Belastingen terug : wanneer en hoe ontvang je het ?

Zodra je belastingaangifte is verwerkt, ontvang je van de belastingdienst een aanslagbiljet met de berekening van je belastingen. Het kan zijn dat je een toeslag moet betalen of dat je recht hebt op een belastingteruggave. Bij GeldExpert leer je hoe en wanneer je een belastingteruggave kunt aanvragen.

Belastingen terug : wanneer en hoe ontvang je het?

Hoe weet ik of ik belasting terugkrijg of moet betalen?

Als je wilt weten of je belasting terugkrijgt of een toeslag moet betalen voordat je je aanslagbiljet ontvangt, zijn er twee handige tools beschikbaar op de website van de FOD Financiën:

  1. Als je Tax-on-web hebt gebruikt om je belastingaangifte in te dienen of als je een voorstel tot vereenvoudigde belastingaangifte van de FOD Financiën hebt ontvangen, kun je direct een schatting krijgen van het bedrag van je belasting.
  2. Je kunt ook anoniem informatie opvragen met de tool Tax-Calc.

Let op: Het exacte en definitieve bedrag dat je moet bijbetalen of terugkrijgt, kun je alleen raadplegen op je aanslagbiljet.

Wanneer krijg je jouw belastingsgeld terug ?

Heb je je belastingaangifte ingediend en wil je weten wanneer je je geld terugkrijgt? De timing van je teruggave hangt af van wanneer je je aanslagbiljet ontvangt.

Let op: Het voorstel voor een vereenvoudigde aangifte is een vooraf ingevulde aangifte op basis van je bekende informatie, waardoor je zelf geen aangifte hoeft in te vullen. Je kunt de voortgang van je vereenvoudigde aangiftevoorstel volgen op het MyMinfin-platform, onder “Mijn aangifte/Mijn vereenvoudigde aangiftevoorstel”. Zodra je rolwaarschuwingsextract klaar is, vind je het samen met eerdere extracten terug in de rubriek “Mijn documenten” van MyMinfin.

Je hebt je aanslagbiljet nog niet ontvangen

Als je je aanslagbiljet nog niet hebt ontvangen, is het normaal dat je nog geen terugbetaling hebt ontvangen. De FOD Financiën kan pas een terugbetaling doen nadat je belastingaangifte (of voorgestelde vereenvoudigde belastingaangifte) is omgezet in een aanslagbiljet. Dit proces kan tot 30 juni 2024 duren (voor inkomsten van 2023). Je ontvangt je terugbetaling dan twee maanden later, op 31 augustus 2023.

Je hebt al een aanslagbiljet

In dit geval staat de maand waarin je jouw belastingteruggave ontvangt op je aanslagbiljet.

De belastingteruggaven worden op de volgende data betaald:

Maand van ontvangst van het aanslagbiljet 

Datum belastingen terug

Oktober 2022

Vrijdag 30/12/2022

November 2022

Dinsdag 31/01/2023

December 2022

Dinsdag 28/02/2023

Januari 2023

Vrijdag 31/03/2023

Februari 2023 

Vrijdag 28/04/2023

Maart 2023 

Woensdag 31/05/2023

April 2023 

Vrijdag  30/06/2023

Mei 2023

Maandag  31/07/2023

Juni 2023

Donderdag 31/08/2023

Juli 2023 

Vrijdag  29/09/2023

Augustus 2023 

Dinsdag 31/10/2023

September 2023

Donderdag 31/11/2023

Let op: het kan enkele dagen duren voordat het bedrag van de belastingen terug op je rekening staat.

Kun je belastingteruggaven eerder ontvangen dan verwacht?

Nee, het is niet mogelijk om je belastingteruggaven eerder te ontvangen dan de aangegeven deadlines.

Hoe ontvang je belastingteruggaven ?

Als de FOD Financiën je bankrekeningnummer heeft, storten ze de terugbetaling op die rekening. Als ze je rekeningnummer niet hebben, krijg je een cheque per post.

Als je gehuwd bent of wettelijk samenwoont, staat het laatste bankrekeningnummer dat bij de FOD Financiën geregistreerd is, op je uittreksel uit het bevolkingsregister.

Goed om te weten: de manier waarop je belastingen worden terugbetaald, staat op je aanslagbiljet.

 Er zijn enkele nadelen aan terugbetaling via postwissel. Je moet naar het postkantoor om het op te halen en het bedrag wordt contant uitbetaald. Bovendien kan de FOD Financiën geen bedragen van minder dan € 50 terugbetalen via een postwissel. Daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk je bankrekeningnummer door te geven aan de FOD Financiën.

Waarom heb je je belastingteruggave niet op tijd ontvangen?

Om je belastingteruggave op tijd te ontvangen, zou je deze tegen het einde van de tweede maand na ontvangst van je aanslagbiljet moeten ontvangen. Als het echter al meer dan twee maanden geleden is dat je je aanslagbiljet hebt ontvangen en je hebt nog niets gehoord over je belastingteruggave, kunnen er verschillende redenen zijn voor de vertraging.

1. Verkeerd rekeningnummer

Je hebt mogelijk een onjuist rekeningnummer opgegeven of je rekeningnummer is niet bijgewerkt in het systeem van de FOD Financiën.

2. Ontbrekende informatie over je situatie

Het kan ook voorkomen dat de FOD Financiën extra informatie nodig heeft om de belastingteruggave op tijd te kunnen uitvoeren. Dit kan onder andere het geval zijn als:

  • Je de erfgenaam bent van een overledene die recht zou hebben op een belastingteruggave.
  • Je belastingteruggave betrekking heeft op een onverdeeld belang tussen meerdere personen.
  • Je in het buitenland woont en geen Belgische bankrekening hebt om je belastingteruggave te ontvangen.

3. Schulden aan andere overheidsinstanties

Als je bijkomende schulden hebt bij andere overheidsinstanties, kan het zijn dat je belastingteruggave geheel of gedeeltelijk wordt ingehouden om deze schulden te vereffenen. In dat geval ontvang je een brief waarin je situatie wordt beschreven, samen met de genomen maatregelen en een contactpunt voor verdere vragen of informatie.

Bezwaar van derden tegen jouw belastingteruggave

Als iemand anders je belasting heeft ontvangen of als een schuldeiser beslag heeft gelegd op je belastingteruggave, kan die persoon bezwaar maken tegen de teruggave. In het geval van een collectieve schuldsaneringsprocedure vind je informatie over het verkrijgen van je belastingteruggave in deze omstandigheden.

Heb je financiële problemen? Ontdek hoe je kunt omgaan met een overmatige schuldenlast en welke hulp beschikbaar is!

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px