Autolening VERGELIJKEN EN SIMULEREN

Simuleer en vergelijk +37 autoleningen in België om de beste rentevoet te vinden.

Nog vragen? Raadpleeg onze gids over autoleningen.

Bepaal de autoleningen simulatie criteria

Bedrag
5000€ 50000€
Looptijd
12 maanden 120 maanden
Leeftijd van de auto
17 aanbiedingen voor een autolening van 20000 op 60 maanden.
Ik bespaar tot 2.985,60 dankzij deze vergelijking.
Laatste rentevoet verificatie : 18/06/2024.
KBC Bank Nieuwe autolening
Nieuwe autolening kbc bank
3,89%
€ 366,72
€ 2.003,20
Of bezoek de website
Beobank Eco-autolening
Eco-autolening beobank
3,99%
€ 367,59
€ 2.055,40
Of bezoek de website
Beobank Nieuwe wagen of recente 2dehands autolening
Nieuwe wagen of recente 2dehands autolening beobank
4,49%
€ 371,95
€ 2.317,00
Of bezoek de website
Cetelem Autolening nieuwe auto of recente 2dehands
Autolening nieuwe auto of recente 2dehands cetelem
6,49%
€ 389,49
€ 3.369,40
Niet beschikbaar
Mozzeno Nieuwe & tweedehands autolening
Nieuwe & tweedehands autolening mozzeno
7,09%
€ 394,79
€ 3.687,40
Of bezoek de website
Partners Finances Nieuwe & tweedehands autolening
Nieuwe & tweedehands autolening partners finances
7,65%
€ 399,75
€ 3.985,00
Of bezoek de website
Cofidis Tweedehands autolening
Tweedehands autolening cofidis
9,49%
€ 416,14
€ 4.968,40
Of bezoek de website
loading...

Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten opladen ...

Wat is een autolening?

Een autolening helpt je een voertuig naar keuze – nieuw of tweedehands – te financieren door het benodigde bedrag te lenen bij een bank of financiële instelling. Deze lening is handig als je niet over het volledige bedrag beschikt of als je liever je spaargeld niet gebruikt.

Bij een autolening betaal je elke maand een termijnbedrag dat een deel van het geleende bedrag omvat, plus de rente.

Dankzij Geldexpert hoef je niet langer naar alle websites van deze financiële instellingen te gaan. Met slechts een paar klikken verfijn je jouw zoektocht naar een autolening in één duidelijke en doelgerichte vergelijking.

Heb je toch nog vragen? Dan vind je onderaan een FAQ-sectie die de belangrijkste vragen over autoleningen en kredieten beantwoordt.

Autolening

Welke factoren beïnvloeden de rente van een autolening?

Leenbedrag

Het bedrag

Simuleer met verschillende bedragen; de maandelijkse aflossing met het beste tarief wordt zichtbaar.

Kalender

De looptijd

De terugbetalingen passen zich automatisch aan op basis van de gekozen looptijd.

Groene lening

De belastingen

Sommige banken vergemakkelijken de aankoop van een milieuvriendelijk voertuig, controleer daarom steeds de voorwaarden.

Lening voor nieuwe of tweedehands auto

Nieuw of tweedehands?

De rentetarieven kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van de te financieren auto.

1. Kies je voor een tweedehands- of nieuwe auto?

De leeftijd van de auto speelt een grote rol in de rente die je betaalt. Over het algemeen heeft een lening voor een nieuwe auto een gunstiger tarief dan in het geval van een tweedehands auto. Toch behandelen kredietverstrekkers vaak jonge tweedehands voertuigen met dezelfde voorwaarden als nieuwe.

Wat we als ‘jong gebruikt’ beschouwen, verschilt per geldverstrekker. Sommige hanteren ‘nieuw’ en ‘gebruikt’ voor alle voertuigen jonger dan 2 jaar, terwijl andere kredietverstrekkers tot 3 jaar gaan. Let op: sommige banken weigeren financiering voor te oude voertuigen, waarbij de grens bijvoorbeeld op 5 jaar kan liggen.

Ongeacht de leeftijd van de auto betreft het een specifieke lening waarvoor je steeds documentatie moet overhandigen.

Met onze simulatietabel kun je de leeftijd van het voertuig selecteren dat je interesseert. De berekening gebeurt automatisch op basis van verschillende banken.

