VDK Bank werd in 1926 opgericht als spaarbank voor arbeiders die toen geen toegang hadden tot commerciële banken. Vandaag de dag biedt VDK Bank als onafhankelijke, ethische en duurzame bank zowel bankproducten als krediet-, spaar- en beleggingsoplossingen aan.

Vdk bank

Wat is VDK Bank ?

VDK Bank, opgericht in 1926, biedt milieubewuste consumenten toegang tot ethisch bankieren. VDK biedt een breed scala aan duurzame financiële producten en diensten, zowel digitaal als via hun kantorennetwerk. Daarnaast ondersteunt de afdeling Bedrijven en Organisaties de overheid, maatschappelijke instellingen, bedrijven en non-profitorganisaties.

VDK Bank bedient momenteel meer dan 142.000 mensen, bedrijven, openbare instellingen en non-profitorganisaties via haar 75 kantoren in heel Vlaanderen.

VDK : een duurzame bank

Als ethische en duurzame bank herinvesteert VDK de ingezamelde gelden, zoals spaargeld, verzekeringspremies of de maandelijkse rente op de leningen van hun klanten, in ethische en duurzame initiatieven. Om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst, hanteert VDK een ethische code voor elke uitgave of herinvestering. Bovendien volgt zij strikte voorschriften en procedures om haar klanten volledige, duidelijke en transparante informatie te verstrekken. Zo wil VDK ervoor zorgen dat haar klanten erop kunnen vertrouwen dat hun geld goed wordt beheerd en geïnvesteerd in de projecten die voor hen belangrijk zijn.

Welke producten en diensten biedt VDK Bank aan ?

VDK Bank biedt een breed scala aan financiële producten en diensten :

VDK bankdiensten

Met de mobile@vdk applicatie geeft VDK haar klanten eenvoudige, snelle en veilige toegang tot tal van diensten zoals :

 • Het uitvoeren van banktransacties,
 • Berichten bekijken,
 • Het downloaden van bijlagen,…

Daarnaast kunnen ze met VDK ook snel betalingen doen met hun smartphone via de Payconiq by Bancontact applicatie.

VDK bankproducten

VDK verdeelt twee bankrekening oplossingen :

De GiroPlus rekening-courant

De GiroPlus zichtrekening van VDK is een zichtrekening waarmee u eenvoudig en veilig al uw dagelijkse bankzaken kunt regelen. U kunt betalingen, overschrijvingen en stortingen doen via internetbankieren of aan het loket. Met een GiroPlus betaalrekening kunt u naast een creditcard ook een of meer betaalpassen aanvragen.

De lopende rekening van Jovo

De Jovo-zichtrekening is een goedkope zichtrekening voor jongeren van 10 tot 24 jaar. Deze rekening biedt u vele mogelijkheden, zoals geld opnemen bij geldautomaten, online of in winkels betalen en bankieren met uw smartphone of tablet.

Als u minstens 16 jaar oud bent, kunt u zelf een zichtrekening bij Jovo openen door een afspraak te maken in een kantoor. Als u jonger bent dan 16 jaar, heeft u de handtekening van een ouder nodig.

Let op ! De voorwaarden van de Jovo-zichtrekening veranderen vanaf 1 maart 2023. De maximumleeftijd wordt verhoogd tot 30 jaar en de rekening krijgt de naam YouCount-zichtrekening.

VDK leningen

Of u nu het huis van uw dromen hebt gevonden, een nieuwe auto wilt kopen of geld nodig hebt voor een persoonlijk project of onverwachte uitgaven, VDK Bank biedt passende kredietoplossingen :

Hypothecaire lening

Er zijn verschillende VDK-hypotheekoplossingen. Afhankelijk van uw project en uw situatie kunt u de woninglening kiezen die het best bij uw behoeften past :

 • De hypotheek om je huis te kopen.
 • De renovatielening met rentesubsidie als u de nieuwe eigenaar wordt van een woning maar deze een volledige renovatie nodig heeft.
 • De bullet hypotheek als je genoeg geld hebt om je huis zelf te betalen, maar er liever geen gebruik van maakt.
 • De overbruggingshypotheek als u een huis koopt of (ver)bouwt, maar uw oude woning nog niet is verkocht.

Autolening

De VDK autolening is bedoeld voor de aankoop van een nieuwe, directie- of tweedehandswagen. U kunt er ook een fiets, een elektrische fiets, een stacaravan, een caravan of een motorfiets mee financieren.

U kunt deze lening afsluiten voor maximaal 84 maanden (7 jaar) als u een nieuwe auto of een nieuwe (elektrische) fiets wilt kopen. Als u een tweedehands auto, stacaravan, caravan of motor koopt, is de maximale looptijd 60 maanden (5 jaar). De maximale looptijd hangt ook af van het bedrag dat u leent.

Wat de beschikbare bedragen betreft, kunt u voor uw voertuig lenen vanaf 5000 euro. Het maximumbedrag is 100% van de aankoop, verminderd met BTW en kosten.

Persoonlijke lening

VDK biedt ook een persoonlijke lening aan waarmee u een voorschot op uw belastingen kunt betalen, een schenking aan uw kinderen kunt doen of onverwachte uitgaven zoals reparatie, medische of juridische kosten kunt financieren.

Deze lening is beschikbaar vanaf 5.000 euro, tegen een vaste rentevoet. U kunt deze persoonlijke lening afsluiten voor maximaal 60 maanden (5 jaar). De maximale looptijd is echter afhankelijk van het bedrag dat u leent.

VDK spaarproducten

VDK biedt twee spaarproducten aan :

Sociaal sparen met de SpaarPlus-rekening

De SpaarPlus van VDK is een gereglementeerde spaarrekening met een looptijd van onbepaalde duur. Hiermee kunt u bijdragen aan maatschappelijk engagement met spaargeld dat voor 100% op ethische en transparante wijze wordt belegd. De aangeboden tarieven (geldig vanaf 2 januari 2023) voor deze rekening zijn 0,25% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie.

Sparen voor jongeren

Jovo is de gereglementeerde open spaarrekening van VDK voor jongeren tot 24 jaar. De tarieven voor deze rekening zijn dezelfde als voor de SpaarPlus-rekening, d.w.z. 0,25% basisrente en 0,25% getrouwheidspremie. Als je ouder bent dan 16, kun je zelf een Jovo-spaarrekening openen. In dit geval is de handtekening van een van je ouders vereist.

Let op ! De voorwaarden van de Jovo spaarrekening veranderen per 1 april 2023. De maximumleeftijd wordt verhoogd tot 30 jaar en de rekening krijgt de naam YouCount Spaarrekening.

Beleggen met VDK Bank

Tot slot biedt VDK Bank u de mogelijkheid om zelfstandig en zonder advies te beleggen met hun dienst “Zelfstandig beleggen”. Via invest@vdk op hun website of via de mobiele applicatie van VDK kan je kiezen om een aantal beleggingsproducten zoals obligaties, aandelen of trackers te kopen of te verkopen.

Hoe kan ik in contact komen met een adviseur van VDK Bank ?

U kunt op de volgende manieren contact opnemen met een VDK-adviseur :

 • Per post : VDK Bank – maatschappelijke zetel, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent
 • Per telefoon : 09.267.32.11
 • Per e-mail : vdk@vdk.be
 • Per bericht door hun online formulier in te vullen.
 • Op sociale netwerken via hun Facebook, Linkedin, Twitter en Instagram pagina’s.

Bekijk alle VDK Bank kantoren

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px