Groene autolening : een elektrisch of hybride voertuig financieren

Het is geen geheim… Om de voordeligste groene autolening te vinden om je elektrische of hybride voertuig te financieren, moet je vergelijken! Maak vergelijkingen om je financiering te optimaliseren.
Simuleer +14 groene autoleningen in België

Bepaal de autoleningen simulatie criteria

Bedrag
5000€ 50000€
Looptijd
12 maanden 120 maanden
Leeftijd van de auto
17 aanbiedingen voor een autolening van 20000 op 60 maanden.
Ik bespaar tot 2.985,60 dankzij deze vergelijking.
Laatste rentevoet verificatie : 24/07/2024.
KBC Bank Nieuwe autolening
Nieuwe autolening kbc bank
3,89%
€ 366,72
€ 2.003,20
Of bezoek de website
Beobank Eco-autolening
Eco-autolening beobank
3,99%
€ 367,59
€ 2.055,40
Of bezoek de website
Beobank Nieuwe wagen of recente 2dehands autolening
Nieuwe wagen of recente 2dehands autolening beobank
4,49%
€ 371,95
€ 2.317,00
Of bezoek de website
Cetelem Autolening nieuwe auto of recente 2dehands
Autolening nieuwe auto of recente 2dehands cetelem
6,49%
€ 389,49
€ 3.369,40
Niet beschikbaar
Mozzeno Nieuwe & tweedehands autolening
Nieuwe & tweedehands autolening mozzeno
7,09%
€ 394,79
€ 3.687,40
Of bezoek de website
Partners Finances Nieuwe & tweedehands autolening
Nieuwe & tweedehands autolening partners finances
7,65%
€ 399,75
€ 3.985,00
Of bezoek de website
Cofidis Tweedehands autolening
Tweedehands autolening cofidis
9,49%
€ 416,14
€ 4.968,40
Of bezoek de website
loading...

Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten opladen ...

Wat is een groene autolening ?

Een groene autolening is een getroffen lening op afbetaling
, bedoeld om de aankoop van milieuvriendelijke voertuigen te vergemakkelijken. Deze leningen zijn bedoeld om het gebruik van auto’s met een lage uitstoot aan te moedigen, zoals elektrische auto’s, hybride auto’s of auto’s die rijden op gecomprimeerd aardgas (CNG). Ze bieden consumenten een kosteneffectieve financieringsoplossing voor de aankoop van deze milieuvriendelijkere voertuigen, die helpen de luchtvervuiling en uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Groene autoleningen hebben over het algemeen preferentiële voorwaarden en rentetarieven, waardoor de aankoop van deze voertuigen toegankelijker wordt voor een groter aantal mensen die zich zorgen maken over de milieu-impact van hun vervoermiddel.

Groene autolening : een elektrisch of hybride voertuig financieren

Hoeveel kan ik lenen voor een groene autolening ?

Het bedrag van een groene autolening kan variëren afhankelijk van de kredietverstrekker. Banken bieden leningen aan voor elektrische of hybride auto’s voor bedragen variërend van €1.250 tot €150.000. Meestal bieden ze leningen aan tussen €5.000 en €50.000. Vaker bieden ze leningen aan tussen €5.000 en €50.000.

Let op ! Het bedrag dat je kunt lenen om een elektrische of hybride auto te kopen hangt ook grotendeels af van je leencapaciteit. Ontdek hoeveel je kunt lenen op basis van je salaris!

Wat is de looptijd van een elektrische of hybride autolening ?

Over het algemeen ligt de terugbetalingsperiode voor een groene autolening tussen 12 en 120 maanden. Maar net als het bedrag van de lening variëren de exacte voorwaarden afhankelijk van de bank die je kiest.

Let op : hoe langer de terugbetalingsperiode voor je huwelijkslening, hoe lager de maandelijkse betaling, maar hoe hoger de totale kosten van je lening. Je kunt onze simulator gebruiken om uit te vinden welke voorwaarden het beste bij jouw situatie passen.

Welk type voertuig kun je financieren met een groene autolening ?

In België kunnen groene autoleningen gebruikt worden om verschillende soorten milieuvriendelijke voertuigen te financieren, zoals :

  • Elektrische auto’s: ecologische autoleningen worden vaak gebruikt om volledig elektrische auto’s te kopen. Deze voertuigen stoten geen uitlaatgassen uit en helpen de koolstofuitstoot te verminderen.
  • Hybride auto’s: eco autoleningen kunnen ook gebruikt worden om hybride auto’s te financieren, die een benzine- of dieselmotor combineren met een elektrische motor. Deze voertuigen zijn energiezuiniger en stoten minder uit dan conventionele auto’s.
  • Auto’s op gecomprimeerd aardgas (CNG): eco autoleningen kunnen ook worden gebruikt voor de aankoop van auto’s op gecomprimeerd aardgas. CNG wordt beschouwd als een schoner alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen.

