5 manieren om bouwmateriaal te financieren

Of je nu van plan bent om je huis te renoveren, ambitieuze doe-het-zelfprojecten uit te voeren of kleine klusjes te doen, het vinden van manieren om de aankoop of huur van bouwmateriaal te financieren kan vaak noodzakelijk blijken. Of je nu op zoek bent naar een lening voor werken, een groene lening, een hypothecaire lening, een lening tegen uitstaande schulden of een persoonlijke lening, ontdek hoe je je bouwmateriaal in België kunt financieren om je te helpen je bouwprojecten te realiseren en tegelijkertijd je financiële stabiliteit te behouden.

5 manieren om bouwmateriaal te financieren

Wat zijn de 5 manieren om bouwmateriaal te financieren in België?

Of je nu bouwmateriaal moet huren of kopen, afhankelijk van je situatie zijn er 5 financieringsoplossingen die je kunt gebruiken:

 1. De renovatielening
 2. Groene lening
 3. Hypothecaire lening
 4. Uitstaande lening
 5. Persoonlijke lening

De renovatielening

Als je een specifiek project plant en een specifieke financiering nodig hebt voor je bouwplaatsuitrusting, is een renovatielening de ideale oplossing. Met dit type lening kun je profiteren van een bedrag variërend van € 1.500 tot € 100.000, afhankelijk van de kredietverstrekker, met aflossingstermijnen van 6 tot 120 maanden. De lening voor woningverbetering is gemakkelijk te verkrijgen en biedt een lagere rente dan een conventionele persoonlijke lening. Het is echter belangrijk om te weten dat deze financieringsoptie alleen beschikbaar is voor huiseigenaren. Bovendien moet je, omdat het een geoormerkte lening is, bewijsstukken zoals facturen of aankooporders overleggen om aan te tonen dat het geld is gebruikt.

Wat kun je financieren met een lening voor renovatielening?

De mogelijkheden van een lening voor woningverbetering om je aankopen te financieren zijn enorm en divers! Je kunt denken aan vele soorten verbouwingswerken binnen en buiten, maar ook aan de aankoop van bouwmateriaal en renovatiematerialen die nodig zijn om ze uit te voeren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Werfuitrusting: werklicht (brede aanbod op vidaxl.be), veiligheidsuitrusting, steigers, ijzerzagen, enz.
 • Binnenrenovatie: ingerichte keuken, badkamer, elektriciteitswerken, enz.
 • Uitbreidingen: garage, veranda, carport, elektrische poort, enz.
 • Buitenaanleg: zwembad, terras, tuinaanleg, enz.
 • Renovatiematerialen: tegels, parket, glaswol, pleisterwerk, enz.
 • Inbouwapparatuur: kookplaat, oven, vaatwasser, enz.

Met een renovatielening kun je je renovatie- en verbouwingsprojecten gemakkelijk realiseren door de spullen te financieren die je nodig hebt om je huis helemaal naar jouw wensen te verbouwen.

Let op! Het soort werkzaamheden dat in aanmerking komt voor een renovatielening kan per kredietverstrekker verschillen. Raadpleeg altijd de algemene voorwaarden van elk contract voordat je een lening afsluit.

Groene lening

Als je bouwmateriaal wilt financieren om werkzaamheden uit te voeren om de energieprestaties van je woning te verbeteren, kun je kiezen voor een groene lening. De voorwaarden van een groene lening, ook wel energielening genoemd, zijn vergelijkbaar met die van een lening voor werken. Maar om mensen aan te moedigen hun huis milieuvriendelijker te maken, worden groene leningen tegen een voordeliger tarief verstrekt. Om in aanmerking te komen, moet in de meeste gevallen minstens 75% van de lening gebruikt worden om groene werken te financieren.

De hypotheek

Een andere optie voor de financiering van bouwmateriaal is het nemen van een hypotheek. Als je al een bestaande hypotheek hebt, kun je ervoor kiezen om deze uit te breiden met de kosten van bouwmateriaal. Zo niet, dan kunt u een nieuwe hypotheek aanvragen die specifiek is afgestemd op uw werkzaamheden en de apparatuur die u nodig hebt. De voordelen van deze oplossing zijn de lagere rente in vergelijking met een lening voor werken, en de mogelijkheid om grotere bedragen en aflossingstermijnen te lenen. Het is echter belangrijk om te weten dat voor het verkrijgen van een hypothecaire lening de hypotheek moet worden geregistreerd en dat hiervoor extra stappen nodig zijn die kosten met zich meebrengen.

Uitstaande lening

Als u al bezig bent met het aflossen van een hypotheek om uw huis te kopen, kunt u ook overwegen om een hypotheek te nemen om uw bouwmateriaal te financieren. Met deze optie kunt u opnieuw een aanvraag indienen bij uw kredietverstrekker voor een deel of het geheel van het bedrag dat al is afgelost op uw oorspronkelijke lening. Het afsluiten van een nieuwe lening biedt over het algemeen gunstige voorwaarden en vereist niet dat je een nieuwe hypotheek afsluit. Het is echter belangrijk om te weten dat deze optie aanzienlijke administratiekosten met zich mee kan brengen.

De persoonlijke lening

Als je slechts een klein bedrag aan bouwmateriaal hoeft te financieren, of als je tegelijkertijd een ander project wilt financieren, dan kan een persoonlijke lening een interessante oplossing zijn. Dit type lening zonder beperkingen is gemakkelijk te verkrijgen en stelt je in staat om verschillende soorten projecten te financieren, zonder dat je specifieke bewijsstukken hoeft te overleggen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit type financiering over het algemeen een hogere rente heeft dan de andere hierboven genoemde opties, en dat het maximale bedrag dat je kunt lenen vaak lager is.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px