80% van de individuele beleggers verliest geld op de beurs

De kunstmatige intelligentie ChatGPT heeft onlangs het nieuws gehaald. GeldExpert nam met veel plezier kennis van deze geweldige tool, we stelden hem voor de gelegenheid de vraag hoeveel mensen geld verloren op de beurs. Een hele uitwisseling volgde die u hieronder vindt.

Beurs beleggen

Hoeveel mensen verliezen geld op de beurs?

Het is moeilijk om een precies antwoord op deze vraag te geven, omdat het van vele factoren afhangt, zoals de specifieke aandelenmarkt, de timing van de investering, de mate van ervaring en vaardigheid van de belegger, en vele andere factoren.

Algemeen wordt echter aanvaard dat de meerderheid van de individuele beleggers op lange termijn geld verliest op de aandelenmarkt. Volgens sommige studies verliest ongeveer 80% van de individuele beleggers geld op de beurs. Daar zijn verschillende redenen voor, waaronder gebrek aan marktkennis, onvermogen om risico’s goed te beheren, impulsieve en emotionele beslissingen, en de invloed van de menselijke psychologie op de besluitvorming over investeringen.

Dit betekent niet dat beleggen op de aandelenmarkt onrendabel is, want zowel professionele als ervaren particuliere beleggers kunnen op lange termijn een positief rendement behalen op de aandelenmarkt. Het toont alleen het belang aan van financiële educatie en risicobeheer voor iedere belegger die op de beurs wil beleggen.

Wat zijn de bronnen van de studies?

De bronnen van studies over individuele beleggers en beursprestaties kunnen variëren, afhankelijk van de aard en het doel van de studie.

Hier volgen echter enkele veel voorkomende bronnen:

 • Academische studies: Universiteiten en onderzoeksinstellingen publiceren regelmatig studies over diverse financiële onderwerpen, waaronder de prestaties van kleine beleggers op de aandelenmarkt. Deze studies zijn vaak gebaseerd op empirische gegevens en strenge statistische analyses.
 • Marktonderzoekbureaus: Marktonderzoekbureaus, zoals Morningstar, Standard & Poor’s en Moody’s Analytics, publiceren vaak rapporten en analyses over de prestaties van kleine beleggers op de aandelenmarkt en over markttrends en -prognoses.
 • Overheidsinstellingen: Overheidsinstellingen, zoals de Autorité des marchés financiers (AMF) in Frankrijk en de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten, kunnen ook studies publiceren over de prestaties van kleine beleggers op de aandelenmarkt.
 • Beroepsverenigingen: Ook beroepsverenigingen uit de financiële sector, zoals de Association française de la gestion financière (AFG) en de Association for Financial Markets in Europe (AFME), kunnen studies publiceren over de prestaties van kleine beleggers op de beurs.

Het is belangrijk op te merken dat de studies kunnen verschillen wat betreft methodologie, gegevensbronnen en gebruikte definities, en dat de resultaten bijgevolg van studie tot studie kunnen verschillen.

Is het veilig om andere beleggers te volgen bij het beleggen op de aandelenmarkt?

Het volgen van andere beleggers kan een interessante strategie zijn om nieuwe beleggingstechnieken te leren, maar het kan ook riskant zijn, vooral als u de belegger die u volgt niet goed kent of zijn beleggingsstrategie niet volledig begrijpt.

Hier volgen enkele voor- en nadelen om te overwegen:

Voordelen:

 • U kunt nieuwe beleggingstechnieken leren.
 • U kunt profiteren van de ervaring en kennis van de belegger die u volgt.
 • U kunt een idee krijgen van welke aandelen populair zijn bij beleggers.

Nadelen:

 • U kunt beïnvloed worden door de impulsieve beslissingen van andere beleggers.
 • U begrijpt misschien niet volledig de beleggingsstrategie van de belegger die u volgt.
 • U kunt het slachtoffer worden van marktmanipulatie als u oneerlijke beleggers of “pump and dump”-constructies (frauduleuze praktijken waarbij een aandeel agressief wordt gepromoot om de prijs ervan te verhogen voordat het wordt verkocht) volgt.

Als u besluit andere beleggers te volgen, is het belangrijk uw eigen onderzoek en analyse te doen voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Het is ook raadzaam uw portefeuille te diversifiëren en niet al uw eieren in één mandje te stoppen. Uiteindelijk is het belangrijk te begrijpen dat de uiteindelijke investeringsbeslissing gebaseerd moet zijn op uw eigen analyse en investeringsstrategie.

Is het gebruik van een beursapplicatie gemakkelijk en maakt het mogelijk om minder geld te verliezen?

Het gebruik van een beursapplicatie kan relatief eenvoudig zijn, maar het hangt af van de specifieke applicatie die u gebruikt en uw niveau van vaardigheid en kennis van de beurs.

Tegenwoordig zijn er veel beurstoepassingen beschikbaar op verschillende mobiele platforms. Sommige van deze toepassingen zijn ontworpen voor beginnende beleggers en bieden een gebruiksvriendelijke interface, instrumenten voor marktanalyse en beslissingsondersteuning. Andere toepassingen zijn geavanceerder en zijn ontworpen voor ervaren beleggers en actieve handelaren.