Autolening

2. Wat met de looptijd en leensom?

De hoogte van je lening en de periode waarin je terugbetaalt, spelen een grote rol, net zoals bij de meeste andere leningen tegenwoordig.

Bij een hoger leenbedrag profiteer je doorgaans van een gunstiger rentetarief voor je autolening. We raden je aan om niet altijd te mikken op de kortst mogelijke looptijd, want dat betekent automatisch hogere maandelijkse aflossingen. Soms loont het om wat meer te lenen, zodat je de aflossingen over een langere periode kunt spreiden. Zo blijven je maandelijkse aflossingen lager. Autoleningen lopen meestal tussen de 12 en 120 maanden, of met andere woorden, 1 tot 10 jaar.

3. Groene / ecologische impact van de auto

Het kopen van een zogenaamd ‘groene’ auto biedt niet alleen fiscale voordelen in termen van aftrekbaarheid, maar sommige kredietverstrekkers bieden ook iets gunstigere tarieven aan.

Leer meer over de groene autolening en hoe je de aankoop van je elektrische of hybride auto kunt financieren!

Om in aanmerking te komen voor deze gunstigere tarieven, moeten auto’s meestal een CO2-uitstoot hebben die lager is dan:

 • Benzine < 145g CO2/km;
 • Diesel < 160g CO2/km.

Hybride en LPG-auto’s komen ook vaak in aanmerking vanwege hun lage CO2-uitstoot per kilometer. De gedetailleerde voorwaarden per instelling vind je terug in onze vergelijkingstabel. Daarnaast kan je de website van Vlaanderen ook bezoeken om de gedetailleerde voorwaarden te bekijken die recht geven op belastingvermindering.

Wat kost een autolening?

Het berekenen van je autolening hangt af van drie belangrijke zaken:

 • Het leenbedrag: dit is het bedrag van de auto waarvan je jouw eigen inbreng aftrekt als je besluit een deel contant te betalen. Als je ervoor kiest om de verzekeringskosten, registratiekosten en belastingen in je lening op te nemen, moet je die ook meerekenen.
 • De looptijd van de lening: hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse aflossingen, maar dit betekent wel een hogere totale kost doordat je meer rente moet betalen.
 • Het JKP – ofwel Jaarlijks Kostenpercentage – dat het rentepercentage aangeeft op jaarbasis.
 
 
Het JKP omvat alle kosten die verbonden zijn aan de lening: de nominale rentevoet, dossierkosten of verzekeringen. Vaak blijft deze stabiel, waardoor je gedurende de hele leenperiode gelijkblijvende maandelijkse aflossingen hebt. Als het variabel is, kunnen de termijnen zowel afnemen als toenemen.
Simulatie voor een autolening – Leeftijd  de 15.000 €
Leenbedrag 15.000 €
Looptijd van de lening 60 mois
JKP 0,65%
Maandelijkse aflossing 254,13 €
Kosten van de lening 247,80€

Hoeveel kan ik lenen en waarvoor?

Bestaat er een limiet op het bedrag van een autolening?

Financiële instellingen verstrekken doorgaans autoleningen tussen € 1.250 en € 150.000. De meest voorkomende schaal ligt tussen € 5.000 en € 50.000.

Hoe meer je leent, hoe waarschijnlijker het is dat de bank om eigen inbreng en financiële garanties vraagt voor je terugbetalingscapaciteit. Ze beoordelen altijd je schuldenlast voordat ze de autolening goedkeuren.

Kan ik meer lenen om bijkomende kosten te dekken?

Je kunt meer lenen dan de prijs van de auto. Het verschil kun je gebruiken voor de verzekering, registratiekosten en belastingen.

In sommige gevallen kun je tot 110% of zelfs 120% van de autowaarde lenen.

Wanneer en hoe vraag ik online een autolening aan?

Wanneer moet je een autolening aanvragen?

Het beste is om je autolening aan te vragen voordat je zelfs maar naar een auto gaat zoeken. Op die manier weet je precies hoeveel geld je kunt lenen, waardoor jouw zoektocht naar een auto veel gerichter wordt.

Na het aanvragen van de autolening blijft het aanbod een tijd geldig, hoewel de geldigheidsduur kan variëren per financiële instelling. Over het algemeen krijg je voldoende tijd om de meest gepaste auto te vinden.

Hoe vraag je een autolening online aan?