Voldoet je toekomstige auto niet aan deze criteria ? Dan kun je kiezen voor een klassieke autolening !

Wat zijn de voorwaarden voor het toekennen van een lening voor een elektrische of hybride auto ?

De voorwaarden voor het afsluiten van een milieuvriendelijke autolening zijn ongeveer hetzelfde als voor een traditionele autolening:

  • Je moet meerderjarig zijn,
  • Een geldig identiteitsbewijs overleggen,
  • Voldoende leencapaciteit hebben.

Omdat de milieuvriendelijke autolening een lening op afbetaling is, moet je de kredietverstrekker bovendien een aankoopbewijs en een bewijs van de milieuvriendelijke status van je nieuwe auto geven.

Hoeveel kost een groene autolening in België?

De kosten van een groene autolening kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals :

  • Het geleende bedrag,
  • De looptijd van de lening,
  • Het JKP (jaarlijks kostenpercentage).

Ecoleningen voor auto’s worden over het algemeen echter tegen gunstigere voorwaarden aangeboden dan traditionele autoleningen, om het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen aan te moedigen.

Bovendien profiteert de aankoop van een milieuvriendelijk voertuig vaak van stimuleringsmaatregelen en subsidies van de overheid die bedoeld zijn om de overgang naar duurzamere mobiliteit te bevorderen. Financiële instellingen en overheidsprogramma’s bieden soms ook kortingen op de administratieve kosten van de lening.

Autolening

Wat zijn de belastingvoordelen van het kopen van een groene auto?

Vrijstelling van registratiebelasting

Als je in België een nieuwe auto hebt, moet je een eenmalige belasting betalen, de wegenbelasting, om met je voertuig op de openbare weg te mogen rijden. Als je echter kiest voor een 100% elektrische auto in het Vlaamse Gewest, ben je volledig vrijgesteld van deze belasting! In het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daarentegen moet je nog steeds een minimum inschrijvingsbelasting van €61,5 betalen voor een volledig elektrische auto.

Rijd je daarna met een benzine- of dieselauto, dan moet je jaarlijks wegenbelasting betalen. Nogmaals, volledig elektrische auto’s zijn volledig vrijgesteld van deze belasting in het Vlaamse Gewest. In het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet u echter opnieuw de minimum verkeersbelasting van € 83,95 betalen voor een 100% elektrisch voertuig.

Let op: dit voordeel geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en helaas niet voor hybride voertuigen. Als je een lichte of plug-in hybride rijdt, moet je zowel wegenbelasting als registratiebelasting betalen wanneer je je auto registreert.

Belastingvermindering voor de aankoop en installatie van een oplaadpunt

Tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 kunnen particulieren die een oplaadpunt kopen en installeren in hun woning profiteren van een aantrekkelijke belastingvermindering. Tot eind 2023 bedraagt deze belastingvermindering 30%, daarna wordt ze verminderd tot 15% vanaf eind 2024.

Vanaf 1 januari 2022 bedraagt het bedrag dat in aanmerking komt voor deze belastingvermindering €1.750 per oplaadpunt. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag verhoogd naar €8.000 per oplaadpunt voor installaties van oplaadpunten in twee richtingen. Met een tweerichtingslaadpunt kun je niet alleen je auto opladen, maar ook de energie die is opgeslagen in de accu van je auto gebruiken om je huis van stroom te voorzien via “Vehicle to Home” (V2H) technologie, of om die energie in het elektriciteitsnet te injecteren via “Vehicle to Grid” (V2G) technologie.

Woon je in een flatgebouw en wil je een milieuvriendelijk voertuig kopen? “Een oplaadpunt voor elektrische voertuigen installeren in een flatgebouw: de complete gids“.

Lokale voordelen

Tot slot bieden sommige Belgische steden subsidies aan voor de aankoop van een elektrisch voertuig. De stad Gent biedt bijvoorbeeld een subsidie van €4.500 aan particulieren die samen met minstens drie medeburgers een elektrische auto kopen.

Let op! Niet alle steden bieden dergelijke subsidies aan. Je kunt de nodige informatie inwinnen bij je gemeente.

Hoe vind ik het beste tarief voor het kopen van een elektrische of hybride auto?

Het kiezen van de juiste financiering voor je elektrische of hybride voertuig begint met het vergelijken van groene autoleningen. Dit is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt voor jouw behoeften.

Zorg er bij het analyseren van ecologische autoleningen voor dat je het JKP (jaarlijks kostenpercentage) analyseert. Met deze indicator kun je aanbiedingen objectief vergelijken en de meest aantrekkelijke groene autolening kiezen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px