Alternatieven voor spaarrekeningen als de rente laag is!

Belangrijke aandachtspunten:

– Investeer enkel in financiële producten die u begrijpt

– Een investering is risicovol en u kunt alles verliezen

Volgens statistieken van de NBB (Nationale Bank van België) hadden Belgische spaarders in oktober 2021 zo’n 298 miljard euro op spaarrekeningen staan. Dat is bijna 5 miljard meer dan een jaar eerder op hetzelfde tijdstip. Een verrassende keuze, op zijn zachtst gezegd, gezien het renteaanbod, dat bijna overal op het wettelijk minimum van 0,11% ligt. Spaarrekeningen leveren dus niet veel meer op, zoals blijkt uit de vergelijking van de spaarrentes.

Als er naast de lage rente een hoge inflatie is, devalueert dit het geld op de spaarrekeningen nog meer!

Alternatieven voor spaarrekeningen als de rente laag is!

Waarvoor het geld op spaarrekeningen wordt gebruikt

Heel vereenvoudigd kunnen we zeggen dat banken, om het geld op spaarrekeningen te vergoeden (kredietrente), dit geld uitlenen aan particulieren en bedrijven (consumentenkrediet en vastgoedkrediet) in ruil voor een debetrente.

Laten we dus de participatieve financieringsoplossing voor bedrijven nader bekijken waarbij de rol van de bank, de rol van tussenpersoon, wordt gespeeld door een Belgische fintech “Look&Fin”. Met LookandFin kunt u lenen aan KMO’s om uw spaargeld te verhogen!

Uitleg over de rol en de werking van Look&Fin

Via het Look&Fin-platform kunt u in de vorm van een participatieve lening (crowdlending) investeren in Belgische en Europese bedrijven vanaf 100 euro. 

Zodra u zich op het platform hebt geregistreerd, wordt u per e-mail op de hoogte gebracht van nieuwe investeringsmogelijkheden. Vervolgens kunt u toegang krijgen tot een gedetailleerd dossier over de te financieren onderneming en onder meer de risicoklasse van het dossier in kwestie en de voorgestelde financiële voorwaarden raadplegen of ervoor kiezen uw rendement te simuleren op basis van het bedrag dat u overweegt te investeren dankzij een tool die u ter beschikking wordt gesteld op het platform. 

Goed om te weten : Met Look&Fin kunt u kiezen om geld te lenen aan verschillende KMO’s die na een grondige analyse zijn geselecteerd en volgens 3 risicoklassen zijn ingedeeld. Deze risicoklassen weerspiegelen het mogelijke jaarlijkse rendement (tussen 2,5 en 10%) en de mate van garantie die wordt geboden op het kapitaal dat u belegt. 

Bij de opening van de in de e-mail genoemde abonnementen verschijnt een oranje knop “Lenen”. U kunt dan het bedrag bepalen dat u wilt lenen, binnen de grenzen van een eventueel vastgesteld plafond, en uw voornemen om te lenen valideren.

Te noteren: Inschrijvingen op Look&Fin worden geregistreerd op basis van “wie het eerst komt, het eerst maalt”.

U ontvangt dan een e-mail waarin uw inschrijving wordt bevestigd en waarin u wordt uitgenodigd de betaling uit te voeren door het bedrag van uw lening over te maken. Zodra het geld binnen de gestelde termijn op de opgegeven bankrekening is ontvangen, is uw investering voltooid. U ontvangt dan een bevestigingsmail waarin uw lening wordt bevestigd. 

Crowdfunding, alternatieve financiering investering oplossing

Tot 100 keer meer rendement!

Ter illustratie volgt hier een overzicht van het mogelijke rendement op een belegging via het Look&Fin-platform in vergelijking met het rendement op een traditionele spaarrekening.
Klassieke spaarrekeningLook&Fin SecuredLook&Fin Balanced Look&Fin Dynamic 
Rendement 0,11% / jaar2,5 tot 4,5% / jaar4,5 tot 7% / jaar7 tot 10% / jaar
GarantieDeposito’s van gedekte fondsen door het garantiefonds tot tot € 100.000100% verzekerd kapitaalOverheidsgarantie op 30% van het kapitaalPandrecht op vorderingen en/of op het handelsfonds

Opgelet! Alle beleggingen houden risico’s in. Zoals uit de bovenstaande tabel blijkt, geldt dat hoe beter het rendement van uw belegging is, hoe lager het garantieniveau en hoe groter het risico, maar de tarieven die worden aangeboden in het geval van een 100% gegarandeerde oplossing zijn nog steeds veel aantrekkelijker dan de tarieven op spaarrekeningen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px