Advertenties consumentenkrediet vaak onwettig

Advertenties consumentenkredietEen kwart van de advertenties voor consumentenkrediet is onwettig, iets waar de federale overheid sinds 2013 streng op controleert. Dit bevestigd Chantal de Pauw, woordvoerster van de federale overheidsdienst Economie. Zij geeft aan dat er regelmatig advertenties verschijnen die in strijd zijn met de regelgeving, bijvoorbeeld omdat ze geen representatief beeld schetsen van wat een consument kan verwachten. Het is daarom verstandig om altijd meerdere leningen te vergelijken. U kunt dan geld lenen tegen een scherpe rente, waarbij u op de hoogte bent van zowel de rente, de looptijd als andere bijkomende kosten.

Schriftelijke advertenties

Het zijn met name de schriftelijke advertenties die vaak tot problemen leiden. Eer werden in 2013 in totaal 555 reclameboodschappen voor consumentenkrediet gecontroleerd. In totaal werd er 144 keer een proces verbaal opgesteld, omdat er sprake was van een inbreuk op de wetgeving. In veel van de gevallen was er sprake van misleidende cijfers of werd er informatie verdraaid of verzwegen. Het is als consument wat dat betreft van belang om goed op te letten. Kunt u geld lenen tegen een lage rente? Dan is het verstandig om online toch een vergelijking te maken en er daarmee voor te zorgen dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Duidelijke regels

U kunt tegenwoordig geld lenen voor zowel grote aankopen in de vorm van producten als diensten. Het is mogelijk om geld te lenen voor een nieuwe televisie, maar bijvoorbeeld ook voor de organisatie van een huwelijksfeest. Dat neemt echter niet weg dat de wet van 1991 duidelijke regels oplegt aan een ieder die consumentenkredieten aan wenst te bieden. Dit uiteraard om te vermijden dat consumenten zich tot over hun oren in de schulden steken en daar zelf niet meer uit kunnen komen. De duidelijke regelgeving op dit gebied wordt niet altijd voldoende nageleefd.

Geld lenen en vergelijken

In totaal hebben op dit moment ruim 319.000 Belgen te maken met een betalingsachterstand op leningen voor auto’s, elektronica en reizen. Deze achterstand bedraagt in totaal 1,78 miljard euro. Wilt u zelf geld lenen en er zeker van zijn dat u niet te maken heeft met een advertentie die niet aan de wetgeving voldoet? Dan is het verstandig hier online een vergelijking te maken. Zet de verschillende geldleningen op een rij en zorg er op die manier voor dat u precies weet waarmee u akkoord gaat, of waar u uw handtekening bij de bank onder zet.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px