Belastingen terug : wanneer en hoe ontvang je het ?

Zodra de belasting is vastgesteld, stuurt de belastingdienst je een aanslagbiljet met de belastingberekening. Het kan zijn dat je dan een toeslag moet betalen of dat je juist te veel betaalde belasting moet goedmaken. Ontdek op geldexpert.be hoe en wanneer je een belastingen terug kunt krijgen.

Belastingen terug : wanneer en hoe ontvang je het ?

Belastingen terug of toeslag: hoe kom ik erachter?

Als u uw aanslagbiljet nog niet hebt ontvangen, maar wilt weten of u een teruggave krijgt of een toeslag moet betalen, zijn er twee hulpmiddelen beschikbaar op de website van de FOD Financiën:

  • Als u Tax-on-web gebruikt om uw belastingaangifte in te dienen of als u van de FOD Financiën een voorstel tot vereenvoudigde belastingaangifte hebt ontvangen, kunt u onmiddellijk een schatting krijgen van het bedrag van uw belasting.
  • Je kunt deze informatie ook anoniem opvragen met de tool Tax-Calc.

Let op: het exacte en definitieve bedrag dat u moet bijbetalen of dat u terugkrijgt, kunt u alleen raadplegen op uw aanslagbiljet.

Wanneer ontvang je je belastingen terug ?

Heb je je belastingaangifte ingediend en wil je weten wanneer je je geld terugkrijgt? Wanneer je je teruggaaf ontvangt, hangt af van wanneer je je aanslagbiljet ontvangt.

Let op: het is belangrijk om het waarschuwingsextrait de rôle niet te verwarren met het voorstel voor een vereenvoudigde belastingaangifte. Het voorstel voor een vereenvoudigde aangifte is een vooraf ingevulde aangifte op basis van de informatie die we al hebben over je situatie, wat betekent dat je zelf geen aangifte hoeft in te vullen. Of uw vereenvoudigde aangiftevoorstel (of uw gewone aangifte) nu in behandeling is, of dat uw aanslagbiljet al beschikbaar is, u kunt de voortgang ervan volgen op het MyMinfin-platform, in de rubriek “Mijn aangifte/Mijn vereenvoudigde aangiftevoorstel”. Zodra uw rolwaarschuwingsextract klaar is, vindt u het samen met uw vorige rolwaarschuwingsextracten terug in de rubriek “Mijn documenten” van MyMinfin.

Je hebt je aanslagbiljet nog niet ontvangen

Als je je aanslagbiljet nog niet hebt ontvangen, is het normaal dat je nog geen terugbetaling hebt ontvangen. Dat komt omdat de FOD Financiën pas een terugbetaling kan doen nadat hij je belastingaangifte (of voorgestelde vereenvoudigde belastingaangifte) heeft omgezet in een aanslagbiljet. Dit proces kan tot 30 juni 2023 duren (voor inkomsten van 2021). Je ontvangt je terugbetaling dan twee maanden later, op 31 augustus 2023.

Je hebt al een aanslagbiljet

In dit geval staat de maand waarin je je belastingteruggave ontvangt op je aanslagbiljet.

De belastingteruggaven worden op de volgende data betaald:

Maand van ontvangst van het aanslagbiljet 

Datum belastingen terug

Oktober 2022

Vrijdag 30/12/2022

November 2022

Dinsdag 31/01/2023

December 2022

Dinsdag 28/02/2023

Januari 2023

Vrijdag 31/03/2023

Februari 2023 

Vrijdag 28/04/2023

Maart 2023 

Woensdag 31/05/2023

April 2023 

Vrijdag  30/06/2023

Mei 2023

Maandag  31/07/2023

Juni 2023

Donderdag 31/08/2023

Juli 2023 

Vrijdag  29/09/2023

Augustus 2023 

Dinsdag 31/10/2023

September 2023

Donderdag 31/11/2023

Let op: het kan enkele dagen duren voordat het bedrag van de belastingen terug op je rekening staat.

Is het mogelijk om de belastingen terug eerder te ontvangen dan gepland?

Nee, het is in geen geval mogelijk om je belastingen terug eerder te ontvangen dan de deadlines die hierboven zijn aangegeven.

Hoe ontvang je je belastingen terug ?

Hoe je je belastingen terug ontvangt, hangt af van het feit of de FOD Financiën je bankrekeningnummer heeft of niet.

  • Als de FOD Financiën je bankrekeningnummer heeft, storten we de terugbetaling op deze rekening.
  • Als ze je rekeningnummer niet hebben, ontvang je een brief met een dagvaarding per post.

Als je gehuwd bent of wettelijk samenwoont, staat het laatste bankrekeningnummer dat door de FOD Financiën geregistreerd werd, op je uittreksel uit het oproepingsregister.

Goed om te weten: de manier waarop je belastingen terug wordt betaald, staat op je aanslagbiljet.

Er zijn een paar nadelen aan terugbetaling per postwissel. Je moet naar het postkantoor om het af te halen en je ontvangt het bedrag contant. Bovendien kan de FOD Financiën geen bedragen van minder dan € 50 terugbetalen via een postwissel. Daarom raadt de FOD Financiën je aan om zo snel mogelijk je bankrekeningnummer door te geven.

Waarom heb je je belastingen terug niet op tijd ontvangen?

Om je belastingteruggave op tijd te ontvangen, moet je ze ontvangen tegen het einde van de tweede maand na ontvangst van je aanslagbiljet.

Als het echter al meer dan twee maanden geleden is dat je je aanslagbiljet hebt ontvangen en je hebt nog niets gehoord over je belastingteruggave, dan kunnen er verschillende redenen zijn voor de vertraging.

Verkeerd rekeningnummer

Je hebt een onjuist rekeningnummer opgegeven of je rekeningnummer is niet bijgewerkt.

Ontbrekende informatie over je situatie

De FOD Financiën heeft soms extra informatie nodig om de belastingteruggave op tijd te kunnen uitvoeren. Dit kan het geval zijn als :

  • Je de erfgenaam bent van een overledene die een belastingteruggave zou krijgen.
  • Je belastingteruggave betrekking heeft op een onverdeeld belang tussen meerdere personen.
  • Je in het buitenland woont en geen Belgische bankrekening hebt om je belastingteruggave te ontvangen.

Schulden aan andere overheidsinstanties

Als je bijkomende schulden hebt bij andere overheidsinstanties, kan je belastingen terug geheel of gedeeltelijk worden ingehouden om deze te vereffenen. In dit geval ontvang je een brief waarin je situatie en de maatregelen die zijn genomen om deze te verhelpen, worden beschreven. In de brief wordt een contactpunt vermeld.

Bezwaar van derden tegen je belastingen terug

Als je je belasting hebt overgedragen aan een ander of als een schuldeiser beslag heeft gelegd op je belasting, kan deze persoon bezwaar maken tegen je belastingteruggaaf. Als je in een collectieve schuldsaneringsprocedure zit, vind je informatie over hoe je in deze omstandigheden je belastingteruggave kunt krijgen.

Heb je financiële problemen? Ontdek hoe je kunt omgaan met een overmatige schuldenlast en welke hulp beschikbaar is!

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px