Over het algemeen kunt u met beurstoepassingen het volgende doen

 • Real-time prijzen van aandelen en andere financiële instrumenten bekijken.
 • Koop- en verkooporders plaatsen voor aandelen en andere financiële instrumenten.
 • Koersgrafieken en andere marktgegevens bekijken.
 • Nieuws en informatie krijgen over bedrijven en markten.
 • Maar zelfs met een gebruiksvriendelijke applicatie is het belangrijk om de risico’s en nuances van het beleggen in aandelen te begrijpen.

Beginnende beleggers moeten de tijd nemen om de basisbegrippen te begrijpen, zoals ordertypes, marktindicatoren en de risico’s van beursbeleggen. Het is ook belangrijk zich niet te laten meeslepen door impulsieve beslissingen en een goed doordachte beleggingsstrategie te volgen.

En wat is volgens u de beste toepassing voor beleggen op de beurs?

Als taalmodel heb ik geen persoonlijke voorkeuren of vooroordelen als het gaat om handels- of beleggingsapps in de aandelenmarkt dan om de beste app voor beleggen in de aandelenmarkt te definiëren. Echter, hier zijn enkele van de populaire handel en investeren apps die u kunt bekijken om u te helpen uw beslissing te nemen:

 • eToro: eToro is een populaire sociale handelsapp waarmee gebruikers de transacties van andere ervaren handelaren kunnen kopiëren. Het is ideaal voor beginners die de trades van ervaren handelaren willen volgen.
 • Robinhood: Robinhood is een commissievrije aandelenhandelsapp waarmee gebruikers op elk moment aandelen en ETF’s kunnen kopen en verkopen. Het is gemakkelijk te gebruiken en goed geschikt voor beginners.
 • Trade Republic: Trade Republic is een populaire Duitse toepassing voor aandelenhandel waarmee gebruikers in realtime en commissievrij kunnen handelen in aandelen, ETF’s en certificaten. Het is ook gemakkelijk te gebruiken en geschikt voor beginners.
 • Interactive Brokers: Interactive Brokers is een geavanceerd handelsplatform dat het meest geschikt is voor ervaren beleggers. Het biedt professionele handelsfuncties, zoals geavanceerde grafieken, gegevensanalyse en instrumenten voor marktonderzoek.

Het is belangrijk op te merken dat elke handelsapplicatie voor- en nadelen heeft en het is belangrijk om de kosten en functies te begrijpen voordat u beslist welke u gaat gebruiken. Het is ook belangrijk zich niet te laten meeslepen door impulsieve beslissingen en een weloverwogen beleggingsstrategie te volgen.

Als zoveel mensen geld verliezen op de beurs, hoe komt het dan dat banken meestal een positief rendement op hun beleggingen hebben?

Het is belangrijk te begrijpen dat banken en andere financiële instellingen hun geld niet op dezelfde manier beleggen als individuele beleggers. Banken hebben toegang tot middelen en informatie die individuele beleggers niet hebben, zoals onderzoeksteams, financiële analisten en geavanceerde voorspellingsmodellen. Bovendien kunnen banken op grote schaal beleggen, waardoor zij de transactiekosten kunnen beperken en hun portefeuilles kunnen diversifiëren om het risico te minimaliseren.

Banken beleggen ook in uiteenlopende financiële producten, zoals beleggingsfondsen, obligaties, derivaten en onroerend goed, die verschillende rendementen en risico’s opleveren. Door hun portefeuille op deze manier te diversifiëren, kunnen banken het risico van een totaal verlies minimaliseren.

Ten slotte is het belangrijk op te merken dat banken bedrijven zijn en winst willen maken voor hun aandeelhouders. Banken hebben hoge rendementsdoelstellingen en kunnen hogere risico’s nemen om deze doelstellingen te bereiken, in tegenstelling tot een individuele belegger die conservatiever is in zijn beleggingsstrategie.

Kortom, banken hebben toegang tot andere financiële middelen, informatie en producten dan individuele beleggers, waardoor zij het risico kunnen minimaliseren en het rendement kunnen maximaliseren. Individuele beleggers moeten zich bewust zijn van deze verschillen en beleggingsbeslissingen nemen op basis van hun eigen doelstellingen, strategieën en risiconiveaus.

BRON: CHATGPT (Open AI)

Mening van de auteur:

Dit was de eerste keer dat ik deze tool gebruikte en ik was verbaasd over de “echte” conversatie die ik kon krijgen met deze kunstmatige intelligentie. De links zijn door mijzelf toegevoegd, want ChatGPT biedt ze niet aan.

Zodra het verrassingseffect voorbij is, worden de beperkingen ervan snel duidelijk, omdat het zelden in detail treedt. Ik heb ook preciezere vragen gesteld waarop het antwoord te hol was om hier te worden getranscribeerd. In ieder geval denk ik dat we nog lang over kunstmatige intelligentie zullen praten! En op de vraag: in welke aandelen moet ik investeren, kreeg ik geen antwoord :-).

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px