5 manieren om uw financiële beleggingen te beheren

Beschikt u over financieel kapitaal en vraagt u zich af hoe u dat moet beheren? Hier zijn enkele antwoorden.

beheer van financiële investeringen
1 – Stel een doel vast

Voordat u overweegt uw vermogen te beheren, moet u een doel stellen en uw risicotolerantie kennen. U kunt namelijk niet doeltreffend beheren als u niet weet waar u naartoe gaat. Als u geen strategie hebt, vaart u op verlies en doet u alles en nog wat volgens de mode en de trends.

Een doel stellen betekent bepalen wat u wilt doen met uw financieel kapitaal en uw tijd, rekening houdend met uw risicogevoeligheid. Is het om uw pensioen voor te bereiden? Om het door te geven? Wilt u het investeren op korte, middellange of lange termijn? Bent u voorzichtiger of hebt u meer lef?

Zodra u uw doelstellingen en uw tijdshorizon hebt vastgesteld en uw risicotolerantie kent, kunt u de risico-rendementsverhouding bepalen die bij u past. Dit is het doel dat u moet nastreven. Hoe conservatiever u bent en hoe korter uw tijdshorizon, hoe minder risico en rendement u zult krijgen. Hoe risicotoleranter u bent en hoe langer uw tijdshorizon, hoe hoger het rendement dat u kunt nastreven.

Hebt u eenmaal een strategie, dan zijn er twee manieren om die uit te voeren: ofwel doet u het alleen, ofwel krijgt u hulp.

Als u het alleen doet, kunt u kiezen voor actief of passief beheer. U kunt kiezen voor een “geautomatiseerde” en passieve aanpak, of een aanpak waarbij u ingrijpt op basis van uw overtuigingen en analyses.

Als u besluit zich te laten begeleiden, kunt u het beheer van uw beleggingen volledig delegeren of profiteren van advies dat u vrij kunt toepassen.

2 – Alleen beheren met passief beheer

Als u besluit uw financiële beleggingen alleen te beheren, kunt u besluiten te beleggen zonder u zorgen te maken over de economische situatie en de economische cycli. Daartoe belegt u regelmatig (maandelijks of driemaandelijks) in vooraf bepaalde fondsen, die u in staat stellen uw streefrendement te behalen zonder het beoogde risiconiveau te overschrijden.

Met een dergelijke passieve strategie belegt u op elk moment van de cyclus, in goede en slechte tijden. U vlakt uw aankoopprijs af om te profiteren van de onderliggende trend van uw beleggingen en het effect van cycli te elimineren.

Een passieve strategie is doeltreffend op lange termijn als uw doel tijdig wordt vastgesteld. Als u alleen beheert, is het aan u om het te definiëren. Dit is een taak die een minimum aan kennis vereist, anders komt u voor onaangename verrassingen te staan. Als uw kompas u in de verkeerde richting wijst, zult u nooit uw doel bereiken.

3 – Alleen beheren met actief beheer

Als u over gedegen kennis beschikt, kunt u kiezen voor actief beheer. U moet nog steeds een streefrendement halen, maar in plaats van regelmatig te beleggen in vooraf bepaalde fondsen, belegt u wanneer u wilt en in de fondsen van uw keuze.

Het doel van actief beheer is betere resultaten te behalen dan passief beheer. Daarom is het essentieel dat u weet wat u doet. Actief beheer van uw financiële portefeuille vereist dus een gedegen kennis en de juiste instrumenten.

Lees ook ons artikel: Beurs, wat zijn de instrumenten voor risicobeheer en hoe gebruikt u ze?

4 – Krijg ondersteuning bij discretionair beheer

Als u noch de tijd, noch de vaardigheden, noch de wil hebt om uw financiële beleggingen te beheren en uw benchmark risico/rendementsverhouding te bereiken, kunt u ervoor kiezen u te laten begeleiden door een professional.

Deze professional kan uw beleggingen volledig beheren, met als enige doel uw risicorendementsprofiel te bereiken.

Als u het beheer van uw financiële beleggingen volledig delegeert via discretionair beheer, hebt u geen invloed meer op de strategie. U geeft uw vrijheid op.

5 – Laat u ondersteunen met geadviseerd beheer

U kunt zich ook laten ondersteunen terwijl u de vrijheid behoudt om uw beleggingen te beheren. Hoe kunt u dat doen? Door gebruik te maken van een adviesbeheer.

Zoals vermeld op deze site, krijgt u bij adviesbeheer advies over hoe u uw doelstellingen kunt bereiken. De strategie wordt bepaald door een professional, maar u bent vrij om deze al dan niet uit te voeren, om deze naar eigen inzicht aan te passen. U werkt samen met uw adviseur en kunt dus de uitvoering van zijn strategie controleren. Bij adviesbeheer sluit vertrouwen controle niet uit.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px