50+‘ers lenen steeds vaker geld voor woning

50 plussers lenen meer geld voor woningGeld lenen voor een woning is populair onder 50+‘ers, de groep sluit de laatste tijd steeds meer woonkredieten af. Dat blijkt uit cijfers van de AXA Bank, die aangeeft dat het aandeel ouderen binnen de kredietverlening snel toeneemt. Zij vragen vaker een hypothecair krediet aan, waardoor de groep groeit ten opzichte van bijvoorbeeld jongeren die daar gebruik van maken. In veel van de gevallen sluiten de ouderen een lening af om een nieuwbouwproject te financieren of de eigen woning te verbouwen, het gaat slechts af en toe om de herfinanciering van een bestaand krediet.

Verbouwing van de woning financieren

Een groot deel van de 50+‘ers gebruikt het geleende geld om de eigen woning te kunnen verbouwen. Zij kiezen voor een woonkrediet bovenop het krediet dat ze al hebben lopen, om bijvoorbeeld een uitbreiding of een aanpassing aan de woning mogelijk te maken. Zij zorgen er met het geleende geld voor dat ze het wooncomfort kunnen vergroten of de financiële waarde van de woning toe kunnen laten nemen. De leeftijdsgroep koopt bovendien vaker dan jongere groepen een tweede woning om die te kunnen verhuren, wat aan lijkt te geven dat de ouderen een betere financiële positie hebben.

Lagere lening dan bij jongere generatie

Gemiddeld genomen ligt het krediet dat de ouderen afsluiten lager dan dat van jongeren. Dat lijkt te maken te hebben met het feit dat zij het geld lenen als aanvulling op waar ze al gebruik van maken, ze hebben het woonkrediet niet nodig om in hun eerste woning te kunnen voorzien. Gemiddeld lenen de ouderen volgens de AXA Bank zo’n €89.000. Jongere generaties lenen gemiddeld €129.000, waardoor er wat dat betreft sprake is van een behoorlijk verschil.

Meer koopkracht door langer werken

Dat heeft volgens Erik Henderickx onder andere te maken met het feit dat zij vandaag de dag langer werken en daardoor langer over een goede koopkracht kunnen beschikken. Bovendien ligt de spaarrente op dit moment laag, waardoor meer mensen ervoor kiezen om een investering te doen. Ouderen die geld lenen om hun woning te verbouwen of een tweede woning te kopen zorgen er daarmee immers voor dat ze hun geld op een nuttige manier kunnen besteden of ze kunnen lenen op basis van hun volledige potentieel. Bovendien lijkt het erop dat het grotere aantal echtscheidingen bijdraagt aan de wens tot lenen op latere leeftijd.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px