KBC Bank & Verzekering Logo

KBC

KBC is een in Brussel gevestigde bank en verzekeraar. Het bedrijf heeft gekozen voor een strategie die openstaat voor de wereld, rekening houdend met de kosmopolitische dimensie van Brussel. De stad is dynamisch, warm en sprankelend, met een levendig en commercieel centrum. Het is zowel een metropool als een Europese hoofdstad, maar heeft ook een dorpsgevoel en een familiaire sfeer. Bijgevolg wilde KBC een vestiging met een internationale dimensie oprichten en tegelijkertijd zeer dicht bij haar klanten staan, dankzij haar filialen in heel België.

KBC is een onafhankelijke, middelgrote financiële holding. Het is gericht op particulieren en kleine en middelgrote ondernemingen en is actief in verschillende Europese landen.

Diensten en producten van KBC

KBC biedt alle bank- en verzekeringsproducten aan.

De zichtrekening

De KBC zichtrekening is toegankelijk van op het internet, maar ook van op uw smartphone en tablet. Bijgevolg kan u uw account gratis van op afstand beheren. De overschrijvingen die u maakt zijn meteen van kracht. Daarbovenop beschikt u eveneens over een SMS meldingsdienst.

De KBC zichtrekening omvat 2 debetkaarten, die contactloze betalingen mogelijk maken. U kunt uw pinpas of betaalkaart twee keer per jaar personaliseren met een foto. U kunt gratis geld opnemen bij de geldautomaten in België én in heel Europa. Daarbovenop kan u ook alle transacties aan het loket van de KBC kantoren uitvoeren. Ze hebben een uitgebreid netwerk doorheen Vlaanderen.

Daarnaast biedt deze bank u eveneens een digitale kluis waarmee u uw waardevolle gegevens kunt opslaan zoals wachtwoorden, kredietkaart nummers, garantiebewijzen, diploma’s, enz.

U kunt een begrotingsfaciliteit aanvragen met een machtiging op uw lopende rekening of zichtrekening, waarvan het bedrag bij de opening van de rekening wordt onderhandeld.

De prijs van uw zichtrekening is afhankelijk van de kredietkaart die u kiest. Zonder kredietkaart kost de rekening u €2,50 per maand. Met een KBC Silver kredietkaart is dat €3,50 per maand. Met een KBC Gold kredietkaart is dat €6,50 per maand. Tenslotte is er de KBC Platinum kredietkaart en bedraagt dit €9,50 per maand.

Bankkaarten

De Platinium kaart biedt u alle reisverzekeringen en garanties op uw aankopen, met hoge betalingslimieten. Daartussen zit nog de Gold. Dit is hetzelfde als Silver, met enkele extra verzekeringen en een gemiddelde betalingslimiet. U kan ze gemakkelijk nakijken met onze simulator voor het vergelijken van kredietkaarten.

Spaarrekeningen

KBC biedt u verschillende spaarrekeningen aan, maar ook pensioensparen. Met de gratis spaarrekening kan u rente op uw geld verdienen, maar het eveneens altijd beschikbaar houden. U kunt ook een gezamenlijke spaarrekening openen met uw echtgeno(o)t(e) of huisgenoot.

Kinderen kunnen ook gebruik maken van hun spaarrekening. De ouders of grootouders moeten deze dan wel openen. Zij kunnen dan de datum vaststellen waarop de begunstigde het geld kan ontvangen. Dit kan al op de leeftijd van 30 jaar of het kan afhankelijk zijn van een evenement, zoals het kopen van een huis. De rekening is flexibel en u stort het geld dat u wilt én wanneer u dat wilt.

Pensioensparen

Met pensioensparen kunt u geld opzij zetten om uw toekomstige wettelijke pensioen aan te vullen. Dit wettelijke pensioen is ongeveer 60% van uw laatste salaris. Tezelfdertijd kan u via pensioensparen profiteren van een belastingvoordeel tot 30%.

KBC garandeert het rendement op pensioensparen omdat het deel uitmaakt van een pensioenspaarverzekering, wat niet het geval is bij een beleggingsfonds.

Woningkredieten

KBC biedt een volledig gamma van leningen aan om u te helpen bij de aankoop, de bouw en de renovatie van uw woning. De hypotheek helpt u bij het realiseren van uw persoonlijke project door het kopen van een bestaande woning, het starten van de bouw of het uitvoeren van grote verbouwingen.

