijna alle brokers en banken bieden nu online makelaarsdiensten aan via handelsplatforms. Merk op dat u desgewenst bij sommige banken altijd een beroep kunt doen op een adviseur.

Ontdek onze vergelijking van online handelsplatformen

 • Hoog rendement op lange termijn; beleggen in aandelen levert op lange termijn meestal een hoger rendement op dan een spaarrekening.
 • Ook passief beleggen in aandelen (inleg van een maandelijks bedrag) kan lucratief zijn.
 • Een constant inkomen: beleggen in aandelen geeft meestal recht op een dividend van de onderneming waarvan u aandeelhouder bent geworden. Dit dividend wordt meestal eenmaal per jaar uitgekeerd en kan mogelijk een nieuwe regelmatige inkomstenstroom voor u creëren.

Welke zijn de risico's van beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen is uiteraard niet zonder risico’s en het is belangrijk dat u deze in overweging neemt voordat u begint.

Risico van kapitaalverlies: hoewel een belegging in aandelen over het algemeen een goed rendement op lange termijn oplevert, beschermt het u niet tegen verlies van een deel van uw kapitaal. De belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden zijn

 • Marktrisico’s: het rendement van uw aandelenbelegging hangt af van de markt en haar bewegingen.
 • Valutarisico: de waarde van uw aandelenbelegging hangt af van de wisselkoers.
 • Renterisico’s: het rentebeleid van de centrale banken kan ook de waarde van uw aandelen beïnvloeden.


Beleggen op de aandelenmarkt kan snel emotioneel worden en impulsieve beleggingskeuzes kunnen leiden tot een aanzienlijk kapitaalverlies. Denk dus altijd goed na voordat u aandelen koopt of verkoopt.
Vergeet niet dat om winstgevend te zijn, dit een investering op lange termijn is, dus wees geduldig.

Denk ten slotte aan de openingstijden van de beurs. Europese en Amerikaanse beurzen gaan niet op dezelfde tijden open.

Welke kosten zijn verbonden aan het beleggen in aandelen?

Makelaarskosten

Dit zijn de kosten die uw makelaar in rekening brengt. Zij omvatten :

 • Bewaarloon: hoewel vaak gratis, brengen sommige banken toch bewaarloon in rekening. Deze worden aangerekend om de plaatsing, administratieve opvolging en bewaring van uw beleggingen te verzekeren.
 • Transactiekosten: dit zijn kosten die uw makelaar in rekening brengt voor aandelen die u koopt of verkoopt. Deze kosten kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de makelaar die u kiest. Daarom is het belangrijk om banken en makelaars te vergelijken voordat u een effectenrekening opent.

Kosten te betalen aan de Belastingdienst

Beursbelasting: deze belasting is verschuldigd per transactie. Voor aandelen bedraagt zij 0,35%. Voor elke transactie van € 100 betaalt u € 0,35 aan de belastingdienst. Merk op dat als u aandelen koopt die net op de primaire markt zijn gebracht, de beursbelasting niet hoeft te worden betaald.

Roerende voorheffing: zoals we hebben gezien, keren veel bedrijven jaarlijks een dividend uit aan al hun aandeelhouders. In dat geval zal de onderneming die u het dividend betaalt een bronheffing van 30% inhouden.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px