Vraag je je af hoe je een autolening online aanvraagt? Dat is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Door het volgen van een aantal eenvoudige stappen is de aanvraag zo gebeurd:

 1. Neem een kijkje naar de beste autoleningen in de tabel bovenaan de pagina en selecteer de kredietgever die het beste bij je behoeften en bij je financiële situatie past.
 2. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt. Dit kan onder meer een identiteitsbewijs, bewijs van inkomen en informatie over het voertuig zijn.
 3. Klik op de simulatie-knop van de kredietverstrekker waarbij je de autolening wilt aanvragen om naar hun website te gaan.
 4. Vul het bedrag dat je wilt lenen in en selecteer vervolgens het aantal maanden waarin je de autolening graag zou willen terugbetalen. 
 5. Kies het type autolening. Gaat het om een nieuwe-, elektrische- of tweedehandsauto?
 6. Vul alle overige vereiste informatie in het aanvraagformulier in. Dit omvat persoonlijke gegevens, financiële informatie en gegevens met betrekking tot de auto die je wilt financieren. Mogelijk moet je digitale kopieën van de benodigde documenten uploaden als bijlagen bij de online aanvraag.
 7. Lees de algemene voorwaarden en de leningsovereenkomst zorgvuldig door. Zorg ervoor dat je begrijpt wat je accepteert. Onderteken de overeenkomst elektronisch als dat nodig is. Indien je aanvraag op basis van de ingevulde gegevens is goedgekeurd, ontvang je een offerte per e-mail.
 8. Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld en de overeenkomst hebt ondertekend, dien je de aanvraag in.
 9. Na het indienen van de aanvraag zal de kredietverstrekker je aanvraag beoordelen. Dit kan enige tijd in beslag nemen.
 10. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een bevestiging en instructies voor verdere stappen. Zodra de lening is goedgekeurd, wordt het geld doorgaans naar je overgemaakt, zodat je de auto kunt kopen.

Hoe zit het met autoleningen met een rentetarief van 0%?

Autoleningen met een rentevoet van 0% – ze klinken als een geweldige deal die vaak worden aangeboden door autodealers namens autofabrikanten. Maar natuurlijk zijn er altijd compromissen. Als je dealer geld kan lenen zonder rente toe te voegen, betekent dit dat hij elders compensatie vindt.

Enkele van de meest voorkomende voorwaarden verbonden aan deze leningen tegen 0% zijn:

 • Je bent verplicht om een aanbetaling te doen. Dat betekent dat je geld moet inleggen. Wanneer je geld van je spaarrekening haalt, mis je de rente die je anders zou verdienen. Soms moet je zelfs boetes betalen als je geld opneemt uit een geblokkeerde spaarrekening.
 • Je hebt minder ruimte om te onderhandelen over de prijs. Wat je bespaart aan rente kan teniet worden gedaan doordat je een duurdere auto koopt.
 • De inruilwaarde van je oude voertuig kan sterk verminderd worden, waardoor het resterende bedrag stijgt.
 • Soms worden er voorwaarden aan de lening gekoppeld. Bijvoorbeeld, de verkoper kan een kortere looptijd opleggen. Dit resulteert in hogere maandelijkse betalingen die een impact hebben op je persoonlijke budget.
 • De verdeler kan je ook verplichten tot een ballonlening. Hierbij betaal je gedurende de looptijd een lage maandelijkse aflossing, maar aan het einde van de lening staat er een veel hogere laatste betaling open, soms tot wel 50% van het totale bedrag. Vaak wordt voorgesteld om je voertuig terug te nemen om deze laatste betaling te voldoen. Je hebt dan geen inspraak in de inruilwaarde, wat problematisch kan zijn als je niet over de benodigde middelen beschikt om deze laatste betaling te doen.
 • De verkoper kan ook eisen dat je uitgebreide garanties afsluit die aan het leenbedrag worden toegevoegd.

Hoe dan ook, als je een lening nodig hebt voor de aankoop van je auto en je overweegt financiering via de dealer, bespreek dit dan pas nadat je alle andere aspecten hebt bekeken.

Welke verzekeringen zijn verbonden aan een autolening?

Bij het afsluiten van een autolening ben je meestal niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor je lening. Echter, sommige banken kunnen dit vereisen als het bedrag van je auto bijzonder hoog is, de looptijd van de lening lang is en/of als je financiële situatie instabiel lijkt voor de kredietverstrekker.