Afhankelijk van het bedrag van uw renovatie, neemt u een hypotheek of een persoonlijke lening. In beide gevallen kunt u hiermee het comfort van uw huis verbeteren en uw energierekening verlagen.

KBC biedt u ook de oplossing van het overbruggingskrediet als u een te kopen woning (of een bouwkavel) op het oog heeft, maar uw huidige woning nog niet heeft doorverkocht.

Mobiliteit

KBC biedt autoleningen aan voor alle soorten van mobiliteit. U kunt een nieuwe of tweedehands auto of motor kopen, een scooter, een fiets of zelfs een camper of mobilhome.

Als u uw geld aan het werk wilt zetten en laten opbrengen, zal KBC u helpen met uw project. Of u nu nieuw bent in de bankwereld of ervaren bent, KBC biedt alle oplossingen aan. U kunt zelf het risiconiveau bepalen, u kunt het beheer van uw beleggingen zelf regelen, advies vragen of het beheer van uw beleggingen aan uw persoonlijke adviseur overlaten. In ieder geval kunt u in uw eigen tempo investeren, dankzij de flexibele oplossingen van KBC.

KBC is een bank en verzekeraar. Ze biedt daarom dezelfde verzekering aan als een gespecialiseerde onderneming. U vindt er alle contracten voor uw mobiliteit of uw woning terug. Alsook uw leningen die beschermd moeten worden in geval van onmacht die u zou verhinderen om ze terug te betalen, zoals bijvoorbeeld de schuldsaldoverzekering.

Structuur van KBC

KBC Bancassurance Holding werd in 1998 opgericht uit de fusie van Kredietbank, ABB-assurances en CERA Bank. Al deze entiteiten waren voorheen eigendom van Almanij.

In 1999 nam KBC de Tsjechische bank ČSOB over via een lening van 99 miljoen euro van de Europese Investeringsbank ter ondersteuning van kleine en middelgrote investeringen in belangrijke sectoren. Tegelijkertijd heeft de groep besloten zijn private-banking activiteit uit te breiden met een overeenkomst voor de overname van Richelieu Finance in Frankrijk in 2007 en de overname van Puilaetco in 2004.

KBC werd niet gespaard door de crisis van 2008. Geconfronteerd met ernstige financiële problemen vraagt KBC de tussenkomst van de Belgische Staat, die 7 miljard EUR aan steun betaalt. Om zichzelf weer op te bouwen, voert KBC een fundamentele herstructurering uit, opgelegd door de Europese Commissie. Daartom verkoopt zij één van haar bankdochters in België, Centea, voor 567 miljoen euro en haar verzekeringsdochter KBC Fidea. De balans van de crisis van 2008 is verschrikkelijk: de nettowinst is gehalveerd en de marktkapitalisatie is gedeeld door drie.

Na de crisis van 2008

In september 2011 is KBC nog steeds niet helemaal hersteld van de crisis en wordt ze gesanctioneerd door het ratingbureau Moody’s, dat haar lange termijn rating met één inkeping verlaagt van A3 naar A15. Vanaf januari 2012 is het Fitch Ratings die op zijn beurt de langetermijnrating van KBC verlaagt van A naar A-6.

In oktober 2011 wordt KBL, de Luxemburgse private bank, een dochteronderneming van KBC, verkocht aan Precision Capital, een holding die eigendom is van de staat Qatar. Het bedrag van de transactie wordt geschat op 1,35 miljard euro. Door deze transactie beschikt KBL over 47 miljard aan beheerd vermogen en 38,2 miljard aan activa in deposito.

Tussen juli 2013 en januari 2014 moet KBC haar schulden aan de Vlaamse overheid terugbetalen. Het betaalt dus 2,25 miljard euro in zes maanden tijd. Om haar kastekort op te vangen, liquideert zij haar dochtermaatschappij van de Antwerpse Diamantaire Bank en bekijkt ze het aantal jobs.

Vandaag verkeert de bankverzekeraar terug in zwarte cijfers. KBC claimt drie miljoen klanten en een groot netwerk van 700 bankkantoren en 500 verzekeringsagentschappen. Er werken bijna 40.000 mensen.

Contact

KBC  – Wetenschapsstraat 23 – 1000 Brussel

Bekijk alle KBC bank kantoren

Naar KBC Website

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px