Accordeon-formule kan variabel rente aantrekkelijker maken

Accordeon leningWilt u geld lenen voor een woning, of voor een andere grote uitgave die u wenst te doen? U kunt kiezen voor een vaste of een variabele rente, afhankelijk van uw voorkeur voor zekerheid. Een variabele rente valt voordeliger uit wanneer de rente daalt, zoals de laatste tijd het geval is. Een vaste rente biedt aan de andere kant meer zekerheid. Nu de rente laag staat lijkt het aantrekkelijk om geld te lenen met een variabele rente, maar houdt ook de risico die dit met zich meebrengt goed in de gaten.

Geld lenen met een variabele rente

Geld lenen met een variabele rente kan veel kosten met zich meebrengen op het moment dat de rentestanden weer oplopen. De kans is klein dat dit al op korte termijn gebeurt, maar vooral een woonkrediet draagt u tientallen jaren met u mee. Dat betekent dat de rente in die periode waarschijnlijk een keer op zal lopen, waardoor u te maken krijgt met flink hogere maandlasten. U kunt geld lenen met een accordeon-formule om toch te profiteren van de variabele rente, zonder dat u hiermee aan de andere kant teveel risico loopt.

Accordeon-formule toepassing

Het geld lenen met een accordeon-formule werkt op een heel flexibele wijze, zowel qua rente als qua looptijd. U kiest een variabele rente, waardoor de maandlasten lager uitvallen bij een dalende rente en aan de andere kant op zullen lopen wanneer de rente stijgt. De hoogte van de maandlasten is echter niet alleen afhankelijk van de rentestand, ook de looptijd speelt een belangrijke rol. De accordeon-formule voor kredieten maakt het mogelijk om de looptijd te verlengen, wanneer de rente oploopt. Op die manier kunt u de kosten spreiden over een langere periode. Houd er rekening mee dat de totale kosten van het krediet hierdoor op zullen lopen.

Buffer achter de hand

Daarnaast kunt u geld lenen met een variabele rente op het moment dat u een buffer achter de hand heeft. U kunt deze gebruiken om de hogere maandlasten te betalen, op het moment dat de rente op begint te lopen. Blijft de rente langere tijd laag? Dan kan de buffer u bijvoorbeeld spaarintresten opleveren, of uiteindelijk voor een groot deel overblijven. Bereken vooraf welke buffer u nodig heeft om gedurende ongeveer de helft van de looptijd een hogere rente te kunnen betalen. U zorgt op die manier voor een verantwoordelijke geldlening.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px