In alle gevallen kun je een verzekering afsluiten voor je lening om jezelf en je gezin te beschermen tegen de grillen van het leven. Het beschermt je tegen risico’s zoals overlijden, invaliditeit of werkloosheid.

De garanties zijn als volgt:

 • Overlijdensdekking die de lening aflost als je komt te overlijden vóór het einde van de autolening.
 • Invaliditeitsdekking die de lening aflost in geval van totale en permanente invaliditeit.
 • Tijdelijke arbeidsongeschiktheid die de betaling overneemt tijdens een periode van tijdelijke arbeidsongeschiktheid.
 • Werkloosheidsdekking die je beschermt als je werkloos wordt.
 
Je kunt deze verzekering afsluiten bij je kredietverstrekker, maar het is niet verplicht. Je hebt de vrijheid om je gebruikelijke verzekeraar te kiezen of een andere aanbieder. Zoals bij de autolening, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken om de beste tarieven te verkrijgen.
 
Houd er wel rekening mee dat je kredietverstrekker de externe verzekering kan weigeren als de gekozen verzekeraar niet ten minste vergelijkbare garanties biedt als de zijne. Als dit het geval is, moet de kredietverstrekker schriftelijk motiveren waarom de externe verzekering wordt afgewezen. In dat geval zal je externe verzekeraar mogelijk betere voorwaarden bieden of moet je de verzekering afsluiten bij je kredietverstrekker.

Veelgestelde vragen

Als je een niet-veroorzakend ongeluk hebt, dekt de verzekering van de aansprakelijke derde partij de gemaakte kosten. Echter, als jij verantwoordelijk bent voor het ongeval, dien je nog steeds je lening af te lossen.

Om jezelf te beschermen tegen dit soort onverwachte gebeurtenissen die je financiële situatie in gevaar kunnen brengen, kun je een verzekering afsluiten voor je lening voor een nieuwe auto. Dit is een aanvullende verzekering op je wettelijke aansprakelijkheid.

Bij een ongeluk waarbij de auto total loss is verklaard of bij diefstal, hoef je je lening niet meer af te lossen. De verzekering brengt extra kosten met zich mee, maar biedt zekerheid in dergelijke situaties.

Wanneer je een online vergelijkingstool gebruikt om een gunstig rentetarief te vinden, kun je de looptijd van de lening aanpassen om de maandelijkse aflossing te veranderen. Het is aan jou om een offerte aan te vragen die past bij je persoonlijke financiële situatie, aangezien de bank zich baseert op zeer concrete criteria om te beslissen of ze al dan niet jouw lening voor een nieuwe auto goedkeurt.

Om je leenaanbieding op te stellen, bekijkt de bank je beroepsactiviteit, de stabiliteit van je arbeidscontract, je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zelfs als je je spaargeld niet gebruikt, is het feit dat je geld opzij hebt gezet een positief signaal voor een bank. Ze let ook op je bankverleden, en elke gemiste betaling werkt in je nadeel. Ten slotte controleert ze of je niet te veel lopende leningen hebt, zodat je autolening je niet boven een te hoge schuldenlast brengt.

Je krijgt doorgaans binnen 24 uur een voorlopig antwoord van de meeste financiële instellingen.

Je hebt besloten om een auto te kopen en je hebt je droomauto gekozen. Nu moet je het financieren en daarvoor lijkt een specifieke lening de beste oplossing. Het stelt je in staat om snel je voertuig te verwerven en het te betalen met een autofinanciering die aansluit bij jouw financiële situatie met aangepaste maandelijkse aflossingen.

Met onze autolening-simulator vergelijk je in enkele seconden de autoleningen van verschillende financiële instellingen, zonder dat je je hoeft te verplaatsen. Onze vergelijkingstool is bovendien gratis en je kan de cijfers aanpassen totdat je de beste autolening vindt die bij je past.

Nadat je de beste mogelijke autolening in jouw situatie hebt gevonden, hoef je alleen maar op de blauwe knop “gratis offerte” te klikken en vervolgens de instructies te volgen, die per instelling kunnen verschillen. Op dat moment moet je meer details verstrekken over je financiële situatie, zodat de bank je een contract kan aanbieden dat bij jou past. Je gaat op dit moment nog geen verplichtingen aan en kunt zoveel offertes aanvragen als je wilt om verder te gaan met je vergelijking.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px